Kiezen voor het onverwachte: qoowl

On posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze keer staat het duo van qoowl centraal, industrieel ontwerpers Wisse Trooster en Quinten Peuling: "Wij kiezen voor het onverwachte."

 

Wisse Trooster portret
Naam Wisse Trooster
Geboortedatum 22 maart 1988
Opleiding Industrial Design (TU Eindhoven)
Afgestudeerd
2012
Werkuren p/w Full-time
Website  www.qoowl.com

 

Quinten Peuling portret
Naam Quinten Peuling
Geboortedatum 3 mei 1988
Opleiding Industrial Design (TU Eindhoven)
Afgestudeerd
2012
Werkuren p/w 20
Website  www.qoowl.com

 

Wat kenmerkt jullie stijl van ontwerpen?

"Een tweede blik laat je anders naar onze producten kijken dan de eerste. De vormgeving trekt de aandacht: wanneer je nogmaals naar de producten kijkt, begrijp je welke materialen zijn gebruikt en gaan ze spreken. We kiezen voor het onverwachte, in vorm en materiaal, om te verrassen met onze producten. Hierdoor worden mensen uitgedaagd om ze bewuster te ervaren. Dit is duidelijk te zien bij onze houten bril ShadE gemaakt uit een stuk multiplex."

Shade bril

Beeld: ShadE bril gemaakt door qoowl.

 

Wie of wat is jullie grote inspiratiebron en waarom?

"Tijdens onze opleiding zijn we geïnspireerd geraakt door Caroline Hummels, destijds de opleidingsdirecteur. Hoe zij haar passie voor design en het denken in en creëren van mogelijkheden overbracht heeft een duidelijke invloed op onze werkwijze achtergelaten. De producten die we maken komen voort uit de mogelijkheden die ontstaan wanneer we productietechnieken combineren met diverse materialen, rekening houdend met diens eigenschappen. We halen ook inspiratie door samen te werken met vormgevers uit een andere discipline, bijvoorbeeld met interieur architect Karel Bodegom en modeontwerpster Dewi Bekker."

Qoowl showroom DOKPUNT

Beeld: Qoowl's showroom DOKPUNT.

 

Wat is jullie grootste irritatie in design-land?

"Als je kijkt naar het werkveld in de designwereld merk je dat ontwerpen en producten steeds sneller in een bepaalde categorie geplaatst worden, bijvoorbeeld ecologisch of gadgets. Dit maakt het gemakkelijker voor de consument om een product te begrijpen maar haalt wel de ruimte weg om zelf een beeld te vormen bij het ontwerp. Bovendien verschuift ook de betekenis en slagkracht van bepaalde termen als deze te pas en te onpas gebruikt worden."

Glob hanglamp

Beeld: Glob hanglamp van qoowl.

 

Kunnen jullie twee producten noemen waar jullie trots op zijn?

"Glob hanglamp: overdag weerkaatst de lamp het licht van buiten en ‘s avonds komt hij tot leven door het lijnenspel dat ontstaat door de breking van het licht. De lamp is opgebouwd uit 16 schubben die naadloos aansluiten op de 3D-geprinte fitting. Door de vorm van de schubben en de uitsparingen daarin ontstaan er optische 3D vormen.

Hypocrite: in een eerste oogopslag lijkt de lamp op een oude straatlantaarn. Wanneer je beter naar de lamp kijkt dan…. De lamp is zo ontworpen dat de aandacht wordt afgeleid van de schubben waar de lamp uit opgebouwd is, naar de vorm van de lamp als geheel. De lichte berkenhouten schubben staan in contrast met de donkere lijnen die ontstaan bij het snijden van het hout."

Hypocrite hanglamp

Beeld: Hypocrite hanglamp van qoowl.

 

Wat is jullie ultieme droom?

"Wat we gezamenlijk willen bereiken is dat we een broedplaats realiseren in een grote lichte ruimte, bijvoorbeeld een oude kerk, waar we werken aan vooruitstrevende en gezonde interactie en productontwerpen. Qoowl zal blijven bestaan als label, daarnaast willen we ons ook meer gaan richten op conceptontwikkeling en new business development."

 

Wat is jouw tip aan qoowl?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Wisse en Quinten. Hebben zij goud in handen? Wat zou je ze als tip voor de toekomst willen meegeven?


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.