Gevangenis van Veenhuizen en design: Jasser van Oort

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze keer staat Jasser van Oort centraal in Jong Talent: "De inspiratie van dit project kwamen voort uit een project voor de gevangenis van Veenhuizen".

 

Jasser van Oort portret
Naam Jasser van Oort
Geboortedatum 6 januari 1990
Opleiding Design Academy Eindhoven
Afgestudeerd
2014
Werkuren p/w 50 uur
Website  www.jasser.nl

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

"Mijn artistieke uitgangspunt is om design, kunst en decoratie met elkaar te laten versmelten. Ontwerpen die vernieuwende vormgeving aan het licht brengen. Het stukje ervaring en experiment zijn twee belangrijke uitgangspunten voor mijn ontwerpen. De afgelopen twee jaar heb ik samen met Sober-Industries (kunstcollectief uit Rotterdam) gewerkt op festivals, waar we de mogelijkheid hebben om te experimenteren en een kleine nieuwe wereld te creëren, binnenin deze wereld. Een plek die soms niet langer dan een dag bestaat maar waar we nieuwe ervaringen, prikkels en energie kunnen creëren. Deze manier van werken en de beeldtaal probeer ik weer uit de festivalwereld te halen en te laten landen in deze wereld, design dat beide extravagant en simpel is, verademend en waar ervaring centraal staat."

Chatroulette Pavillion
Beeld Chatroulette Pavillion. "Dit is een carrousel voor op festivals met hierin 8 hangmatten geconstrueerd die kunnen draaien. Met elke spin ontmoet je nieuwe mensen en heb je leuke, kortstondige gesprekken."

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

"De kunst van Sober-Industries is een grote inspiratiebron voor mijn werk. Vanuit het Sober-collective probeer ik deze kunst te laten versmelten met mijn design. Ik put veel inspiratie uit de natuur, de logica in de vorm, het terugbrengen van deze vormen naar de basis, zodat de puurheid van het ontwerp zichtbaar wordt. Ook put ik inspiratie uit het werk van bijvoorbeeld Sebastian Errazzuris, Jaime Hayon en Maarten Baas."

Werkplek van Jasser van Oort
Beeld De werkplek van Jasser van Oort, genaamd Gaudi aan de Rijn, is een woonboot gemaakt van leem en staal en is door zijn vader gebouwd.

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

"Wanneer het verhaal de vormgeving overneemt van een product. Ik werk zelf ook vanuit een concept, zonder dit heb je geen reden om te beginnen met een ontwerp, maar ik kan me er aan ergeren wanneer het verhaal en het eindbeeld compleet onsamenhangend is. De vormgeving moet in eerste instantie voor zichzelf spreken, het verhaal dient als ondersteuning, maar meestal is dit verhaal niet eens samen te vatten in een paar zinnen, dus houd het kort en krachtig. Bewaar het lange verhaal voor bijvoorbeeld een interview."

La Vostra Metamorphosi stoelen
Beeld De La Vostra Metamorphosi stoelen.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

"Mijn afstudeerproject ‘La Vostra Metamorphosi (2014)’, een collectie stoelen waarin ik verschillende archetype dieren gebruik om verschillende persoonlijkheden in mensen naar voren te halen. Van 7 januari tot 3 maart zijn deze stoelen geëxposeerd in Galerie Pouloeuff (Keep an Eye foundation). In dit project komen veel verschillende eigenschappen en artistieke uitgangspunten van mij samen. Dit project wordt uitgelegd met een aantal zinnen, maar de achtergrond van dit project, vanuit mijn jeugd, naar festivals, naar kunst en weer terug naar design vallen voor mij in dit project op zijn plek. En het is een begin van iets groters.... De eerste stoelen uit de collectie bestaan uit 1750 vlakken hout, met de hand verlijmd.

Ook ben ik trotst op de Nucleus Vitae Lamp (2014). Een lamp 170cm in diameter bestaande uit koperen buizen, waarin de lampen naar de kern worden gericht. De inspiratie van dit project kwamen voort uit een project dat ik deed voor de gevangenis van Veenhuizen waarin ik met gevangenen in gesprek ging over religieuze verlichting en het tot jezelf komen in de gevangenis."

Nucleus Vitae Lamp
Beeld De Nucleus Vitae Lamp, geïnspireerd op gesprekken met gevangenen van de gevangenis van Veenhuizen.

 

Wat is je ultieme droom?

"In al mijn ontwerpen komt het stukje ervaring en experiment naar voren. Mijn ultieme droom is om uiteindelijk mijn eigen hotel te ontwerpen. Een hotel is voor mij, net als een festival ook zo’n plek waar je mensen één dag iets anders kan laten beleven, een nieuwe wereld/vormtaal tentoon kan stellen. Verschillende hotelkamers die elk inspringen op een andere ervaring en beeldtaal, een walhalla aan creativiteit en prikkels!"

Jasser van Oort
Beeld Jasser tijdens zijn "Theater of the absurd" project.

 

Wat vind je van de producten van Jasser?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Jasser. Heeft hij goud in handen? 


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.