Gezien in Milaan: Kartell collectie 2014            

On posted by Renée IJzerman in Interieurtrends

De Kartell collectie 2014 werd in Milaan gepresenteerd tijdens Salone del Mobile. De stand van Kartell leek op een grote juwelenkist, vol oude en nieuw ontdekte schatten. Bestsellers zijn in een schitterend gouden, zilveren of bronzen jasje gestoken. We presenteren je een aantal hoogtepunten uit de Kartell collectie 2014.

 Kartell collectie 2014 - Precious Kartell

Beeld 'Precious Kartell' stand op Salone del Mobile 2014.

Kartell collectie 2014 - Precious Kartell

Beeld Overzichtsfoto Kartell op Salone del Mobile Milaan 2014.

Golden oldies in 'Precious Kartell' collectie 2014

Het Italiaanse merk Kartell staat dit jaar stil bij de technologische ontwikkeling die het materiaal plastic de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Onder de vleugels van Kartell is plastic van functionele industriële grondstof verworden tot een materiaal dat glamour, luxe en 'preciousness' uitstraalt. Vandaar het overkoepelende thema 'Precious Kartell'. De bestsellers van Kartell zijn voor de gelegenheid uitgevoerd met een glimmende, metalen laag. In goud, zilver, brons en koper krijgen oude bekenden, zoals de Bourgie lamp, de Bloom hanglamp en de FL/Y lamp een eigentijdse uitstraling. Ook de populaire Masters stoel en het befaamde Componibili kastje schitteren in een weldadige jas van goud en zilver.

Kartell collectie 2014 - Precious Kartell

Beeld Bekende ontwerpen van Kartell in goud, zilver, brons, koper en metallic black.

Kartell collectie 2014 - Masters Chair

Beeld Masters stoel van Philippe Starck in goud, zilver en brons.

Kartell collectie 2014 - FL/Y hanglamp

Beeld De FL/Y hanglamp in roodkoper.

Nieuw: stoel 'Clap' van Patricia Urquiola

Alles wat ontwerpster Partricia Urquiola aanraakt, lijkt te veranderen in goud. Wat dat betreft is ze bij Kartell aan het juiste adres. Haar nieuwe stoel Clap – waarvan dit jaar de definitieve versie is uitgekomen – is dan wel niet van goud; hij wordt in Milaan gepresenteerd in een gouden kooi. De elegante Clap Armchair heeft een frame van kunststof en een comfortabele gestoffeerde zitting. Urquiola ontwierp de stoel voor de zakelijke markt, maar hij is ook zeer geschikt voor in huis. De Clap stoel is leverbaar in verschillende gemêleerde kleurencombinaties.

 Kartell collectie 2014 - Clap Armchair

Beeld Clap Armchair met beige onderstel.

Kartell collectie 2014 - Clap Armchair

Beeld Clap Armchair met grijs onderstel.

Kartell collectie 2014 - Patricia Urquiola

Beeld Ontwerpster Patricia Urquiola aan het woord naast haar nieuwe Clap Armchair, op Salone del Mobile 2014.

Kartell collectie 2014 - Clap Armchair

Beeld De Clap Armchair van Kartell, in verschillende uitvoeringen.

Nieuw: stoel 'Piuma' van Piero Lissoni

Er schijnt onder ontwerpers een eeuwigdurende strijd te zijn wie de lichtste stoel ontwerpt. De Italiaan Piero Lissoni bedacht voor Kartell de stoel Piuma (Italiaans voor 'veer'), waarvan het dikste gedeelte 2 millimeter is, en het totale gewicht slechts 2.000 gram. Hiermee wint hij de strijd weliswaar niet – de Carbon Balloon Chair van Marcel Wanders is bijvoorbeeld maar 800 gram – maar de Piuma is wel een van de lichtste stoelen ter wereld. De zitschaal van de Piuma stoel is geïnspireerd op de ronding van eierschalen. Ondanks zijn lichte gewicht zit de Piuma stoel flexibel en stevig. Hij is gemaakt van kunststof en je kan hem zowel binnen als buiten gebruiken.

Kartell collectie 2014 - Piuma Armchair

Beeld Vederlichte stoel Piuma, uitgestald op de gouden stand van Kartell.

Kartell collectie 2014 - Piuma Armchair

Beeld Piuma stoel in zwart.

Kartell collectie 2014 - Piuma Armchair

Beeld Piuma stoel in wit.

Nieuw: tafelaccessoires 'Namasté' van Jean-Marie Massaud

De Franse designer Jean-Marie Massaud ontwierp dit seizoen tafelaccessoires voor Kartell. Zijn minimalistische stijl zou je op het eerste gezicht niet in verband brengen met het uitbundige Italiaanse merk. Het resultaat van de samenwerking is even prachtig als eenvoudig. Een serie borden of dienbladen in verschillende formaten en met organische vormen, die in en op elkaar geplaatst kunnen worden. De natuurlijke, ingetogen kleuren – zoals beige, grijs, zwart en oranje – passen perfect bij elkaar. De vormen lijken op platte stenen en zijn gemaakt van de kunststof melamine. 

Kartell collectie 2014 - Namasté tafelaccessoires

Beeld Feestelijk gedekte tafel op 'Precious Kartell'-stand, met links de borden of dienbladen van Massaud.

Kartell collectie 2014 - Namasté tafelaccessoires

Beeld Namasté collectie in grijstinten.

Kartell collectie 2014 - Namasté tafelaccessoires

Beeld Tafelaccessoires Namasté van Jean-Marie Massaud.

Enfin: Kartell collectie 2014

Kartell heeft zichzelf overtroffen in weldaad en glamour en gaat volop mee in de koper- en metaaltrend die bij veel designmerken zichtbaar is. Daarnaast signaleren wij ook een kleine verschuiving naar iets meer ingetogen meubels, zoals de stoelen Clap en Piuma. De tafelserie Namasté heeft zelfs een vleugje Scandinavisch design in zich, door de minimalistische en organische vormen in natuurtinten. Kartell blijft zichzelf opnieuw uitvinden en dat biedt spannende vooruitzichten. Binnenkort vind je de nieuwe producten van Kartell online bij Flinders.