In gesprek met: verlichtingslabel Flos

On posted by Hiske Teerling in Interieurtrends

De stand van verlichtingslabel Flos op de beurs Interieur 2010 in Kortrijk kun je haast niet missen. Een metershoge tafellamp trekt direct mijn aandacht. Niet alleen zijn formaat springt in het oog; ook de vormgeving is een eyecatcher. Het blijkt de nieuwe tafellamp Kelvin LED. Met zo'n mooie lamp verdient Flos extra aandacht! Gaby van Burik, vertegenwoordiger van Flos, geeft uitleg.

Flos stand Interieur 2010Foto: Flos was aanwezig (en hoe!) op de beurs Interieur 2010 in Kortrijk.

Wat is de achtergrond van het merk Flos?

"Flos is tot op de dag van vandaag een echt familiebedrijf. De ontwerpen van kunstenaar Castiglioni zijn tijdloos gebleken, want nog steeds verkopen we de armaturen die al vele jaren geleden zijn ontworpen. En daar zitten echte designklassiekers tussen!"

Zoals?

"Een voorbeeld daarvan is de populaire booglamp. Mensen die een booglamp kopen, kiezen dan meestal toch voor het origineel van Flos."

Flos Arco BooglampFoto: De Arco booglamp van Flos.

Wat kenmerkt Flos?

"Flos staat voor hoogwaardige kwaliteit. En identiteit: wij werken voornamelijk met designers die alleen voor Flos ontwerpen."

"Een bijzonder product van Flos is het armatuur wat Castiglioni maakte van een hengel. Naast dit basisframe heeft de Toio als lichtbron een koplamp van een auto, in combinatie met een transformator. Door een paar nieuwe technieken (zoals LED als lichtbron, red.) op deze lamp toe te passen, is hij weer helemaal van nu."

 Flos Toio lamp

Foto: De Toio van Achille Castiglioni en Pier Giacomo Castiglioni is ontworpen in 1962. 

Wat is de echte topper van Flos?

"Ons meest populaire product is de Sky Garden. Een retro lamp die je zowel in een modern als een klassiek interieur kan hangen. Hij is gegoten in gips en met de hand gepolijst. De Sky Garden mag gezien worden! Met zijn 24 kilo is het wel belangrijk dat je hem aan een stevig plafond hangt..."

 Flos SkygardenFoto: De Skygarden is een ontwerp van Marcel Wanders. De lamp is verkrijgbaar in vier kleuren en twee formaten (diameter 60 en 90 cm).

Wat weten we niet van Flos?

"Het verhaal van de Guns! Als mensen deze lamp in de winkel zien staan, kijken ze hem raar aan. Er zit echter een bijzonder verhaal achter."

Flos GunsFoto: De Guns-collectie heeft een basisframe in de vorm van een geweer en vraagt aandacht voor de wereldwijde handel in wapens. Verguld met 18-karaats goud wijst de lamp op het verband tussen geld en oorlog.

Guns? Serious business...

"De Guns-collectie is een ontwerp van Philippe Starck, gebaseerd op een MR16 geweer. De gedachte erachter is dat je van een geweer beter een lamp kunt maken dan hem te gebruiken als wapen. 20% van de opbrengst van de Gun-collectie doneert Flos aan de liefdadigheidsinstelling Fratelli dell'Uomo. Deze organisatie helpt kinderen uit ontwikkelingslanden die met oorlogsgeweld te maken hebben gehad."

Wat kun je vertellen over Kelvin LED?

"Ik durf te zeggen dat we met de nieuwe Kelvin LED van Antonio Citterio en Toan Nguyen een nieuwe designklassieker hebben. Deze tafellamp heeft een strak vormgegeven, vierkant lichaam. De draaibare kop heeft 30 LED die je bedient door je hand boven de kap te laten zweven."

Flos Kelvin LEDFoto: Kelvin LED van Antonio Citterio en Toan Nguyen.

 

Hiske Teerling Hiske Teerling is werkzaam bij Flinders. In de functie van content manager bezoekt zij de hipste beurzen en events, vraagt designlabels het hemd van het lijf en speurt de wereld van design af naar gloednieuwe producten en trends.