Graypants: afval wordt design

On posted by Laura van Olst in Interieurtrends

Ken je de bijzondere lampen van Graypants al? De naam 'grijze broek' doet je misschien niet meteen denken aan bruine kartonnen lampen met een sprookjesachtige warme gloed. Toch is het zo. Graypants is opgericht door het duo Seth and Jon, kamergenoten op de universiteit. Ze studeerden architectuur, maar hun interesse verschoof steeds meer richting interieurdesign. Daarom startte het duo in 2007 met Graypants. Ze kozen voor die naam omdat ze toevallig allebei een grijze broek droegen.

Onlangs was het ontwerpersduo aanwezig op het kantoor van Graypants aan de Keizersgracht in Amsterdam. Ze vertelden over het ontstaan van Graypants en over de producten die ze tot nu toe ontworpen hebben. 

Graypants
Beeld De oprichters van Graypants: Seth and Jon.

Karton met klasse

Seth en Jon raakten geïnspireerd door de gelaagdheid van karton, een materiaal dat in overvloed te vinden is bij het afval. Volgens het duo was dit ‘afval’ prachtig gereedschap om iets moois van te maken. En het is ze gelukt: Graypants kwam met de lampenserie Scraplights. Lampen van vele laagjes karton, waarbij de structuur van de papieren materie goed tot zijn recht komt.

De kartonnen Scraplights zijn verkrijgbaar in vele varianten, zoals de Moon-hanglamp en de Disc-hanglamp. Alle Scraplights zijn volledig gemaakt van gerecycled karton. En aangezien de lampen allemaal handgemaakt zijn, is elk exemplaar uniek. De lampen zijn afgewerkt met een milieuvriendelijke en brandwerende topcoat. Door de structuur van het karton, geven de lampen een speels en warm effect in de ruimte eromheen. Dit is dan ook een van de belangrijkste redenen dat de lamp gelijk een groot succes werd. 

Graypants presentatie
Beeld
Tijdens de presentatie lag er een mooi fotoboek op tafel met allemaal projecten van Graypants, waaronder de scraplights.

Graypants presentatie
Beeld De Scraplights hingen in alle soorten en maten in de ruimte van de presentatie.

Graypants presentatie
Beeld
In deze stoelen zie je ook duidelijk de gelaagdheid waar Graypants zich door laat inspireren.

Graypants presentatie
Beeld Tijdens de presentatie.


Graypants presentatie
Beeld
Op deze foto zie je de structuur en de gelaagdheid van de lamp goed. Dit is de Work hanglamp.

Graypants scraplights
Beeld
Alle scraplights bij elkaar geven een bijzonder effect.

Graypants presentatie.
Beeld
De lichtbron creëer een mooie en warme sfeer, zoals je hier kunt zien. Dit is de Drop hanglamp.

Naast de lampen ontwerpt Graypants bijvoorbeeld ook meubels en zelfs een garage. Een uniek merk waar we nog veel van kunnen verwachten. Bekijk hier alle producten van Graypants.