Gubi: in gesprek met

On posted by Renée IJzerman in Interieurtrends

Op de interieur beurs 2012 in Kortrijk stak de stand van Gubi met kop en schouders boven de rest uit. Opvallend groot, een goede sfeer en een mooi design. Retro maar tegelijkertijd met een tijdloos karakter. Elk designstuk was neergezet als een kunstwerk in een museum. Voor mij een reden om meer te willen weten over dit Deense merk. Export Manager Stine Bruun Oreby uit Kopenhagen nam mij mee in de wereld van Gubi.

Flinders - In gesprek met Gubi - Flinders design voor ieder interieur

Gubi: wat is de achtergrond van het merk?

“Gubi is een Deens familiebedrijf uit 1967 en is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van design meubels. Zoals de meeste kenners weten, staat Gubi bekend om het opnieuw tot leven wekken van oude design iconen. Dat verhaal begon pas in 2000, toen de heer Gubi en zijn echtgenote Lisbeth aan het winkelen waren in Kopenhagen. “

“Ze liepen die dag bij een schoenenwinkel naar binnen en zagen daar de Bestlite lamp van ontwerper Robert Dudley staan. Lisbeth werd opslag verliefd op het design en samen met Gubi ging zij zich verdiepen in dit product. Beiden waren er van overtuigd, dat wanneer ze deze lamp in een nieuw jasje zouden steken, het een groot succes zou worden in Scandinavië. Vier jaar later kregen ze de internationale rechten voor de Bestlite collectie. Sindsdien werkt Gubi met design iconen.”

Flinders - In gesprek met: Gubi - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: De Bestlite lampen collectie.

Zijn de iconen het belangrijkste kenmerk van Gubi?

“Absoluut! Wat wij nastreven, is om zoveel mogelijk iconen nieuw leven in te blazen. Elk icoon is afkomstig uit een andere tijd, van een andere ontwerper en uit een ander land. Wij werken met de geschiedenis. Gubi verkoopt gevoelens en wil mensen verliefd laten worden. Daarnaast is het onze bedoeling om een levenstijl neer te zetten waarin we oud en nieuw bewust met elkaar vermengen.

Wat is de topper van Gubi?

“De Bestlite lamp, maar ook zeker de Gubi chair. Deze is vernoemd naar het bedrijf zelf. De Gubi chair is het bekendste design stuk van Gubi en wordt wereldwijd ontzettend goed verkocht.”

Flinders - In gesprek met: Gubi - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: De Gubi chair.

Wat weten wij niet van Gubi?

“Niet iedereen weet dat Gubi werkt met ‘storytelling’. Elke collectie en elk product heeft zijn eigen interessante verhaal. Net zoals bij de Bestlite lamp kennen ook onze andere producten een uniek verhaal.”

Flinders - In gesprek met: Gubi - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: De Adnet spiegel van Gubi geeft een overzicht van de stand.

Wat is nieuw in de Gubi collectie?

“Vorig jaar presenteerden we de ronde en met leer afgewerkte Adnet spiegels van icoon Jacques Adnet. De  ontvangst daarvan was overweldigend. Mensen waren er direct stapel op. Vandaar dat we nu dezelfde spiegel maar dan rechthoekig van vorm lanceren.“

Flinders - In gesprek met: Gubi - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: De nieuwe rechthoekige spiegels naast de Grossman Grasshopper lampen.

Wat is volgens jullie de trend voor de toekomst?

“Wanneer je werkt met iconen, dan kan je eigenlijk niet over een ‘nieuwe’ trend spreken. Wij geloven nu eenmaal heel erg in de retro stijl. Dat is iets wat mensen weer terug in hun huis willen. Het ‘oude’ maar zo vertrouwde gevoel.”

Flinders - In gesprek met: Gubi - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Een deel van de Gubi stand op de beurs interieur 2012 in Kortrijk.

Tot slot: Wat is design?

“Design moet een lang leven kunnen lijden. Het moet tijdloos zijn. Daarom werkt Gubi ook met iconen. Gisteren liep er een Amerikaan langs onze stand. Hij wees naar één van onze tafellampen en zei tegen zijn partner: “Ik heb zo’n oude lamp thuis staan.” Ik vroeg hem of hij wist wat zijn lamp vandaag de dag waard is. Hij had geen idee. Ik vertelde hem dat zulke lampen op veilingen worden geveild voor rond de zesduizend euro. Met een wel heel grote grijns op zijn gezicht vertrok hij daarna uit onze stand. Ik denk dat dit design is. Al is het 40 jaar oud, het blijft waardevol wanneer het uniek is.”