Inventief design van Droog

Posted by Ilse Severijnen in Interieurtrends

Dutch Design staat internationaal vaak gelijk aan het merk Droog. Droog zet sinds de jaren negentig Nederland op de kaart met ontwerpen die tot ver over de grens faam vergaren. Nuchtere, simplistische producten – maar altijd met een onverwachte twist.

Uit de kunst

Een ontwerp hoeft niet nieuw te zijn om vernieuwend te zijn. Een bestaand beeld in een andere vorm kan even goed iets origineels opleveren. Dat bewijst de samenwerking tussen Droog en het Rijksmuseum. Die resulteerde onder andere in een tatoeage van een stilleven uit de Gouden Eeuw en een 3D-geprinte plooikraag als servetring.

Droog geïnspireerd op de collectie van het Rijksmuseum

Beeld links Tattoo van 'Stilleven met bloemen in een glazen vaas'; Rechts Servetring Pleated Collar.

Een stilleven op je schouderblad is natuurlijk alleraardigst, maar zouden we niet het liefst allemaal een meesterwerk aan de muur hangen? Geïnspireerd door dit idee lanceerde Droog onlangs het Old Masters-behang. Hierop staan oude bekenden uit het Rijksmuseum én andere wereldberoemde schilderijen, zoals de Mona Lisa. Als je een paar passen achteruit zet, verandert dit behang in een prachtig grafisch patroon.

Droog Masters behang

Beeld Behang Old Masters.

De grafisch ontwerpster van het Rijksmuseum, Irma Boom, heeft van een aantal belangrijke werken van het museum het 'kleuren-DNA' vastgelegd: per werk de zes belangrijkste kleuren die de schilders hebben gebruikt. Deze kleurenschema's zie je terug in haar nieuwe serie Rijksmuseum DNA-behang, met patronen van smalle en brede strepen. De behangserie is nog tot en met 9 september te zien op de designbeurs Maison & Objet in Parijs en verkrijgbaar via Droog.com.

Droog Rijksmuseum DNA 

Beeld links Behang Rijksmuseum DNA met het kleurenschema van 'Het melkmeisje'; Rechts 'Het melkmeisje' van Johannes Vermeer.

Meeverende vazen

Een vaas die niet kapot kan? Het klinkt paradoxaal... maar niet als die vaas van rubber gemaakt is! De Soft Urn van Droog komt van de hand van Hella Jongerius. Ze voorzag de prehistorische, archetypische vorm van een nieuwerwets jasje van beweeglijk kunststof. Doordat alle bubbels, naden en onregelmatigheden op de urn zichtbaar zijn gelaten, krijgt hij ondanks het chemische materiaal toch een ambachtelijke uitstraling. De Soft Urn wordt met de hand gemaakt en staat onder andere in het Design Museum in Londen en in het Museum of Modern Art in New York.

Droog Soft Urn

Beeld Soft Urn van Hella Jongerius voor Droog.

Naast de Soft Urn ontwierp Jongerius ook de flexibele Soft Vase voor Droog. Met haar ontwerp benadrukt Jongerius de schoonheid van imperfecties. Luchtbubbels, die normaal gesproken zorgvuldig weggewerkt worden, vormen nu juist de decoratie van de rubberen vaas.

Droog Soft Vase

Beeld Soft Vase van Hella Jongerius voor Droog.

Less is more?

Twee pogingen om een lamp te reduceren tot het noodzakelijke minimum hebben interessante vormen van verlichting opgeleverd. Wat is er nou eigenlijk nodig om licht in huis te krijgen? Een peertje, jawel, een snoer, zeker, en een kroonsteentje waar de draadjes ingaan, prima. En wát als je dit nou maal 85 doet? Dan krijg je 85 bij elkaar gebonden peertjes, snoeren en kroonsteentjes, die samen de spectaculaire kroonluchter 85 Lamps vormen. Zou je er ooit zelf opgekomen zijn? De lamp is opgenomen in vele museale collecties over de hele wereld.

Droog 85 lamps hanglamp

Beeld Kroonluchter 85 Lamps.

Nóg een stap verder gaat het als je de lichtbron niet eens uit z'n verpakking haalt. Want laten we wel wezen, die verpakkingen zijn een bron van frustratie en zonder fatsoenlijk gereedschap kom je er al helemaal niet uit. Het liefste zou je hem met verpakking en al op de muur plakken, klaar is Kees. Zie daar: de Sticky Lamp van Chris Kabel voor Droog.

Droog Sticky lamp

Beeld Sticky Lamp.

Hôtel Droog

Droog staat voor inventieve producten met een sterke conceptuele insteek. Achter elk ontwerp schuilt een bijzondere gedachte of een onverwacht idee, en dat is dan ook terug te zien in het resultaat. Producten van Droog zetten je even aan het denken en nemen vanzelfsprekendheden op de hak. Voor de ultieme Droog-ervaring moet je zeker even langs Hôtel Droog gaan, aan de Staalstraat in Amsterdam. Behalve de winkel vol designproducten vind je hier een tentoonstellingsruimte, een sprookjesachtige binnentuin, een café en een hotelkamer. Regelmatig zijn er lezingen en events in het kader van design. Voor meer info kijk je op Droog.com.