Van laser tot lamp: Atelier Vix

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze keer staan Victor Schmidt en Francien Hidden van Atelier Vix centraal in Jong Talent: "De ontwerpen zijn veelal gelaagd en vertellen een verhaal."

Victor Schmidt Portret
Naam Victor Schmidt
Geboortedatum 5 maart 1981
Opleiding Bouwkunde, Msc Architectuur (TU Delft)
Afgestudeerd
2010
Werkuren p/w 45
Website  www.ateliervix.nl

 

Francien Hidden Portret
Naam Francien Hidden
Geboortedatum 7 augustus 1976
Opleiding Interieurontwerp (Facilicon)
Afgestudeerd
2000
Werkuren p/w 27
Website  www.ateliervix.nl

Wat kenmerkt jullie stijl van ontwerpen?

Victor: "Onze ontwerpen kenmerken zich vooral door de relatie met de natuur en omgeving. Of het nou gaat om architectuur, interieurontwerp of het ontwerpen van meubels en producten; er zal altijd een herkenbare link zijn zodat mensen de kern van het ontwerp kunnen begrijpen. De ontwerpen zijn veelal gelaagd en vertellen een verhaal, ze zullen de gebruikers verrassen en triggeren het ontwerp te bestuderen. Daarnaast probeer ik zo veel mogelijk met natuurlijke materialen te werken en zo efficiënt mogelijk om te gaan met het materiaal.

"De ontwerpen van VIX inspireren en spreken tot de verbeelding van de gebruikers."

Francien: "De naam zegt het al: KLIK-KLAK...kindermeubellijn. Als je de meubeltjes ziet spreekt het voor zich. De meubeltjes worden in elkaar gezet d.m.v. een KLIK-KLAK-systeem. Een gelaserde brandlijn welk het typerende KLIK-KLAK-effect geeft."

Collage van ontwerpen van Atelier VixBeeld Collage van de ontwerpen van Atelier Vix.

Wie of wat is jullie grote inspiratiebron en waarom?

Victor: "Problemen en vraagstukken zijn mijn grootste inspiratiebronnen. Ik begin vaak te ontwerpen met de gedachte: hoe kan ik met zo min mogelijk materiaal een zo groot mogelijk effect bereiken. Hoe kan ik de gebruikers zelf onderdeel laten worden van het ontwerp."

Francien: "Kleine kinderen zijn de grootste inspiratiebron. Onze eigen 2 kleine jongens van 1,5 en 2,5 jaar (inmiddels). Ongeveer 3 á 4 jaar geleden is het begin van de KLIK-KLAK-kinderlijn begonnen met het leuke stoeltje, speciaal ontworpen voor het neefje van de designer H. Simons. Victor heeft deze verder ontwikkeld tot wat het nu is. Na al die jaren dat er geen tijd voor was, probeer ik nu het leuke stoeltje en inmiddels tafeltje op de markt te brengen. Het uitgangspunt is een leuk, maar vooral praktisch stoeltje te ontwikkelen. Een stoeltje welke zeer stabiel is, erg licht en toch super sterk. Iets kleiner dan de standaard maat stoeltjes, waardoor de allerkleinste van ongeveer 10 maanden er al mee leren opstaan en lopen. Met 1,5 jaar kunnen ze er echt al goed op zitten (i.p.v. de standaard stoeltjes met pas 2 á 2,5 jaar) en zo hebben de kindjes van 0 tot 4 er optimaal plezier van."

KLIK-KLAKBeeld KLIK-KLAK stoeltjes met handafdrukken van de kleintjes

Wat is jullie grootste irritatie in designland?

Victor: "Super complexe ontwerpen die niemand snapt, een hoop afval produceren en de beleving niet ten goede komen. Die daarnaast veel geld kosten die beter aan andere dingen besteed kunnen worden."

Francien: "Heb ik niet echt, oftewel echt niet. Ik probeer echt goed na te denken over deze vraag, maar er komt niks in mij op. Wel is het één uiteraard mooier dan het ander. Ligt dus soms iets meer in mijn straatje, maar verder is iedereen bezig met waar hij /zij goed in is en leuk vindt om te doen."

Icosahedron lampBeeld Icosahedron lamp.

Kunnen jullie twee producten noemen waar jullie trots op zijn?

Victor: "Ik maak van afvalmateriaal kunstwerken/collages die heel gelaagd zijn en rijk aan kleur en vormen. Deze hebben geen voor of achterkant, geen boven of onder en zijn vaak op sommige plekken transparant waardoor je door het werk heen kan kijken. Iedere keer als ik er een maak is de uitkomst weer een anders. Hoe de gebruikers ze plaatsen in de ruimte is iedere keer weer een verrassing.

De icosahedron lamp is een lasergesneden lamp die is voortgevloeid uit een ontwerp voor het HYTE Warehouse aan de Elementenstraat van ID&T.

"De geometrische vorm is oneindig koppelbaar maar dus ook als enkel object prachtig in iedere ruimte."

De naden van de vlakken zijn open waardoor er een lijnenspel geprojecteerd wordt op de omgeving. De vlakken worden bij elkaar gehouden door een binnen constructie die met de hand in elkaar geklikt kan worden. Er komt geen schroefje aan te pas en iedereen kan hem bouwen. De vorm is van iedere zijde weer anders waardoor de lamp niet snel zal vervelen."

Francien: "De KLIK-KLAK-Kinderstoel en de KLIK-KLAK- Kindertafel. Super leuk setje!"

KLIK-KLAK KinderstoelBeeld KLIK-KLAK kinderstoel

Wat is jullie ultieme droom?

Victor: "Dat zoveel mogelijk mensen van mijn ontwerpen kunnen genieten."

Francien: "Om net zo’n grote naamsbekendheid te hebben als de Trip-Trap stoel en dat onze KLIK-KLAK-lijn ook in vele huishoudens te vinden is."

Hanglampen Armadilho en Rosa - Atelier VixBeeld Hanglampen Armadilho en Rosa - Atelier Vix

Campainha hanglampenBeeld Campainha hanglampen

Campainha hanglampen vanaf onderenBeeld Campainha hanglampen vanaf onderen

Op zoek naar meer inspiratie voor je verlichting? Bekijk dan eens onze hanglampen, vloerlampen of overige verlichting.

Wat vind je van de producten van Victor en Francien?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Victor en Francien. Hebben zij goud in handen?

Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.