Flinders in the city: Milaan

On posted by Laura Dufour in Interieurtrends

Flinders in the city - Milaan

Laura Dufour reist speciaal voor Flinders maandelijks 2 dagen af naar de hipste en mooiste design steden van Europa en daarbuiten. Zij vertelt je haar persoonlijke belevingen en geeft je inside tips over waar je moet eten, slapen en zijn. Tenminste, als je van design houdt! Lees het verslag en ontdek Milaan op een manier die je nog niet kent.

 


La dolce vita

Wie zichzelf een designliefhebber noemt, heeft het perfecte excuus om in april naar Milaan te gaan. Want dan vindt elk jaar de grootste designbeurs ter wereld plaats: de Salone Internazionale del Mobile.

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Milaan, Piazza del Duomo.

Vijf dagen per jaar dompelt de Noord-Italiaanse stad zich onder in de nieuwste, gekste, mooiste en lelijkste uitingen van nieuw design. Meer dan 2500 ontwerpers uit de hele wereld tonen hun nieuwste ontwerpen op de beurs. Maar daarbuiten vindt het echte werk plaats. Overal in de stad is er volop design te zien. Kortom: Milaan is de plek om binnen een paar dagen volledig up to date te raken op het gebied van design.

Wie Milaan tijdens de Salone bezoekt, kan een mooie tour maken van oud naar nieuw design. Begin bij oud design en bezoek enkele designmusea. Bekijk vervolgens wat er tegenwoordig aan design te koop is in vooraanstaande winkels. En vergeet niet om rond te snuffelen bij alle tentoonstellingen van de Salone, om te zien wat er aan design gaat komen.

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieurDat is best hard werken, want je kunt er onnoemelijk veel indrukken opdoen. Maar gelukkig bevind je je wel in de meest aangename omgeving die je je kunt voorstellen. De Milanezen houden van het leven. Dat merk je aan alles. De architectuur, het eten, de charmante mensen en het weer: la dolce vita! Tip: doe alles piano piano...

 

 

 

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Italian food.

Straf Hotel

Wie slim is, boekt vooruit. Alle prijzen lijken zich op miraculeuze wijze te verdubbelen tijdens de Salone. Torenhoge hotelkamerprijzen en vliegtickets ter waarde van een all-in vakantie op de Canarische Eilanden zijn eerder regel dan uitzondering. Vraag ook gerust naar een goede deal voor drie overnachtingen, want aan één dag Milaan heb je niet genoeg. Milaan kent een uitstekend metrosysteem en is goed te belopen, dus de locatie van het hotel is niet het allerbelangrijkste. Maar wie in een prachtig hotel op een A-locatie wil vertoeven, boekt een kamer in het Straf Hotel.

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Straf Hotel.

Contrasterende materialen

Het hotel ligt in het centrum. Dat betekent: een oude, klassieke, ietwat ingetogen gevel van majestueuze afmetingen. Niets doet echter vermoeden dat zich achter die gevel een behoorlijk chique interieur bevindt.

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Interieur Straf Hotel.

De mooie materialen vallen meteen op. Het is inspirerend om te zien dat je, als je mooie materialen gebruikt, weinig anders meer nodig hebt. Grof gestuukte muren in zandkleur naast subtiel glanzende deuren in nearly-black. Een stoel van verweerd leer naast een doorzichtig gordijn van linnen. Contrasterende materialen, maar wel in dezelfde kleurstellingen. Het heeft een spannend effect. Je komt nieuwsgierig naar binnen, en gaat vol inspiratie naar buiten.

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Interieur Straf Hotel.

De Duomo

Het Straf Hotel ligt vlakbij het Piazza Duomo, het centrale plein van Milaan. Dat is handig, want de beste eerste indruk van de stad krijg je hier, op het plein, bij de gigantische kathedraal.

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Duomo.

Blijf even staan. Kijk om je heen en draai een rondje. De duiven schieten alle kanten op als een groep Japanse toeristen richting de Dom stiefelt. De straatmuzikanten doen hun uiterste best. Het lijkt ze niet te deren dat er maar weinig euro's in hun mandje liggen. En daar flaneert een Milanees stel. Hij in grijze flanellen broek, bruine suède instappers en een donkerblauwe blazer. Zij in een glanzende broek, stilettopumps en een grote zonnebril. Ondanks het zachte lenteweer, draagt de dame een korte bontjas. De Italiaan ontdooit immers pas bij 25 graden.

Onder de indruk

Plan een bezoek aan de Duomo 's ochtends vroeg, voor de troepen uit. Je kunt er al om zeven uur terecht. Als dat te ambitieus is, kun je de kathedraal ook om tien uur nog in zijn volle glorie beleven, zonder je door grote drommen toeristen te hoeven worstelen.

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Duomo binnenkant.

De Duomo is het voorbeeld van de Milanese maat: gigantisch. De Gotische kathedraal is gebouwd tussen 1386 en 1577. De Duomo is de op vier na grootste kathedraal ter wereld en huist 's werelds grootste collectie marmeren beelden. De pilaren zijn zo hoog, dat het mensen met hoogtevrees al begint te duizelen bij het omhoog kijken. Blijf toch de blik omhoog houden, om het interieur op je in te laten werken. Overal altaren, Madonna's, pilaren, kaarsen en donker steen en marmer. Wie durft, maakt de klim omhoog op het dak, voor een spectaculair uitzicht over de stad. Wie de binnenkant al indrukwekkend genoeg vindt, schuift even op een kerkbankje om alles te laten bezinken.

Zucca

Dan is het natuurlijk tijd voor een espresso. Dat kan nergens beter dan vijftig meter naast de Duomo, in Café Zucca.

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Café Zucca.

Koop bij de kassa een bonnetje voor de koffie, en blijf vervolgens aan de bar staan, zoals de Italianen dat doen. Op de bar staat allerlei lekkers, van knapperige koekjes tot vier soorten olijven. De obers zijn vakmensen zoals wij die hier niet vaak tegenkomen. Ze hebben trots, zijn klantvriendelijk en hebben liefde voor het eten en drinken dat ze serveren. Daardoor smaakt alles net even beter. Je hebt niet veel voedsel nodig als het echt lekker is. Doe daarom als de Italianen en geniet langzaam van een koekje of een olijfje. Piano piano....

Museo del Novecento

Eenmaal aangesterkt is het tijd voor iets moderner design. Pal tegenover Café Zucca ligt het museum 'Van de twintigste Eeuw', dat eind 2010 zijn deuren opende. Het ontwerp lijkt op dat van het Guggenheim Museum in New York, met eenzelfde circulaire trappenhuis. Wie de Duomo nog niet heeft beklommen, heeft hier een perfect alternatief. De bovenste verdieping van het museum biedt een prachtig uitzicht op het plein, met de Duomo aan de rechterhand en de Galleria recht vooruit. Kijk ook hier weer even naar het plafond voor de bijzondere lichtsculptuur.

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Museo Novecento.

Op de derde verdieping van het Museum kun je heerlijk lunchen bij Ristorante Giacomo all'Arengario. Reserveer wel ruim van tevoren, want tijdens de Salone is dit restaurant een regelrechte hotspot.

Triennale Design Museum

Na alle stenen is het tijd voor groen! Het Triennale Design Museum is het einddoel, maar de wandeling ernaartoe is ook zeer de moeite waard. Het Design Museum bevindt zich in het Parco Sempione, een mooi rustpunt in de stad. De groene heuvels bieden een prachtig uitzicht op de stad en de zoenende paartjes op het grasveld. Ook hier vieren de Italianen volop het leven en de liefde...

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Parco Sempione.

Het Design Museum heeft een geweldige collectie, en je kunt je ook weer vergapen aan de majestueuze afmetingen. Op de brede trap met de luie treden loop je net iets langzamer en comfortabeler, waardoor je het gebouw goed in je op kunt nemen.

Meester ontwerper Achille Castiglioni

Je kunt in het Design Café in het Museum een caffè nemen, maar een beter idee is om even in het park uit te rusten, mocht je daar behoefte aan hebben. Het volgende museum staat namelijk alweer op het programma: Studio Museum Achille Castiglioni, waar je alles te weten kunt komen van Castiglioni, de meester van het Italiaanse design.

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Studio Castiglioni.

Boek een rondleiding door Castiglioni's dochter of vrouw; Giovanna of Irma Castiglioni. De Studio is nog volledig intact. Overal boeken, potjes, penselen, tekeningen, stoelen, schilderijen en andere objecten die Castiglioni voldoende inspireerden om zijn beroemde ontwerpen op te tekenen. Bijvoorbeeld de 'Taccia' lamp uit 1962 die hij voor Flos ontwierp:

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Lamp Taccia van Flos.

Of zijn eigenwijze Allunaggio krukje:

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Krukje Allunaggio.

Dag 2: wat is er nu te koop

Na alle theoretische achtergrond over design, is het tijd voor de praktijk. Wat is er op het moment aan bijzondere ontwerpen te koop?

Er zijn twee winkels die er toe doen: design concept store Rossana Orlandi en fashion concept store 10 Corso Como.

10 Corso Como

De metro stopt vlakbij, op station Garibaldi. De winkel van Carla Sozzani ligt even verscholen vanaf de straat, maar één blik op de binnenplaats en je weet dat je goed zit.

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: 10 Corso Como.

Het aanbod van 10 Corso Como is enorm: de laatste mode van bijzondere ontwerpers als Azzedine Alaïa en Comme des Garçons, een parfumafdeling met parfums die je niet overal tegenkomt, zoals Kylian en Diptique, een mannenmodeafdeling waar je u tegen zegt, en een boekwinkel waar je als designliefhebber compleet in kunt verdwijnen. Op de verdieping van de boekwinkel bevindt zich de galerieruimte, met wisselende tentoonstellingen.

De kleding en accessoires zijn al behoorlijk inspirerend, maar de inrichting van de ruimte is dat helemaal. Grote glazen kroonluchters, ingenieuze stellingkasten, gekke vloerkleden en bijzondere lampen en spiegels.

Rossana Orlandi

Op naar de volgende inspiratiebron!

Neem de metro naar de andere kant van het centrum, stap uit bij station Ambrogio en loop in vijf minuten richting de winkel Rossana Orlandi.

De rustige straat Via Matteo Bandello doet niet vermoeden dat hier het bruisende designmekka ligt. Maar loop bij nummer 14 weer de binnenplaats op en dompel je onder in design.

De winkel heeft kamers, een binnenplaats met stoelen en tafels onder een pergola, een bovenverdieping met honderd-en-één spullen en een kelder met een expositieruimte.

Piet Hein Eek is er vertegenwoordigd met zijn ontwerpen. Hij staat geduldig mensen te woord die alles over zijn ontwerpen willen weten.

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Bank van Piet Hein Eek.

Ook Maarten Baas heeft een eigen ruimte, waar hij zijn nieuwe Plain Collection toont.

Zijn vingerafdrukken zijn zichtbaar in de klei, waardoor ieder object uniek en persoonlijk is.

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Collectie van Maarten Baas.

Uitpuffen van alle indrukken doe je in de tuin, tussen de andere designliefhebbers. Ook de mensen zijn een blik waard, want creativiteit in kleding tiert tijdens de Salone welig!

Na het overweldigende designgeweld kun je voor een iets meer zenachtige sfeer terecht bij Ami Bar. Pastafanaten hebben pech: de chef serveert hier sushi. Trek je mooiste kleren aan, want je beste accessoire is Bella Figura!

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Ami Bar.

Design van de toekomst

Om te zien wat de grote ontwerpers in petto hebben, is het Brera-gebied een goed startpunt. Rondom de Via Brera zijn verschillende tentoonstellingen te bezoeken. Zo laat Moroso op een wel hele spannende wijze hun nieuwe stoel zien. De ruimte is gevuld met rook, her en der staat een stoel. Ambient muziek op de achtergrond en een vuurzee aan flitsende camera's scheppen een buitenaardse sfeer.

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Moroso stoeltjes.

Ook modemerk Missoni heeft een prachtige ruimte ingericht. Wie van de bekende dessins in kleding houdt, kan er ook borden en tafelgerei van aanschaffen. Of een heuse hangmat:

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: Missoni collectie.

Een ijsje eet je net om de hoek, bij Amorino (Via Fiori Chiari). Het zuurste citroenijs of echt speculaas-ijs: Amorino heeft het allemaal.

Via Spiga

Loop de Via Brera af naar de Via Spiga en vergaap je aan de prachtige etalages van Hermès of Prada. Maison Martin Margiela heeft naast kleding ook grappige designobjecten, zoals een kandelaar volledig gemaakt van kaarsvet (oppassen bij het aansteken!). Ook schoenenfabrikant Tod's doet aan een mooie etalage ter gelegenheid van de Salone.

Flinders in the city - Milaan - Design voor ieder interieur

Foto: De etalage van Tod's.

Via Tortone

Ga dan met de metro naar de Via Tortone. Al in de eerste ruimte treffen we een installatie aan van Pieke Bergmans. Samen met LustLab heeft ze een installatie ontworpen waarbij technologie direct aan ontwerp is gekoppeld. Een tafel vol bureaulampen, die bewegen aan de hand van tweets over de Salone. Dat vereist een uitleg. Een computerprogramma analyseert of een tweet positief of negatieve informatie bevat, en zet die informatie vervolgens om in een beweging van de lamp. Ineens beginnen de kopjes van de lampen druk te schudden: veel positieve tweets. Het volgende moment zakken ze droef naar beneden en wiegen ze wat heen en weer. Niet zulke positieve tweets... Het is een wonderlijk spektakel, en de installatie stemt tot nadenken. Op deze manier komen spullen tot leven.

Iets verderop zien we nog een bekende van eigen bodem: Moooi heeft een grote ruimte ingericht waarin de nieuwste ontwerpen worden getoond. Dan nog een indrukwekkend staaltje technologie van Toshiba: een sprookjesachtige omgeving van licht en water...

 

Wie nog voeten over heeft, spurt naar de andere kant van de stad en bezoekt de Ventura Lambrate. Hier lees je er alles over.

La vita è bella a Milano

Milaan is een fantastische stad om tijdens de Salone del Mobile te bezoeken. Dompel je onder in de wereld van design en zuig alle indrukken op als een spons. De stad combineert vernieuwende ontwerpen met oude meesters. Ga op onderzoek uit naar het mooie leven achter de gevels en op de binnenplaatsen en neem af en toe een klein moment om het leven te vieren. La vita è bella in Milano!

Milaan - Tips om mee te nemen:

Slapen:

 • Hotel: Straf
 • Hotel: Maison Moschino

Eten:

 • Koffie: Zucca op het Piazza Duomo
 • Lunch: bovenin warenhuis Rinascente 'Il Bar'
 • IJsje: Amorino
 • Restaurant: Nuovecento in Museo

Winkels:

 • Rosanna Orlandi
 • 10 Corso Como
 • Rinacente warenhuis
 • Galleria

Zien:

 • Duomo

Doen:

Extra:

 

Bekijk ook deze Flinders in the city's: