Lampen van kippengaas: Rick Tegelaar

On posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Deze keer in Jong Talent staat productontwerper Rick Tegelaar centraal: "Dat geeft echt een gevoel van onafhankelijkheid en een enorme kick".

 

Rick Tegelaar portret
Naam Rick Tegelaar
Geboortedatum 10 maart 1986
Opleiding Product Design (Artez Arnhem)
Afgestudeerd
2011
Werkuren p/w 50-60
Website  www.ricktegelaar.nl

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

“In mijn werk onderzoek ik bekende materialen op nieuwe mogelijkheden. Ik ontwikkel processen en technieken die helpen om een bestaand materiaal te herinterpreteren. Ik zie het als onderdeel van mijn werk om het huidige materiaalspectrum te verdiepen in plaats van te verbreden. Al doende ontwerp ik het materiaal, de techniek en het product om te komen tot toepassingen in verrassende contexten. In de werkplaats in Arnhem worden alle producten ontworpen, ontwikkeld, geproduceerd en verkocht.”

Hanglamp en vloerlamp Meshmatics en Constructed Surface Table

Beeld Hanglampen en vloerlamp Meshmatics en Constructed Surface Table.

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

“Over het algemeen krijg ik meer ideeën van een mooie fabriek of een ingenieus proces. Wel heb ik heel veel bewondering voor Charles en Ray Eames. Ik vind het ontzettend knap hoe zij innovatieve producten op grote schaal wisten te produceren en verkopen. Het is zeker mijn ambitie om op een vergelijkbare manier met mijn vak om te gaan.”

Vloerlamp Meshmatics

Beeld Vloerlamp Meshmatics. 

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

“Af en toe kan ik me wel eens storen aan de toenemende snelheid waarmee mensen nieuwe projecten en producten van je verwachten. Het vak wordt steeds meer onderzoek-gericht en onderzoek kost tijd. Toch wordt er verwacht dat ontwerpers a la mode voor elk groot event nieuw werk hebben. Ik denk dat dit ook een soort oppervlakkig onderzoek met zich mee kan brengen.”

Hanglamp Meshmatics

Beeld Hanglamp Meshmatics.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

“Allereerst op het werk waarmee ik cum-laude ben afgestudeerd aan de academie in Arnhem, mijn Meshmatics lampen. Ook al heb ik er al honderden gemaakt, ik kan soms nog steeds genieten van het eindresultaat. Ook vind ik het mooi dat zo’n eigen proces een product heeft opgeleverd dat nu een groot deel van mijn omzet genereerd. Dat geeft echt een gevoel van onafhankelijkheid en een enorme kick.

Maar ik ben zeker ook trots op mijn Constructed Surface Table. Deze tafel startte als een piepklein simpel ideetje, maar is inmiddels uitgegroeid naar een netwerk van leveranciers, een eigen productieproces en verkoopkanaal vol met nieuwe mogelijkheden!”

Benieuwd hoe Rick zijn Meshmatics lampen gemaakt heeft? Bekijk dit mooie productiefilmpje:

 

Wat is je ultieme droom?

“Ik realiseer me goed dat als je twee jaar geleden had gevraagd wat mijn droom was dat ik mijn huidige situatie zou noemen als begin. Een eigen zelfstandige studio waar ik samen met mensen fulltime kan werken aan het verwezenlijken van zo goed mogelijke producten. Als ik naar de toekomst kijk zou ik nog wel meer samen willen werken met bedrijven of andere ontwerpers, omdat recente ervaringen mij hebben geleerd dat je daarmee echt een stap verder komt. De kennis en kunde van bedrijven gaat vaak heel ver, en die zou ik in de toekomst graag verder willen ontdekken.”

Constructed Surface Table

Beeld Constructed Surface Table.

 

Wat vind je van de producten van Rick?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Rick. Heeft hij goud in handen? 


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.