Flinders in the city: Istanbul

On posted by Laura Dufour in Interieurtrends

Flinders in the city - Istanbul

Laura Dufour reist speciaal voor Flinders maandelijks 2 dagen af naar de hipste en mooiste design steden van Europa en daarbuiten. Zij vertelt je haar persoonlijke belevingen en geeft je inside tips over waar je moet eten, slapen en zijn. Tenminste, als je van design houdt! Lees het verslag en ontdek Istanbul op een manier die je nog niet kent.


De reis

Wie niet van mensenmassa's houdt, kan licht in paniek raken bij het boeken van een reis naar Istanbul. De grootste stad van Turkije telt zestien miljoen inwoners. Er is weinig fantasie voor nodig om een voorstelling te maken van de bruisende, hete, stoffige en zinderende stad, op het chaotische af. Maar Istanbul blijkt een grote verrassing.

Het begint al als het vliegtuig de daling inzet. Onder ons ligt een uitgestrekte zee en daarachter doemt een beige stad op. Het KLM-toestel blijft een heel eind vlak boven het water van de Bosporus vliegen, de zee die dwars door de stad stroomt. Nog voor ik de landingsbaan van vliegveld Atatürk heb kunnen ontdekken, staat het toestel op de grond. De drie uur durende vlucht verliep gladjes.

Wie naar Istanbul gaat, heeft een visum nodig, dat je gemakkelijk koopt op het vliegveld voor ongeveer vijftien euro. Dat visum is, door de komst van de EU, bijna iets uit vervlogen tijden. Door ons paspoort zijn we allemaal wereldburger geworden. Het heeft wel iets nostalgisch, zo'n stempel in mijn paspoort.

De taxi's staan buiten het vliegveld opgelijnd. Binnen een mum van tijd voegt de chauffeur zich behendig tussen de andere auto's op weg naar de stad. Ik zet me schrap voor een overweldigende verkeersdrukte, inclusief toeterconcerten, maar tot mijn verbazing zoeven we soepel langs de Bosporus en snuif ik de zilte zeelucht op.

Op de website van mijn hotel staan in het Turks aanwijzingen voor taxichauffeurs, en dat is geen overbodige luxe. Want hoewel het hotel zich niet in een verstopt achterafstraatje bevindt, moet de taxichauffeur de aanwijzingen constant raadplegen. Na een dik half uur rijdt de taxi een steil straatje in. We stoppen voor de deur waarop Witt Hotel Suites staat.

Flinders - Flinders in Istanbul- Design voor ieder interieur

Foto: Witt Hotel Suites.

Het Hotel

De deur is loodzwaar, maar als ik het ding eenmaal open heb, zie ik dat ik helemaal geen slechte keuze heb gemaakt!

Een beige marmeren vloer, houten panelen op de muren met daarin een dessin van ronde gaten, zwarte glanzende tegels, een prachtig gestileerd boeket op een sokkel midden in de hal en een glimlachend hoofd dat boven de balie uitsteekt. "Good afternoon, welcome, you must be Laura Dufour?" Ik check in en ga snel naar mijn kamer. Na de veelbelovende lobby ben ik erg nieuwsgierig geworden naar de inrichting.

Flinders - Flinders in Istanbul- Design voor ieder interieur

Kamer? Het is met recht een suite. De inrichting is van de hand van het gerenommeerde Turkse designbureau Autoban. De sfeer doet een tikje Scandinavisch aan door de kleuren (bruin, beige en zwart), maar heeft ook iets Arabisch. Ook hier weer een patroon van gaten in de kastdeuren. Er staat een joekel van een bed met een leren headboard, in de zithoek staat een tweezitsbank, een schommelstoel, twee geweldige lampen, een flatscreen en een koffietafel. Dan is daar nog het keukenblok, compleet voorzien van pannenset en kookplaat. En de koelkast is goed gevuld. De badkamer is helemaal een feest. Het sanitair is prachtig. De knoppen van de kranen hebben de vorm van een steen, en de douche telt zes (!) koppen. Er komt een echte waterval uit. De suite is zo mooi dat het moeite kost om hem te verlaten.

Flinders - Flinders in Istanbul- Design voor ieder interieur

Highlights

Aan de andere kant: waarom zou je het achtste wereldwonder, de Hagia Sophia, willen missen? Of de romantische Bosporus? Ik duik er vol in, en begin bij de Grote Bazar.

Handelen in de Grote Bazar

Ik neem de taxi naar de Kapalıçarşı, de grote Bazar aan de andere kant van de Bosporus. Deze bazar is het grootste winkelcomplex ter wereld, en telt ongeveer vierduizend winkels. Ik zet me schrap voor een drukte waar de Kalverstraat op zaterdag bij verbleekt. Nergens voor nodig, blijkt al snel. De Bazar is bijzonder overzichtelijk. Er is een goede bewegwijzering en de bordjes leiden je door de kruiden-, stoffen- en keramiekstraatjes.

Flinders - Flinders in Istanbul- Design voor ieder interieur

Foto: De Bazar.

De handelaren die slim genoeg zijn om het spelletje hard to get te spelen, winnen mijn aandacht. Binnen een mum van tijd voel ik me helemaal thuis en speel ik het spel mee. Na een gedegen vooronderzoek, spot ik achterin een winkel een geweldig kussen. Die moet mee voor Flinders!

Al vrij gauw ben ik volleerd en word ik niet warm of koud meer van de eerste 'best price' van de verkoper. Stoïcijns loop ik door. Dan begint het spel pas. De uiteindelijke gangbare prijs ligt zo'n 50% lager dan de eerstgenoemde. Wie het afdingen in de vingers heeft, pingelt ook daar nog wat vanaf. Het spel is niet alleen gunstig voor de prijs, het is ook gewoon leuk en dient op charmante wijze gespeeld te worden. Door beide partijen. De handelaar en ik zijn allebei tevreden als we de hand schudden op de deal.

Diner in 360

Het spel beslaat de rest van de middag, en als ik in het Witt terugkom, heb ik net genoeg tijd om me om te kleden voor het diner. Dat is geen overbodige luxe, blijkt als ik in restaurant 360 aankom. Het restaurant bevindt zich in de mooie winkelstaat Istiklal Caddesi in dezelfde wijk als het Witt Hotel. Je moet het even weten, want als je het appartementencomplex binnenloopt, heb je nog geen idee van de verrassing op de achtste verdieping.

Flinders - Flinders in Istanbul- Design voor ieder interieur

Foto: Istanbul 360.

Het restaurant is ruim en strak, maar toch warm ingericht. Reserveer hier een tafel op het terras, want het uitzicht is 360 graden adembenemend. De boten over de Bosporus glinsteren in de verte, de maan is bijna vol en de geluiden van de drukke straatjes beneden dwarrelen rumoerig omhoog. Het eten is niet heel erg spectaculair, maar een verse gegrilde vis smaakt altijd goed. Voor het interieur en het uitzicht is 360 een absolute must.

Hagia Sofia

Mijn bed ligt heerlijk, en is zo groot dat je met gemak ondersteboven wakker wordt... Ik ben even de weg kwijt als ik wakker word. Net als mijn taxi chauffeur, iets later.

Ik hou er één aan om mij naar het achtste wereldwonder, de Hagia Sophia, te rijden. De vriendelijke chauffeur heeft me 'verkeerd verstaan' en rijdt met een rotgang langs de juiste afslag. Het blijft opletten geblazen.

Flinders - Flinders in Istanbul- Design voor ieder interieur

Foto: Hagia Sofia.

De Hagia Sophia ('Heilige wijsheid'), is het grootste koepelgebouw ter wereld, na de Sint-Pieter in Rome, en wie last heeft van hoogtevrees, kan beter op de begane grond blijven. De eerste versie van de van oorsprong Christelijke kerk is in de vierde eeuw gebouwd, maar werd verwoest door een aardbeving. In de eeuwen erna is de Hagia Sophia opgebouwd tot het grote koepelcomplex dat het nu is. Er is veel moeite gedaan om de niet helemaal perfect gerestaureerde kerk toch een mooi aanzicht te geven. Hier en daar wisselt echt marmer zich af met geschilderd pleisterwerk, in een patroon dat aan marmer doet denken. Een beetje kitscherig misschien, maar ondanks de creatieve 'renovaties' blijft het een geweldig indrukwekkende koepel.

De Blauwe Moskee: schoenen uit en neus dicht

Tegenover de Hagia Sophia staat de Sultan Ahmetmoskee. Het gebouw kreeg de koosnaam 'de Blauwe Moskee' vanwege de twintigduizend blauwe tegels die het plafond sieren. Van binnen blijkt het een enorme, vrijwel lege ruimte met overweldigende raampartijen en glas-in-lood-patronen. Blauw als overweldigende, overheersende kleur, natuurlijk. Iedereen moet de schoenen uittrekken vóór het betreden van de moskee, met als gevolg dat je er verstandig aan doet om je neus goed dicht houden...

Flinders - Flinders in Istanbul- Design voor ieder interieur

Foto: Blauwe moskee.

Deze cultuurslag heeft bijna de hele dag in beslag genomen, en nu is het op naar de frisse lucht en tijd voor ontspanning! Op weg naar het hotel kies ik een fijn café uit, waar er nog net een paar zitzakken in de zon liggen, en ik plof neer.

Een pufje perzik

In Istanbul ontkom je niet aan de waterpijp. Op iedere hoek van de straat kun je een menukaart opvragen met een keur aan smaken. Maar, eerlijk is eerlijk: het verschil tussen een aardbei- en een perziksmaak is nauwelijks te herkennen. Wat opvalt, is dat alle waterpijp-café's fijne zitjes hebben in mooie kleuren en fijne loungebanken of zitzakken. Een waterpijp rook je immers ter ontspanning. Ik zink weg in een heerlijke zak en neem af een toe een pufje perzik.

Eten in Kosebasi

Voor het eten kies ik dit keer niet voor gegrilde vis, maar voor een echt goede Turk. Bij het fenomeen 'keten' voel ik vaak een lichte huivering, maar de Kosebasi-keten van Turkse restaurants geeft er een heel andere draai aan. Je kunt in Istanbul in meerdere restaurants van de keten eten, en ik kies voor de Kosebasi Nisantasi in de chique wijk Maçka. De taxi passeert Louis Vuitton, Max Mara en andere luxe winkels en stopt voor het restaurant, waar de deur direct geopend wordt door de gastheer. Het interieur is chique-klassiek. Veel spiegels, veel met stof beklede stoelen, goud en zilverkleurige accenten en obers in lange schorten. Het eten: heerlijk. Neem hier een scala aan mezes; kleine gerechtjes als auberginepasta of spinazie-amandelsalade. Ze bieden de broodnodige bodem voor het bezoek aan club Reina.

Flinders - Flinders in Istanbul- Design voor ieder interieur

Foto: Kosebasi.

Dansen aan de Bosporus

De taxi scheurt als een dolle naar de grote nachtclub aan de oever van de Bosporus. Je kunt hier eten, maar een drankje aan de bar in de binnenplaats is even indrukwekkend. Reina ligt aan de voet van de gigantische brug BoÄŸaziçi. De lichten op de brug veranderen om de zoveel minuten. Het ligt dus niet aan dat laatste glaasje wodka als je de brug ineens van groen in geel ziet veranderen... In Reina staan westerse zakenmannen gebroederlijk naast een Turkse buikdanseres. Een mooie mix. Net als de heerlijke cocktails.

Het interieur is strak vormgegeven, maar ook hier wordt het nergens kil. De vele zitjes bieden voor ieder wat wils. Wil je warm binnen zitten aan grote ronde tafels, of fris bij het water? De warmtepilaren houden het terras warm, en als een ober je ziet bibberen, slaat hij subtiel een deken om je schouders. Als dat geen service is...

Flinders - Flinders in Istanbul- Design voor ieder interieur

Foto: Reina.

Terug in het Witt val ik in een diepe slaap. Die wordt even verstoord als bij zonsopgang de moskee begint te zingen. Maar het gezang is best een prima slaapliedje.

Istanbul Modern

De volgende dag is alweer de laatste, en als cultureel contrast met de Hagia Sophia en Blauwe Moskee, bezoek ik het Istanbul Modern. Dit museum staat om de hoek van het hotel en herbergt hedendaagse Turkse kunst. Het gebouw is een oud pakhuis en hierdoor industrieel, groot en ruim. Het café is fantastisch gelegen aan het water, en mooi ingericht met stoelen van Vitra en een oosters tintje door ook weer een gatenpatroon in de bar. Net als in het Witt Hotel.

 Flinders - Flinders in Istanbul- Design voor ieder interieur

Foto: Istanbul Modern.

Winkel: Laudromat

Dan nog een wandeling door de buurt van het hotel, langs gekke kleine winkeltjes in Serdar-i Ekren Caddesi. De vraag is natuurlijk of die winkeltjes er over een jaar nog steeds zijn, maar ik hoop in ieder geval dat Laudromat en Lunapark het halen! De eerste heeft prachtige simpele kleding en een nog mooier interieur. Alles is van beton. In het midden staat een grote houten tafel. De tinten zijn variaties op grijs, bruin en groen en er heerst een zenachtige sfeer.

Flinders - Flinders in Istanbul- Design voor ieder interieur

Foto: Laundromat.

Winkel: Lunapark

De winkel Lunapark heeft leuk en mooi design. De lampen staan uitnodigend in de etalage. De geurkaarsen ruiken naar heerlijke specerijen en je vindt hier makkelijk een leuk cadeau, voor iemand thuis of gewoon voor jezelf. Mooie zeepjes, verpakt in rijstpapier. Of een kaarsenhouder van glas, die van de tafel lijkt af te druipen.

House Cafe

Lunchen doe ik in The House Café op de Istiklal Caddesi; weer een voorbeeld van een mooie keten. De inrichting doet denken aan Parijs met een vleugje Oriënt, en is verzorgd door het Turkse designbureau Autoban. Hetzelfde Autoban dat verantwoordelijk is voor de inrichting van het Witt Hotel. Dit café zou in Amsterdam niet misstaan. Ik zou er in ieder geval regelmatig een café latte nuttigen!

Flinders - Flinders in Istanbul- Design voor ieder interieur

Foto: House Café.

Afscheid...?

Vol spijt stap ik in de taxi en neem ik afscheid van het Witt Hotel. Ik hoop er ooit terug te komen, want ik ben me er in zeer korte tijd ontzettend thuis gaan voelen, door de inrichting en door de gastvrijheid.

Het is spitsuur in de stad en de taxichauffeur begint een race tegen de klok. Als we de file voorbij zijn, geeft hij vol gas. Ik graai instinctief naar de gordel, maar grijp mis. Hij lacht en zegt 'don't worry, I'm in control!' Laat ik daar nou net een tikje bezorgd over zijn...

Hij heeft zelf ook geen gordel om, en zal vast ook niet dood willen, denk ik maar. We maken een dodemansrit. Die kost me gelukkig maar een jaar van mijn leven, en niet mijn leven zelf. De lichten en de toeter worden non-stop gehanteerd door mijn eigen Schumacher. Hij haalt links en rechts in, en als het even zou kunnen ook boven en onder. Hij is trots als een kind als we heelhuids bij de luchthaven aankomen. Ik kom even op adem maar moet hem gelijk geven: op tijd. Net als het vliegtuig, de vlucht en de landing. Weer zo gladjes als op de heenweg.

Tot slot

Istanbul heeft het beste van twee werelden. De zinderende, romantische sfeer van de Oriënt en het moderne en vooruitstrevende van Europa. De oude en nieuwe wereld lopen naadloos in elkaar over. De mensen zijn er vriendelijk en behulpzaam, en op het gebied van design kunnen we nog veel verwachten. Van de oude vakmannen die de mooiste kelims en kussens maken, tot de jonge ontwerpers die het vakmanschap gebruiken om moderne interieurs en producten te maken. Je voelt dat de stad nog lang niet klaar is, en staat te popelen om door te stomen. En dat allemaal met een ontspannende waterpijp altijd binnen handbereik.

Bekijk ook deze Flinders in the city's: