In gesprek met: Artifort

On posted by Eelco Naumann in Interieurtrends

Op het 100% Design event zagen we talloze opvallende stands en vertegenwoordigers van designmerken. Één bekend merk is maar niet te vinden: Artifort. Als we nogmaals goed om ons heen kijken zien we achterin de hoek twee vertegenwoordigers staan. Wanneer we dichterbij komen roepen ze overtuigd: “Benieuwd naar Artifort's laatste aanwinst? Kom hier!” Nou en of wij benieuwd zijn. Nieuwsgierig lopen we de 9 etages tellende torentrap op om uiteindelijk in het walhalla van Artifort te belanden. Een prachtige loungeroom met een cocktailbarretje, statafeltjes en een ontelbaar aantal loungebanken wacht ons op.
Tijd voor een gesprekje met één van de vertegenwoordigers.

Wat kenmerkt Artifort nou precies?

 “Artifort is het oudste meubelmerk van Nederland. Opvallend is hoe tijdloos Artiforte in al die jaren is gebleken. Als voorbeeld nemen we de Orange Slice. Dit meubelstuk viert dit jaar zijn 50e verjaardag. Om dit te vieren hebben we een speciale fotoshoot gehouden. Zo is duidelijk te zien hoe goed de stoel in elk tijdsbeeld past.”

 


Foto: van de jaren 60 tot de 21e eeuw, de Orange Slice past in ieder tijdsbeeld.

En naast het maken van 'tijdloos design', wat streeft Artifort nog meer na?

“Artifort staat voor Art & Comfort. Wij proberen dat op alle mogelijk manieren in onze producten toe te passen. Onze producten zijn zowel tijdloos als, comfotabel en innovatief. Artifort benadrukt zijn veelzijdigheid in bijvoorbeeld het werken met vernieuwend materiaal. De Ribbons is hier een goede illustratie van. In 1966 een lastig stoeltje om te produceren. Destijds bestond er nog geen stof die zover kon stretchen. Een flinke uitdaging voor Artifort om het design toch te produceren.”

 
Foto: De Ribbon van Pierre Paulin was destijds nog knap lastig om uit te voeren.


En de nieuwste aanwinst “De Reflex” is ook een voorbeeld van deze veelzijdigheid?“

Absoluut! De Reflex is HET voorbeeld van veelzijdigheid. Het principe van deze bank is eenvoudig: een bank bestaande uit een verzameling poefs, met en zonder armleuning. De elementen kunnen geheel los van elkaar worden gekoppeld. In combinatie met poef- tafel- en hoekelement biedt dit talloze mogelijkheden.”


Foto: De Nieuwste aanwinst van Artifort: de Reflex van Toine van den Heuvel.


Tot slotte: wat is design?


“Design is te vinden in elk functioneel ontwerp. Het moet apart, gedurfd en anders zijn dan de standaard.”