Jelena in Parijs (deel 3): Vorm

Posted by Jelena Brillenburg Wurth-Visser in Interieurtrends

Natuurlijk heeft ook gastblogger Jelena, eigenaresse van en interieurstyliste bij Ruim Advies, designbeurs Maison&Objet bezocht. In een korte serie laat zij door middel van foto én video zien welke trends ze in Parijs heeft gespot. En welke verschillen ontdekte zij ten opzichte van de beurs in Milaan, afgelopen voorjaar? 

De vormgeving van meubelen, grote onderdelen in je interieur, bepaalt voor een groot deel aan welke stijl je de voorkeur geeft. Houd je van klassiek, dan geef je waarschijnlijk de voorkeur aan ronde vormen. Houd je van modern, dan val je op rechte, strakke lijnen in meubelen. In onderstaande video laat ik zien welke vormen ik heb gesignaleerd in Milaan en Parijs!

Recht toe, recht aan

De fijne belijning en hele strakke, rechte vormen zijn terug. Dit zal niet iedereen bevallen, maar als je het zacht maakt met accessoires kun je toch een aangenaam interieur creëren. Ik zag het al in Milaan, in Parijs zette dit zich voort. Bijvoorbeeld bij het Deense Ferm Living, dat in Parijs voor het eerst ook meubels presenteerde. Deze meubels zijn strak vormgegeven, maar door de kussens aan de binnenkant van de bank wordt het geheel weer zacht gemaakt.

Ferm Living Turn Sofa
Beeld De Turn Sofa en Cluster bijzettafels van Ferm Living. 

Zie je hoe klein en fijn deze bank is vergeleken bij de bankstellen die je nu in de winkels ziet? Ferm Living was niet de enige die een klein bankstel aan haar collectie heeft toegevoegd. De kleine bank neemt een opmars en dat is niet verkeerd voor onze, niet al te grote, Nederlandse woningen.

Organisch

De prachtige lampen van Alex de Witte zijn hét voorbeeld van organische vormgeving. Organische vormen horen ook thuis in de moderne vormgeving van meubelen. Modernisme had immers te maken met het maken van functionele en een eenvoudige voorwerpen tijdens de industrialisatie en niet alleen met het uiterlijk van producten. Deze organische vormen passen dus heel goed in een modern interieur.

Jelena in Parijs
Beeld Palette bijzettafels van &tradition (links) en The Big Bubble lampen van Alex de Witte (rechts).

Mooi gevouwen

Origami, de kunst van het vouwen, is geen vorm maar een techniek. Het vouwen van papier of, in het geval van mijn signaleringen, diverse materialen bepaalt echter wel de vorm van het meubel. Zowel in de mode, het interieur als in de architectuur zie je dat veel ontwerpers zich laten inspireren door de vouwkunst. En niet zonder resultaat: de scherpe lijnen zijn prachtig en de afzonderlijke vlakken lenen zich prima voor het spelen met kleur, bijvoorbeeld. Ik kwam origami in Parijs vooral veel in de verlichting tegen. In Milaan had ik de stoel van EQ+ al gezien.

Jelena in Parijs

Jelena in Parijs
Beeld Boven: bijzondere stoel van EQ+. Onder: verschillende origami-achtige lampen gespot in Parijs.

Als je durft, wijk dan eens af van de vormen die je veel ziet in jouw interieur. Juist een uitstapje naar een andere vorm in woonaccessoires maakt je inrichting persoonlijk en spannend.