Klassiekers van Castiglioni

Posted by Jelena Brillenburg Wurth-Visser in Interieurtrends

Interieurstyliste Jelena bezocht diverse ontwerpers, studio's en musea toen zijn recentelijk in Milaan was. Vandaag neemt ze je mee naar het Museo Achille Castiglioni. Welke persoon schuilt er ook alweer achter die prachtige Italiaanse naam?

Achille Castiglioni. Zo'n naam waarvan je denkt, ja, die ken ik wel, maar wat hij nou precies heeft ontworpen... Inmiddels weet ik precies waarmee Castiglioni zijn sporen heeft verdiend en ben ik fan!

Inspirerende alledaagsheid

Achille Castiglioni was een bekend industrieel ontwerper, die zich vaak liet inspireren door alledaagse voorwerpen en gebruik maakte van gewone materialen. Zijn uitdaging was om met zo weinig mogelijk materiaal een zo groot mogelijk effect te sorteren. Zijn studio in Milaan, waar hij van 1944 tot zijn dood in 2002 heeft gewerkt, is nu een van de meest inspirerende plekken van Milaan wat mij betreft.

Achille Castiglioni
Beeld De studio van Achille Castiglioni (links), die onder andere de Taccia tafellamp voor Flos ontwierp (rechts).

Grote merken

Achille Castiglioni, die de ontwerpstudio met zijn twee broers is gestart, heeft waardevolle relaties opgebouwd met veel grote merken. Flos, Kartell en Zanotta zijn bekende, Italiaanse merken voor wie Castiglioni heeft ontworpen. Een van zijn grootste klassiekers is de Arco Lamp voor Flos, met het asymmetrische gat in het marmeren onderstel. Nu weet ik dat het gat dient om er een bezemsteel door te steken, zodat twee personen deze lamp zonder veel moeite kunnen verplaatsen. Natuurlijk is de positie van dit gat zo uitgedokterd dat de lamp niet voor- of achterover helt tijdens het dragen. Heel slim!

Flos Arco vloerlamp
Beeld Flos Arco vloerlamp met marmeren onderstel.

Achille Castiglioni
Beeld Achille Castiglioni heeft goede relaties opgebouwd met Italiaanse merken als Kartell, Flos en Zanotta.

Een verzamelaar

De ruimtes die je bezoekt tijdens de rondleiding door het museum zijn gevuld met boeken, tijdschriften, prototypes en schetsen. Ook zie je vele voorwerpen die Castiglioni vond tijdens zijn reizen. De verhalen die vol enthousiasme worden verteld over zijn manier van werken zijn inspirerend en hartverwarmend.

Achille Castiglioni 
Beeld Achille Castiglioni is een verzamelaar van klassiekers.

Erfgoed

Inmiddels is Museo Achille Castiglioni een stichting die gerund wordt door de dochter van Castiglioni. Deze stichting heeft als doel om alle werken, projecten, modellen, lezingen en prototypes die Castiglioni in 60 jaar heeft voortgebracht te catalogiseren, sorteren, bewaren en digitaliseren. Vergeet deze prachtige plek niet als je in Milaan bent, het is een pareltje! 

Zanotta design
Beeld Primate voor Zanotta, rechts een gebruikt exemplaar in de studio, links zoals gezien op de Salone del Mobile.

Kortom, Achille Castiglioni heeft prachtige ontwerpen voortgebracht! Meer informatie kun je vinden op de website van Museo Achille CastiglioniCiao!

[Onder redactie van Sabine Meekel]