Inspiratie uit Italië: Atelier Biagetti

Posted by Jelena Brillenburg Wurth-Visser in Interieurtrends

Interieurstyliste Jelena bracht tijdens de designbeurs van Milaan een bezoek aan een bijzonder ontwerpbureau: Atelier Biagetti. Lees hieronder haar verslag!

Getipt door Wallpaper magazine kwam ik in Milaan bij Atelier Biagetti terecht, een ontwerpbureau gevestigd in een pand met een prachtige binnenplaats. Zij hebben een verrassend leuke en mooie collectie voor het interieur ontworpen met, ja, echt waar, gymnastiektoestellen als inspiratie.

Atelier Biagetti
Beeld Een bijzonder Atelier Biagetti in Milaan.

Toestellen die je omarmen

De meubelstukken die Laura Baldassari en Alberto Biagetti hebben ontworpen zijn gemodelleerd naar apparaten die normaal onze lichamen laten rekken en strekken en dus niet bepaald aantrekkelijk zijn voor een relaxte zithoek. Maar deze meubelstukken zijn nu zo gemaakt dat ze onze lichamen omarmen en wel degelijk laten ontspannen.

Atelier Biagetti
Beeld Bodybuilden met Biagetti. Links zie je onder andere de Cavallina Argento van zilveren kalfsleder. 

Italiaans vakmanschap

Dit ontwerpduo tilt het schijnbaar alledaagse naar een hoger niveau door het gebruik van hoogwaardige materialen, uitmuntend vakmanschap en een perfecte uitvoering. Atelier Biagetti werkt daarom voor ieder ontwerp samen met lokale, traditionele handwerklieden. Deze vakmensen zijn meer gewend aan het oorspronkelijke Italiaanse design en dachten vast dat Laura en Alberto van een andere planeet kwamen toen zijn met deze ontwerpen aankwamen. Uiteindelijk hebben ook zij zich ingezet voor deze opvallende collectie met een verrassend resultaat. 

Atelier Biagetti Manubri tafel
Beeld De opvallende collectie van Atelier Biagetti is tot stand gekomen in samenwerking met lokale, traditionele vakmensen.

De gymzaal van vroeger

Zoals je kunt zien is de Body Building collectie niet op de high-tech apparaten van nu geïnspireerd, maar juist op de traditionele sportapparaten. De afgelopen tijd zagen wij al diverse vintage varianten van deze toestellen in onze interieurs verschijnen. Het gebruik van onverwachte materiaalcombinaties geeft deze meubelen een moderne twist: zilver kalfsleer gecombineerd met felblauw paardenhaar of roze kristalglas met een stalen onderstel. Dit heeft een behoorlijke visuele impact, maar niet alleen daar draait het om bij Atelier Biagetti. Deze meubelen zijn ook echt praktisch en functioneel. Het wandrek, bijvoorbeeld, is gemaakt van een bestaand wandrek en bekleed met prachtig leder. Bovendien is één van de treden vervangen door een TL-buis. Goed bevestigd is valt er dus ook echt te klimmen op dit rek.

Atelier Biagetti

Kortom, een hele leuke en verrassende presentatie, prachtige materialen en ontzettend aardige mensen maakten dit een van de pareltjes van mijn bezoek aan Milaan. Ben je op zoek naar nog meer bijzondere designlabels van Italiaanse bodem? Kijk dan eens naar de collectie van MDF Italia, Foscarini of Seletti.

Onder redactie van Sabine Meekel.