Hello, I'm back: Gerecyclede designmeubels

On posted by Sabine Meekel in Interieurtrends

Je kent het wel: het gevoel dat je het één of het ander een keer eerder hebt gezien. Een déjà vu, dus. Dat heb je misschien ook wel met deze designproducten, want ze zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Zo haal je niet alleen een uniek item in huis, maar ook nog eens een verantwoord exemplaar!

TrashME

Van karton naar kunst

Eén van de grootste leveranciers van gerecyclede designproducten is Graypants. Deze designstudio werd in 2008 opgericht in Seattle. Dit is dan ook de plaats waar het kartonafval wordt verzameld dat de basis vormt voor de lampen uit de Scraplights serie. Deze zijn namelijk gemaakt van gerecycled karton dat met een laser tot perfecte cirkels wordt gesneden. De cirkels worden vervolgens met de hand aan elkaar gelijmd, waardoor je altijd een unieke lamp in huis haalt.

Graypants
Beeld Héél veel Graypants hanglampen bij elkaar.

Graypants Disc
Beeld Op deze foto van de Graypants Disc hanglamp kun je goed zien dat de lampen uit verschillende kartonnen cirkels bestaan.

Maar Graypants is om nóg een reden een bijzonder designlabel. De producten worden namelijk niet alleen van gerecycled materiaal gemaakt, maar ook op milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde wijze geproduceerd. Dat klinkt heel abstract, maar komt er simpelweg op neer dat Graypants met sociale werkprogramma’s samenwerkt. Zo kunnen mensen met een handicap hun creatieve vaardigheden ontwikkelen en met hun handen werken. Ook in Nederland!

Graypants Work
Beeld Deze Graypants Work hanglamp is op een sociale werkplaats in Nederland gemaakt.

Graypants
Beeld Graypants helpt vervolgens ook weer andere mensen bij hun werk ;).

Eitje!

We blijven nog even bij de verlichting, want ook deze tafellamp is gemaakt van gerecycled materiaal: de &tradition TrashME tafellamp. Zoals de naam al doet vermoeden is deze gemaakt van afval. Pulp van eierdozen, om precies te zijn. Door deze pulp over een vorm te wrijven en enkele dagen te laten drogen, ontstaat de basis van de duurzame TrashME tafellamp. En hij is nog leuk ook!

&tradition TrashME
Beeld Je kunt de structuur van de eierdoos nog goed herkennen in de TrashME tafellamp.

&tradition TrashME
Beeld De lamp zelf is gemaakt van gietijzer en aluminium. Je kunt hem dus met een gerust hart aan doen.

Hout van je stad

Wie hou(d)t er nu niet van zijn stad? Je hometown, je thuis, de enige plek op aarde waar je ooit zou wonen? Juist. Inwoners van Amsterdam kunnen deze liefde voor hun stad nu uitdrukken door een zogenaamde Stadsplank te kopen. Deze prachtige snijplanken zijn namelijk gemaakt van het hout van bomen door de gehele stad. Het bijzondere is dat op iedere Stadsplank precies staat aangegeven van welke boom het hout afkomstig is, zoals de Steenbeuk uit het Amstelpark die van 1965 tot 2014 heeft geleefd. Of de Iep aan de Aalsmeerweg die daar van 1975 tot 2014 heeft gestaan!

Stadsplank
Beeld De Stadsplank is verkrijgbaar in diverse formaten – en natuurlijk verschillende houtsoorten.

Stadsplank
Beeld Links de Stadsplank, rechts de boom in het Amstelpark die na het kappen verwerkt is tot deze plank.

Plastic fantastic

Niet ieder designlabel dat met gerecyclede materialen werkt, doet dat in de eerste plaats vanwege het milieu. Onze achterbuurman, ontwerper Dirk Vander Kooij, ziet het hergebruiken van materialen voornamelijk als ‘iets conceptueels’. Zijn ontwerpen worden stuk voor stuk gemaakt van gerecycled plastic. Dit kan dankzij de unieke robot die Dirk Vander Kooij bouwde. Deze robot is in staat om grote objecten als meubelstukken te ‘extruderen’, oftewel warm te persen, van 100% gerecycled materiaal. En kijk wat dit oplevert!

Dirk van der Kooij Fresnel
Beeld De Fresnel hanglamp, Melting Pot tafel en de Chubby stoel zijn allemaal gemaakt van gerecycled plastic.

Dirk van der Kooij Flow
Beeld De Flow stoel is laagje voor laagje opgebouwd door de robot die Dirk Vander Kooij ontwikkelde.

Met zijn werk probeert Dirk Vander Kooij ons duidelijk te maken dat plastic allesbehalve een goedkoop en breekbaar materiaal is. In tegenstelling tot andere designers ziet hij een productiefout juist als iets waardevols in plaats van waardeloos. Neem de Melting Pot tafel, die is ontstaan uit bergen gerecycled synthetisch materiaal. Net als de stapels plastic die ervoor worden gebruikt, is geen enkele tafel hetzelfde. En dan de Chubby kleerhanger, gemaakt van de restanten gekleurd plastic die achterblijven in de printer wanneer Dirk Vander Kooij van kleur wisselt. Dat is nog eens hergebruiken! 

Chubby
Beeld
Geen enkele Chubby kleerhanger is hetzelfde.

Het ei van Columbus

Karton en verlichting zijn een gouden combinatie, dat blijkt maar weer in deze blog. Daarom eindig ik met een laatste, unieke lamp van gerecycled karton: de Egg of Columbus hanglamp van Seletti. Dit ontwerp is gemaakt van geperst papier en heeft, hoe kan het ook anders met zo’n naam, de uitstraling van een eierdoos. Tegelijkertijd geeft de naam nog maar eens aan hoe geniaal dit ontwerp is. Want zeg nu zelf, recycling was nooit écht hip. Tot je deze lamp zag!

Seletti Egg of Columbus
Beeld De Seletti Egg of Columbus hanglamp heb je al voor een appel en een ei (€ 28).

Een déjà vu is dus zo slecht nog niet. Zeker niet voor het milieu! En hoe je het ook draait, wendt of keert: een product met een verhaal is sowieso een must have. Jij blij, milieu blij.