Flinders in the city: New York

On posted by Laura Dufour in Interieurtrends

Flinders in the city - New York

Laura Dufour reist speciaal voor Flinders maandelijks 2 dagen af naar de hipste en mooiste design steden van Europa en daarbuiten. Zij vertelt je haar persoonlijke belevingen en geeft je inside tips over waar je moet eten, slapen en zijn. Tenminste, als je van design houdt! Lees het verslag en ontdek New York op een manier die je nog niet kent.

 


 

De reis

Na twee films, vier tijdschriften en een aangenaam dutje, zet het vliegtuig de daling in. We landen keurig volgens schema op JFK International Airport, New York. Buiten is direct duidelijk hoe voortvarend de New Yorkers te werk gaan. Go with the flow, dat is de beste manier om ermee om te gaan. De taxistandplaats wordt efficiënt gerund door mannen in oranje pakken. Ongeduldig dirigeren ze je richting de eerstvolgende beschikbare yellow cab. Je kunt het als een snauwende toon opvatten, maar het is de normale omgangsvorm van de New Yorker. Het is wel handig om het adres van je hotel direct bij de hand te hebben. Van treuzelen houden ze niet. Tijd is geld. De oranje regelaar schreeuwt het adres door naar de cabbie en voor je het weet zoeft de taxi richting de stad. De komende paar dagen zijn we in Manhattan. Het centrum van de wereld!

Flinders in the city - New York - Design voor ieder interieur Foto: Yellow cab 

Go with the flow

Als de taxi een paar keer links en rechts is gegaan, stoppen we abrupt voor het adres dat de oranje jas naar de chauffeur schreeuwde: 20 West 29th Street. Het Ace Hotel. Ietwat onhandig en natuurlijk veel te langzaam grabbel ik naar mijn portemonnee. Bijna vergeet ik de fooi. Wat is ook al weer 20% van vijftig dollar?! Snel maak ik de rekensom en ik overhandig de dollars. Mijn koffer staat al op de stoep en voor ik goed en wel de deur heb dichtgedaan, stuift het gele gevaarte al weg. Right. Go with the flow.

Het hotel

Die flow komt als ik door de draaideur van het Ace Hotel loop. Ineens sta ik in een gigantische ruimte. Ik knijp met mijn ogen, het is behoorlijk donker. Een geroezemoes stijgt op uit de lobby, althans, het lijkt meer een private clubroom dan een hotellobby. Aan lange tafels zitten mensen achter laptops. In donkere Chesterfieldbanken zitten stelletjes diep weggezonken. Aan de bar staat een groep mannen gekleed in kilt vrolijk te proosten. Er klinkt een ontspannen jazzbeat, obers lopen rond met grote kannen koffie. Links staat een grote glazen vitrinekast met opgezette vogels. Rechts een kast met allerlei hebbedingetjes, van handdoeken tot koffiemokken. 

Flinders in the city - New York - Design voor ieder interieur Foto: De lobby 

Door een vrolijk 'Hi how are you doing, can I help you?' word ik uit mijn dagdroom over de snuisterijen weggetrokken. Het meisje achter de receptie is van mijn leeftijd, draagt een wit overhemd met een stropdas wat losjes omgeknoopt, heeft een hippe paardenstaart en is verbazingwekkend stralend en ontspannen. Ze maakt meer de indruk van een goede vriendin, dan die van een doorsnee hotelmedewerker. Ik check in. 

Flinders in the city - New York - Design voor ieder interieur Foto: De check-in balie 

Terwijl mijn koffer naar mijn kamer wordt gebracht, snuif ik de sfeer op. Het zachte licht, het geroezemoes, al die mensen die allemaal iets anders doen... er is geen ander woord voor dan 'gezellig'! En dat voor een Amerikaans hotel, waarbij je misschien eerder aan clean and simple denkt. Het designbureau Roman & Williams (dat o.a. Kate Hudson en Gwyneth Paltrow als klant heeft) is mede verantwoordelijk voor deze sfeer. Zij hebben een perfecte mix gemaakt van modern en klassiek, waardoor er een historische sfeer hangt, hoewel het Ace Hotel New York pas twee jaar open is.

Wonen in het hotel

Het is ooit als hotel gebouwd, maar na de Wall Street crash in de jaren tachtig zijn de hotelkamers geconverteerd tot woningen. In 2009 hebben de eigenaren ze weer in de oorspronkelijke functie hersteld. Niet alle bewoners zijn uitgekocht: er wonen nu nog 35 mensen in hun eigen appartement in het Ace Hotel. En daarnaast een handvol beroemdheden, die hun privacy erg op prijs stellen...

Kunst

De korte wandeling naar mijn kamer duurt een kwartier, want ik blijf staan voor het kunstwerk dat de gehele muur langs de trap in de lobby vult. De New Yorkse kunstenaar Michael Anderson heeft ongeveer 4000 graffitistickers van de straten van New York verwijderd. Vervolgens heeft hij ze gescand en in zwart-wit op papier geprint. 

Flinders in the city - New York - Design voor ieder interieur Foto: Het graffiti kunstwerk van Michael Anderson 

Ik ga mijn kamer binnen. Een donkergrijs tapijt, een breed bed met een geruite sprei, stalen lampen en in de hoek een leren stoel. Industrieel door de materialen, maar warm door de kleuren grijs, bruin, en beige. Sober doordat er niet veel spullen in staan en toch uitnodigend door de stapel tijdschriften en de fijne minibar. Het is bijna zonde om de kamer te verlaten. Maar na een korte douche trek ik de stoere boksersbadjas aan die op de kapstok hangt. Ik pak snel mijn koffer uit. De stad in!

Flinders in the city - New York - Design voor ieder interieur  Foto: Mijn hotelkamer 

Flinders in the city - New York - Design voor ieder interieur 

Winkel

Alhoewel...Alex Calderwood, mede-oprichter van het Ace Hotel, heeft een neus voor everything cool en pakt dat - uiteraard - efficiënt aan. Je hoeft niet eens de straat op om de coolste winkel van New York te bezoeken. Vanuit de lobby loop je zo de Opening Ceremony in.

Flinders in the city - New York - Design voor ieder interieur  Foto: Opening Ceremony van het Ace Hotel 

Flinders in the city - New York - Design voor ieder interieur  Foto: Kinderstoeltje van Keith Haring 

Opening Ceremony is een winkel met bijzondere en avant-gardistische artikelen, die je niet snel ergens anders zult vinden. Van paraplu’s ontworpen door Jean-Paul Gaultier en musk olie van het Parijse warenhuis Colette tot kinderstoeltjes van Keith Haring.

De eigenaren van Opening Ceremony, Carol Lim en Humberto Leon, reizen de wereld rond om bijzondere artikelen te verzamelen. De collectie is dan ook een mix van bekende en onbekende ontwerpers. Daarnaast strikken ze beroemdheden om een collectie te ontwerpen, waaronder actrice Chloë Sevigny.

Nadat shop assistent Greg me van alles heeft verteld over de ontwerpers en er van alles door mijn handen is gegaan, laat ik een unisex parfum van Comme des Garcons inpakken. Dan loop ik Broadway op.

Flinders in the city - New York - Design voor ieder interieur  Foto: Broadway 

Guggenheim Museum

Volgend onderdeel van het programma: een bezoek aan het Guggenheim Museum. Dat is goed te behappen in de beperkte tijd die ik hier heb, en ik neem de metro naar de Upper East Side.

Flinders in the city - New York - Design voor ieder interieur  Foto: Guggenheim Museum 

In het museum is het handig om van boven naar beneden te werken. De vloer heeft een lichte helling, die prettiger omlaag dan omhoog loopt. Bovendien zie je het bijzondere ontwerp van Frank Lloyd Wright pas écht goed als je de lift uitstapt. Hoogtevrees is in dit geval geen handige handicap, dus ik tuur voorzichtig over de balustrade naar beneden.

Restaurant

Na twee uur ben ik blij dat ik maar één deur verder hoef, en heerlijk kan neerstrijken in het prachtige restaurant van het museum The Wright.

Flinders in the city - New York - Design voor ieder interieur  Foto: The Wright 

Alsof ik nog niet genoeg kunst heb gezien, biedt deze plek weer hele nieuwe indrukken. Architect TAndre Kikoski won niet voor niets in 2010 de James Beard Foundation-prijs voor 'Outstanding Restaurant Design'. Door de lijnen die Kikoski heeft opgevoerd in het interieur, doet de kleine ruimte toch ruim aan.

De vormen van de tafels komen overeen met die van het gebouw, en met kleuren is heel rustig omgesprongen. Het interieur heeft een witte vloer, een wit plafond, witte tafels en een witte bar. De lange doorschuifbank is helder blauw en een wand heeft smalle, lange gekleurde houten panelen. Het lijken luxaflex, die doorlopen in het plafond. De kleuren op de panelen zijn warm oranje, zachtgeel, zalmroze en donkerbruin. Dit is een goed contrast met het wit van de rest. Het geheel doet bijzonder Jetsons-achtig aan.

Het is heerlijk om de taxi terug te nemen naar het hotel. En dit keer gaat het hoofdrekenen me goed af. Het voelt al alsof ik thuiskom in het hotel, en dankzij alle indrukken val ik in een diepe slaap.

Koffie!

Als je gewend bent om je dag te beginnen met een goede kop koffie, kom je in Amerika vaak bedrogen uit. Koffie zetten is een kunst die weinig Amerikanen beheersen. Na vier slokken slootwater is de moeheid echt niet verdwenen... Het Ace Hotel heeft hier rekening mee gehouden, en heeft een eigen koffiesalon aan het hotel vastgeplakt.

Stumptown

Flinders in the city - New York - Design voor ieder interieur

Starbucks is so last season... Hippe New Yorkers willen fair trade en seizoensgebrouwde koffie. Thank God dus voor Stumptown Coffee. Nog fijner voor mij is dat ik er – nog wat slaperig – makkelijk naar binnen kan wandelen voor een vers gezet bakje troost (inclusief filter op het kopje zelf; helemaal anno nu!). De koffie smaakt echt naar koffie, en na een kop leef ik weer. Stumptown was tot voor kort nog een inside secret, maar na de benoeming in 'The Top 10 Everything' van Time Magazine, zal het niet lang duren voordat deze goede koffie de hele wereld overgaat. 

 

 

Design

New York is goed te doen met de voet. Daarom zak ik lopend af naar het Meatpacking District en wandel ik de winkel Design Within Reach binnen. Hier staan prachtige designmeubels boven op elkaar uitgestald. Ondanks mijn geoefend oog, heb ik moeite om het overzicht te bewaren. Ik loop naar de Sale-hoek en overweeg om de 'Heavyweight' plakbandhouder van het Engelse ontwerpduo Daniel Black en Martin Blum mee te nemen. Een prachtig stoer product, maar toch net iets te heavy voor in mijn tas.

Flinders in the city - New York - Design voor ieder interieur  Foto: De 'Heavyweight'

Lunch

Voor een lichte lunch loop ik door naar Restaurant Balthazar, op 80 Spring Street. Het is alsof je Parijs binnenstapt. Dat is even omschakelen. Gelukkig is er meteen weer de Amerikaanse gastvrijheid, en ik word naar een tafeltje in een prettig hoekje geleid. Marmer, koper, goud, de spiegel en de Balthazar Salade met venkel en truffelvinaigrette - ik soes een beetje weg.

Flinders in the city - New York - Design voor ieder interieur

Terug in het hotel

Na een korte taxirit doe ik een laatste power nap op het heerlijke bed in het Ace Hotel. Het uitchecken gaat snel, en wederom lijkt mijn nieuwe vriendin achter de receptie oprecht als ze zegt 'Sorry to see you go, I hope you've enjoyed your stay!'. Dat heb ik zeker.

Tot slot

Flinders in the city - New York - Design voor ieder interieur

Eigenlijk wil je de huiskamer van het Ace Hotel niet verruilen voor die van jezelf. Alhoewel - ik ben nu volop geïnspireerd om een beetje Manhattan naar Amsterdam te halen. Ik begin met het meenemen van zo'n heerlijke boksersbadjas. Ik zeg de opgezette uil in de vitrine keurig gedag, en wandel vrolijk en ontspannen de lobby uit.

De een voelt zich direct thuis in New York, een ander moet er soms even aan wennen, en er zijn mensen die het geweldig vinden om er een keer geweest te zijn, maar niet per se terug willen. Ik behoor tot de eerste categorie. Ik wil de stad ieder jaar opsnuiven. De energie en vitaliteit in de New Yorkse lucht geeft me het gevoel dat ik de hele wereld aan kan. Helemaal in mijn boksersbadjas!

 

 

 

Praktische Info

De KLM vliegt dagelijks rechtstreeks naar New York. Kamers in het Ace Hotel zijn verkrijgbaar vanaf 175 dollar. Boek ruim van te voren en vraag naar specials. Afhankelijk van de duur van je verblijf is het handig om een Unlimited MetroCard te kopen. Alternatief: trek goede schoenen aan, ga wandelen en investeer in een voetmassage!

 

Bekijk ook deze Flinders in the city's: