Lampen aansturen met je smartphone: Bartek Tromczynski

On posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Productontwerper Bartek Tromczynski staat deze keer centraal in Jong Talent: "De lichtbron is aan te sturen met een smartphone-app".

 

Bartek Tromczynski portret
Naam Bartek Tromczynski
Geboortedatum 14 november 1976
Opleiding Ruimtelijke Vormgeving / Interieurarchitectuur
(Willem de Kooning Academie)
Afgestudeerd
2012
Werkuren p/w 20 uur
Website  www.studiobartek.nl

Foto: Natasja Noordervliet

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

“Tijdens het ontwerpproces probeer ik me te laten leiden door intuïtie en toeval, maar tegelijkertijd blijf ik ook analytisch kijken...Dit komt terug in mijn werk, waarin ik pure ambacht combineer met de mogelijkheden van moderne digitale fabricagetechnieken.”

Helio hanglamp blauw

Beeld De Helio hanglamp met blauw effect.

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

“Mijn grootste inspiratiebron is de natuur. Het DNA van de wereld is doordrenkt met de schoonheid van herhaling, ritme en harmonie, met wiskundige precisie. Ik probeer deze kwaliteiten te laten weerspiegelen in mijn ontwerpen.”

Scaleless hanglamp

Beeld De Scaleless hanglamp.

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

“Ik beschouw ‘designland’ als een uitdagende omgeving voor ontwerpers om het beste van zichzelf te laten zien. Je moet vooral je eigen weg gaan… “

Helio hanglamp rood 

Beeld De Helio hanglamp met rood en geel effect.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

“Scaleless en Helio zijn twee van mijn favoriete producten. Beiden zijn ontwikkeld in samenwerking met DYDELL, producent van duurzame en energiezuinige LED-lichtbollen. Het bijzondere aan deze lichtbron is, dat die is aan te sturen met een smartphone-app (voor meer informatie kun je contact opnemen met Bartek via zijn website). Het ontwerp van Scaleless vindt zijn oorsprong in mijn afstudeerproject aan de Willem de Kooning Academie. De lamp is de vertaling van het onderzoek en de kunstinstallatie die ik voor die gelegenheid heb ontworpen. Het hedendaagse ontwerp van ‘Helio’ kenmerkt zich door de lichte, transparante structuur en de krachtige sculpturale beweging. Door deze vormen worden de kleuren van de Dydell bol prachtig met elkaar vermengd.

Maar ik ben minstens zo trots op mijn meest recente ontwerp: Tie-Tangles. Dit is een serie van 5 compacte, sfeervolle hanglampen. De naam weerspiegelt het productieproces: 3 aluminium buisjes worden samengebonden tot een driehoek. De driehoeken zijn de modulaire eenheden van het systeem. Door samenvoeging van meerdere driehoeken ontstaan driedimensionale, geometrische vormen.”

Tie Tangles hanglamp

Beeld De Tie Tangles hanglamp.

 

Wat is je ultieme droom?

“Een grote, onafhankelijke, succesvolle ontwerpstudio waar ik in alle vrijheid met veel inspirerende mensen samen kan werken.”

Scaleless kunstinstallatie

Beeld De Scaleless kunstinstallatie.

 

Helio vloerlamp

Beeld De Helio vloerlamp.

 

Scaleless hanglamp

Beeld De Scaleless hanglamp.

 

Helio hanglamp

Beeld De Helio hanglamp.

 

Tie Tangles hanglamp

Beeld De Tie Tangles hanglamp.

 

Wat vind je van de producten van Bartek?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Bartek. Heeft hij goud in handen? 


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.