Het kan ook anders: Josje Schut

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Deze keer in Jong Talent staat productontwerper Josje Schut centraal: "Ik zoek vaak de grens op tussen het herkenbare en het onherkenbare".

 

Josje Schut portret
Naam Josje Schut
Geboortedatum 30 augustus 1985
Opleiding Industrieel Product Ontwerp (HKU)
Afgestudeerd
2011
Werkuren p/w 16
Website  www.josjeschut.nl

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

“Mijn grootste inspiratiebron is de mens. Ik observeer hun manier van handelen, de gewoontes en gebruiken die men hanteert. Dit probeer ik af en toe te doorbreken door ervoor te zorgen dat er een vervreemding ontstaat. Tevens om te laten zien dat het ook anders kan dan wat men gewend is. Voor mij staat de interactie tussen de mens en het product centraal. Ik vind het belangrijk dat ze elkaar kunnen aftasten en leren kennen.”

 Wandlamp Beam Lamp

Beeld Wandlamp Beam Lamp.

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

“Binnen het ontwerpen zoek ik vaak de grens op tussen het herkenbare en het onherkenbare. Er ontstaat een vervreemding en soms een andere manier van gebruiken. Mijn uitgangspunt is een zoektocht naar ritme of gelaagdheid, dat soms wordt gecombineerd met een beweging, of doorbroken wordt door een organisch element. Ik maak graag gebruik van materialen en vormen die elkaars tegenpolen zijn.”

Atelier Josje Schut

Beeld Atelier Josje Schut.

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

“Wat mij opvalt binnen de ontwerpwereld is dat vele ondernemers op hun eigen podium staan en weinig ontwikkelingen delen. Door elkaars sterke punten te ontdekken en juist onze krachten te bundelen, zouden we dit vooral moeten zien als een verrijking. Ook het concurreren met grote bedrijven met veel vermogen is iets dat mij erg tegenstaat en wat voor velen ook zeker niet haalbaar is. Het is juist mooi om diverse soorten combinaties te maken en te zorgen voor een samensmelting van kwaliteiten.”

Fruitschaal Scale

Beeld Fruitschaal Scale.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

“In het jaar 2012 ontwikkelde ik een nieuw product genaamd ‘SCALE’: een handgemaakte (fruit)schaal, gemaakt van houten latjes, elastiek en een metalen ring. Door het gebruik van dit ontwerp neemt de schaal zijn vorm aan. De hoeveelheid bepaalt hoe de schaal eruit ziet. Door de interactie met dit ontwerp aan te gaan laat het product zijn mogelijkheden zien. De schaal is uitermate geschikt voor fruit door voldoende ventilatie.

De Day-Dream cups zijn handgemaakte cups van porselein. Ze zijn stevig, duurzaam en hittebestendig. Tijdens het productieproces is de kleurverdeling niet geheel te sturen. Het loslaten speelt hierin een grote rol. Het ontwerp geeft een spannend beeld met zelfs vele verschillende weertypes en de cups zijn ieder uniek. Je kunt erin wegdromen….”

 Day-Dream Cups

Beeld Day-Dream Cups.

 

Wat is je ultieme droom?

“Dat ik in de toekomst nog meer kan gaan genieten van mensen om mij heen die mijn producten bewonderen en gebruiken. Op deze manier wil ik vele mogelijkheden krijgen om meerdere collecties te kunnen ontwerpen en ontwikkelen."

 Fruitschaal Scale zonder en met fruit

Beeld Fruitschaal Scale zonder en met fruit.

 

Wat vind je van de producten van Josje?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Josje. Heeft zij goud in handen? 


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.