Flinders in the city: Londen

On posted by Laura Dufour in Interieurtrends

Flinders in the city - Londen

Laura Dufour reist speciaal voor Flinders maandelijks 2 dagen af naar de hipste en mooiste design steden van Europa en daarbuiten. Zij vertelt je haar persoonlijke belevingen en geeft je inside tips over waar je moet eten, slapen en zijn. Tenminste, als je van design houdt! Lees het verslag en ontdek Londen op een manier die je nog niet kent.


A hop, skip and a jump away…

Laten we wel wezen. Londen is een veredeld busritje verwijderd van Amsterdam. Tijdens de vlucht van 45 minuten zie je het landschap onder je nauwelijks veranderen. Goed, onze overburen hebben iets meer landgoederen met veel groen eromheen, verder doet Engeland niet veel anders aan dan Nederland.

Schijn bedriegt. Want eenmaal op de grond, nog op het vliegveld, raak ik licht verward. Stevig doorstappend richting treinstation loop ik net iets te vaak tegen mijn tegenliggers op. Ik hoor een paar keer een beleefd “Excuse me, sorry, oops”, totdat het tot me doordringt: ik loop tegen het voetgangersverkeer in. Welcome in Britain! '

Flinders in the city - London

Miljoenen Metropool

Vanaf het vliegveld neem ik de trein naar Victoria Station. Eenmaal buiten sta ik direct in busy Londen. Tip: gun jezelf de luxe van een taxirit naar het hotel om te acclimatiseren (tenminste, als je buiten de spits bent, want tijdens het spitsuur is een taxi geen aanrader). “Where to, luv’?” vraagt mijn chauffeur vriendelijk. Ik geef hem het adres op van het Sanderson Hotel, in the West End. “Quite swanky, that is!” roept hij opgetogen. Ik ben benieuwd.

Tijdens de rit heb ik uitzicht op de sierlijke gevels van de grote gebouwen links en rechts. Het verkeer is druk, vol rode bussen, zwarte taxi’s en dure auto’s. Je ziet aan alles dat je in een metropool bent, maar toch is de sfeer gemoedelijk. Er hangen vrolijk gevulde bloempotten aan de lantaarnpalen. Er staan glimmend gelakte hekjes bij de zebrapaden, de gevels zijn kleurrijk en de taxichauffeur houdt een heerlijk kletspraatje over van alles en nog wat, maar vooral over voetbal.

Sterk staaltje Philippe Starck…!

De taxi slaat van de hectische Oxford Street de stille Berner Street in. We stoppen voor een groot non-descript gebouw uit de jaren vijftig, met een typisch Oost-Europese uitstraling. Niets doet vermoeden dat dit het juiste adres is, laat staan een designhotel! Maar ik ben wel degelijk op de plaats van bestemming aangekomen. Als ik omhoog kijk, zie ik in klassieke en ingetogen letters op de gevel ‘Sanderson’ staan. Dit contrast belooft wat.

Flinders in the city - London Hotel Sanderson - Design voor ieder interieur

Foto: Links de guestroom, rechts de lobby van Hotel Sanderson.

In het gebouw was voorheen het hoofdkantoor van behangproducent Sanderson gevestigd. Doordat de gevel op de lijst van het Nationaal Erfgoed staat en dus beschermd is, moest de naam Sanderson behouden blijven. De nieuwe eigenaar, Morgans Hotel Group, gaf ontwerper Philippe Starck carte blanche voor het interieur. En dat heeft hij gedaan. Starck heeft het gebouw omgetoverd van een gribus tot een designwalhalla. Iedere centimeter is door de meester onder handen genomen.

Flinders in the city - London Hotel Sanderson - Design voor ieder interieur

Foto: De lobby van Hotel Sanderson.

Allereerst stuit ik in de lobby op een enorm paar rode lippen. De Bocca Sofa van Studio 65 staat prominent in de lobby, uitnodigend en uitdagend. Naast de lippen hangt gemoedelijk de plastic Bubble-schommelstoel van de Finse ontwerper Eero Aarnio. Er schommelt een man in pak in, babbelend in zijn Blackberry. Daarnaast een stoel in Louis XV-stijl, met zilveren armleuningen die uitmonden in zwanenkoppen.

Je zou behoorlijk onder de indruk kunnen raken van al dit moderne design, en het gevoel krijgen dat je hier niet helemaal thuishoort (veel te hip voor mij!), maar gelukkig stelt het meisje van de receptie mij weer helemaal op mijn gemak met haar Britse beleefdheid. Ik ontvang mijn sleutel en ga naar mijn kamer.

Hogere sferen

De lift in het Sanderson brengt haar passagiers tot een wel heel hoge verdieping: het heelal. De muren, de vloer en het plafond zijn driedimensionaal en hebben een design van sterren en planeten in paars, roze en geel.

Flinders in the city - London Hotel Sanderson - Design voor ieder interieur

Foto: De lift van het Sanderson Hotel.

In hogere sferen bereik ik mijn verdieping. Die is helder, licht en erg wit. Het bed staat prominent schuin in de ruimte, net als het bureau. Een nieuw soort Feng Shui misschien?

Boven het gigantische bed, aan het plafond, hangt een schilderij. Het is een reproductie van “The Cloud” uit 1895, van de Zweedse schilder Prince Eugen. Het idyllische Zweedse berglandschap op het schilderij vormt een sterk contrast met de door Starck ontworpen stalen gewichten in de vorm van een penis, die op de tafel liggen. Voor elk wat wils, zullen we maar zeggen.

Flinders in the city - London Hotel Sanderson - Design voor ieder interieur

Foto: Philippe Starck's gewichten.

Op dezelfde tafel ligt een kaart met een quote van Mark Twain: “If you can’t get a compliment any other way, pay yourself one”. Tegen die tegeltjeswijsheid valt niets in te brengen. Ik neem de lift weer naar beneden to hit town!

The Kings Road

Ik neem de metro naar Chelsea. Wie een goede indruk wil krijgen van hoe de Britten hun huis inrichten, hoeft slechts The King’s Road op het programma te zetten. De buurman van de Scandinavische designwinkel Design House Stockholm, is het typisch Britse bloemige Designers Guild. Ondanks het grote contrast laten de uitersten van design zich heel goed combineren. Ik laat me inspireren en neem een kussen van Designers Guild mee, om mijn donkergrijze bank thuis een touch of London mee te geven.

Flinders in the city - London Design House Stockholm - Design voor ieder interieur

Foto: Trapje van Design House Stockholm.

Flinders in the city - London kussen Desugners Guild - Design voor ieder interieur

Foto: Kussen van Designers Guild.

BlueBird

Buiten staan modern en klassiek design als buren naast elkaar, maar in de winkel BlueBird zijn ze in één ruimte samengevoegd. BlueBird verkoopt kleding, accessoires, schoenen, boeken, parfum en design. Deze concept store is een driedimensionaal inspiratieboard! De winkel laat zien dat je gerust kunt mixen & matchen in je interieur. Met kleuren, met materialen en met stijlen.

Flinders in the city - London BlueBird - Design voor ieder interieur

Flinders in the city - London BlueBird - Design voor ieder interieur

Foto: Het interieur van BlueBird.

Ook hier weer veel oude meubels, net als in het Sanderson, maar dan afgebiesd met neon buizen. Rock & roll meets Louis XV! Designer Lee Broom verkoopt hier zijn eerste meubelcollectie met de toepasselijke naam Neo Neon.

Flinders in the city - London Lee Broom - Design voor ieder interieur

Foto: Neo Neon van Lee Broom in BlueBird.

Muji, de Japanse Hema

Volgende stop: Muji, iets verderop. Muji is een Japanse Hema. Praktische producten van natuurlijke materialen zoals hout en katoen, verbluffend eenvoudig vormgegeven. Ik neem een mooie uitvouwbare kaart van Londen mee, als aandenken voor op mijn bureau.

Flinders in the city - London kaart - Design voor ieder interieur 

Foto: Uitvouwbare kaart van Londen.

Damien Hirst aan het plafond

The King’s Road houdt me de hele middag zoet. Als het gaat schemeren, begin ik mijn voeten te voelen. Een taxi lijkt weer aantrekkelijk, maar de spits is inmiddels begonnen en een tube terug naar het hotel is verreweg de snelste oplossing. Ik plof even op het heerlijke bed voordat ik naar het restaurant ga.

Gelukkig heb ik vanuit Amsterdam al gereserveerd bij Restaurant Hix. Als ik om acht uur aankom, is het stampvol. Het interieur is rustig. Veel donkergrijs en blauw. Behoorlijk behouden, lijkt het. Dan kijk ik recht omhoog in een mobiel van kleine haaien. Onmiskenbaar de hand van kunstenaar Damien Hirst.

Flinders in the city - London Hix Soho - Design voor ieder interieur

Foto: Interieur Restaurant Hix Soho.

Het eten is typisch Engels met veel vlees en echte pudding toe. Ik ben ‘verzadigd en verkwikt alsook aanzienlijk aangedikt’ als ik terugwandel naar het hotel.

Paarse cocktails

Op dit tijdstip hoef je niet te twijfelen of er achter de gevel van het Sanderson iets aan de hand is. Bij de ingang staan twee kleerkasten, gehuld in een zwart pak. Ze hebben oortjes in. Ze houden goed in de gaten wie er naar binnen en buiten gaat, en houden ook nog eens keurig de deur voor me open.

Binnen hoor ik de muziek. Rechts is de Long Bar gevuld met dames in cocktailjurkjes en mannen in pakken. Het interieur met de lange bar en de hoge krukken, het groenige licht, de ambient muziek: het maakt iedereen in de ruimte mooi. Toch kies ik voor de Purple Bar, een kleine ruimte vol paars pluche. Ik drink de toepasselijke Purple Martini Cocktail, met lychees en wodka. Hierna is het ritje in de lift echt een tikje space en ik val in een diepe slaap…

Flinders in the city - London Hotel Sanderson - Design voor ieder interieur

Foto: De Long Bar in Hotel Sanderson.

Flinders in the city - London Hotel Sanderson - Design voor ieder interieur

Foto: De Purple Bar in Hotel Sanderson.

Uitslapen is onvermijdelijk in het Sanderson, en ernstig aan te raden. Alleen al omdat het er doodstil is en het bed perfect! Niet alleen gigantisch groot (doe de test en ontdek dat je jezelf 360 graden rond kunt draaien, zonder dat er ook maar een been uit bed valt) maar ook met de perfecte hardheid. Wie waar voor zijn geld wil, blijft zo lang mogelijk liggen. Maar ik ga weer op pad!

Koffie

Op zaterdagochtend komt ook een wereldstad als Londen wat later op gang. Ik drink koffie in een barretje in Soho, op weg naar mijn ontbijtreservering in The Wolsely.

Flinders in the city - London The Wolseley - Design voor ieder interieur

Foto: Ontbijten in The Wolseley.

The Wolseley

Tussen alle typisch Engelse winkels op Piccadilly, doet deze brasserie Weens aan. Koperen handvaten, marmeren vloer, donkerhouten tafels, bediening in lange schorten en stropdassen, kroonluchters en veel spiegels. Ouderwetse rust met een modern sausje. Mijn Eggs Benedict koelen in rap tempo af. Telkens ben ik afgeleid door de mensen om mij heen.

Een Indiaas gezin met kinderen, keurig in jasje-dasje, hebben hun ronde tafel vol staan met een typisch English Breakfast van worstjes en bonen. Naast mij twee geanimeerd kletsende vrouwen, geraffineerd behangen met diamanten. De Louis Vuitton-tas staat stevig naast de Prada-pump op de grond. Een ouder echtpaar, keurig gekapt, knibbelt van een crumpet, en mijn ober schenkt warme melk in mijn koffie. Ook hier zou ik de hele dag wel kunnen doorbrengen.

Tijd voor thee

Geïnspireerd door deze klassieke sferen, vervolg ik mijn weg naar Fortnum & Mason. Wie van mooi en lekker houdt, komt hier goed aan zijn trekken. Het interieur doet denken aan onze eigen Bonneterie, met vooroorlogse details zoals smalle deuren, kroonluchters en gouden railingen. De muren zijn mintgroen en het tapijt is koraalrood. Alle thee en koffie is verpakt in doosjes en zakjes, de één nog stijlvoller dan de ander, en wie een leuke High Tea wil, kan omhoog naar de vijfde verdieping in het St. James Restaurant. Ik neem een heerlijke Earl Grey thee mee voor thuis.

Flinders in the city - London Fortnum & Mason - Design voor ieder interieur

Flinders in the city - London Fortnum & Mason - Design voor ieder interieur

And now for something completely different…!

Een groter contrast kan mijn volgende stop niet zijn: Dover Street Market. Deze winkel ligt dan wel om de hoek van Fortnum & Mason, maar daartussen ligt een wereld van designverschil.

Flinders in the city - London Dover street market - Design voor ieder interieur

Dover Street Market zet me direct op het verkeerde been. Als ik binnenkom, staart een gigantische schedel van een mammoetachtig dier me aan. In een vitrinekast liggen collega’s van hem, waarvan er al twee verkocht zijn. Ze verkopen hier toch kleding?! Nee dus. Niet alleen maar.

Flinders in the city - London Dover street market - Design voor ieder interieur

Dover Street Market is een concept store van vijf verdiepingen. Ze verkopen kleding van avant-gardistische merken als Gareth Pugh, maar je vindt er ook meer klassieke merken als Yves Saint Laurent. Elke verdieping, hoe anders ingericht ook, laat zien hoe je sfeer maakt met meubels. Op de eerste verdieping staat er bijvoorbeeld een houten huisje midden in de ruimte. In het houten huisje bevindt zich de kassa. Op de tweede verdieping vind je simpele stellingkasten, die nog het meest doen denken aan ouderwetse camera’s.

Flinders in the city - London Dover street market - Design voor ieder interieur

Flinders in the city - London Dover street market - Design voor ieder interieur

Alleen al voor het personeel moet je hier echt even binnenlopen. In het houten huisje word je geholpen door een man met een grijze baard, een zwart jasje en een zwarte plooirok aan. Er is ook een meisje met allemaal kleine knotjes op haar hoofd, met Dr. Martens-schoenen aan – één rode en één gele. En even verderop kan ik niet zo snel zien of de medewerker nu een meisje of jongen is...

Even bijkomen van alle indrukken in het café op de bovenste verdieping. Daar is het weer modern en gestileerd ingericht, en nip ik rustig van mijn thee.

Jumper van 'onze' Bertjan Pot

Vlakbij Dover Street Market zit de Limited Gallery. Het designmerk Established & Sons heeft, naast een gewone winkel, maar één galerie. Hier herken ik de wollen stoel de Jumper, van (onze eigen) Bertjan Pot. Toch leuk dat die stoel prominent in de etalage staat!

Flinders in the city - Bertjan Pot jumper - Design voor ieder interieur

Een stad van uitersten

Helaas: mijn tijd zit erop en ik wandel terug naar het hotel. Er staat weer een vriendelijk meisje achter de balie als ik uitcheck. Ze bestelt een taxi voor me. Dit keer even geen kletspraatje met de chauffeur, want ik laat alle indrukken nog eens de revue passeren. En ik kan maar één conclusie trekken: je kunt voor de uitersten op designgebied perfect in Londen terecht, en daarnaast ontzettend veel inspiratie opdoen. Van het bloemige klassieke design dat Designers Guild biedt, tot het moderne design van Established & Sons.

Er zit nog veel meer variatie in Londen. En dan heb ik het niet alleen over het tegendraadse verkeer…

Terwijl de taxi het drukke verkeer trotseert, valt mijn oog op weer een vrolijke gevel. Knalgele muren met olifantgrijze kozijnen. Een mooie kleurencombinatie, daar wordt een mens blij van! Kortom: ik ben nog lang niet uitgekeken. Gelukkig is Londen maar a hop, skip and a jump away

Londen - Tips om mee te nemen:

Slapen:

  • Sanderson Hotel

Eten:

  • Hix Soho
  • Fortnum & Mason
  • The Wolseley

Drinken:

  • The Purple Bar in het Sanderson Hotel

Zien & Doen:

  • Dover Street Market
  • Designers Guild
  • Design House Stockholm
  • Muji
  • Limited Galery van Established & Sons

Bekijk ook deze Flinders in the city's: