Flinders in the city: Brussel

On posted by Laura Dufour in Interieurtrends

Flinders in the city - Istanbul

Laura Dufour reist speciaal voor Flinders maandelijks 2 dagen af naar de hipste en mooiste design steden van Europa en daarbuiten. Zij vertelt je haar persoonlijke belevingen en geeft je inside tips over waar je moet eten, slapen en zijn. Tenminste, als je van design houdt! Lees het verslag en ontdek Brussel op een manier die je nog niet kent.


In 1 dag helemaal weg

Natuurlijk: Antwerpen is de designhoofdstad van België. Des te leuker is het om Brussel eens in de schijnwerpers te zetten. Het is een stad die volop inspiratie biedt en van alle markten thuis is.

Brussel is net ver genoeg om een heel andere lucht op te snuiven, en geeft je het gevoel echt even in het buitenland te zijn. Maar de stad is dichtbij genoeg om er een dagje van te maken, in plaats van een weekend. Dus als je jezelf een heerlijk dagje uit cadeau wil doen, ga naar Brussel!

Met de trein naar Brussel

De Thalys heeft een superverbinding met Brussel, en vertrekt al vroeg. Gun jezelf een eersteklas ticket, dan begint de reis meteen goed. Om de haverklap biedt een vriendelijke juffrouw koffie of thee aan. Binnen 1 krantje, dat voor je klaarligt als je de eersteklas coupé binnenkomt, ben je al op station Brussel-Zuid.

Flinders - Flinders in the city Brussel - Design voor ieder interieur

Foto: Op weg met de Thalys.

Gun jezelf hier een taxi. Menig reiziger raakt namelijk een tikje van slag bij het bestuderen van het Belgische openbaar vervoerssysteem. Ongetwijfeld heb ik een belangrijk element, dat in een keer het hele ov-systeem verduidelijkt, over het hoofd gezien, maar ik geniet maar even van mijn ‘onwetendheid’. De taxi levert mij af op Avenue Louise, het chique hart van de stad.

Avenue Louise

De brede avenue doet Parisien aan: grote bomen links en rechts, scheurende auto’s die braaf wachten totdat de voetgangers overgestoken zijn, om hun weg plankgasgewijs te vervolgen. Hier bevinden zich de chique zaken. Louis Vuitton, Salvatore Ferragamo en Diane von Furstenberg bevolken Louise. In andere steden voel je soms een drempel om dit soort dure paradijsjes binnen te treden, in Brussel stralen ze gastvrijheid uit.

En dat is goed, want eenmaal binnen is alles inspirerend. In Hermès zie ik allemaal dassen naast elkaar hangen. Het is een vrolijk geheel. Leuk boven de trap, voor thuis.

Flinders - Flinders in the city Brussel - Design voor ieder interieur

Foto: De winkel van Hermes.

Bij Ferragamo hangt een prachtig suède jasje op een hanger recht tegen de muur – als een designobject zo mooi. Heb ik thuis niet ook een kledingstuk waarmee ik de muur kan decoreren, in plaats van mijzelf…?

Van al het moois kan een mens hebberig worden, en dan is het goed dat zich op de Avenue Louise ook iets zachter geprijsde winkels bevinden. De fijne winkel van Massimo Dutti heeft een mooie collectie, in kleuren die ik niet zo snel zou hebben bedacht. Okergeel en beige wisselen oranje en crèmewit vrolijk af.

Zara Home

Naast de gewone Zara zit een aparte Zara Home-winkel. Hier kun je je hart ophalen als je van een klassieke stijl houdt. Ik ontdek een tafellaken met hetzelfde print als op het kussen dat ik uit Istanbul (link naar artikel of product in de site) heb meegenomen – niet slecht, right on the trend!

H&M COS

De inrichting van H&M’s COS is het tegenovergestelde van die van Zara Home. Hier is alles Scandinavisch en minimalistisch, zonder kil te worden. De kleding is soms even mooi als het interieur en ik zie een jurk die sterk aan de plooikunstenaar Issey Miyake doet denken. Een prachtexemplaar voor aan de muur! Ik neem de jurk mee, en bedenk meteen hoe ik ‘m zal ophangen.

Flinders - Flinders in the city Brussel - Design voor ieder interieur

Foto: Het interieur van COS.

Lunchen in Brussel

Flinders - Flinders in the city Brussel - Design voor ieder interieurNa al deze inspiratie wil de maag ook wat. In een zijstraatje van de Avenue Louise, de Rue du Grand Cerf (Het grote hert), zit het kleine restaurant Atelier de Jean. Het interieur doet Italiaans aan. Veel hout, een rustieke sfeer, niet te veel frutsels en overheerlijke geuren. De keuken is Italiaans, dus doe als de Belgen en neem een heerlijke pasta als lunch. Die portie is groot genoeg om de maag te vullen, en niet zo groot dat je direct uit ’t veld bent geslagen. De Belgen lunchen lekker maar niet al te lang en dat komt goed uit, want er is meer te zien!

 

 

Foto: Lunchen bij Jean

Zavel (Sablon)

Vanaf de Avenue Louise loop je zo de wijk Zavel in. Dat is eigenlijk de leukste wijk van Brussel.

Flinders - Flinders in the city Brussel - Design voor ieder interieur

Foto: De wijk Zavel.

Op de Place du Grand Sablon (Het Grote Zavel) vind je naast Vitra Point de winkel Flamant; twee uitersten in stijl, pal naast elkaar. Vitra verkoopt designklassiekers zoals de Tulip-stoel van Eero Saarinen. Flamant is helemaal Rivièra Maison-stijl; klassiek, landelijk met veel bruin en beige meubels. Bij Vitra zie ik de mooie Lounge Chair van Eames staan, en bij Flamant spot ik een prachtige muurverf in een kleitint. Die zouden best goed bij elkaar passen.

Even verderop zie ik in de etalage van een makelaarskantoor prachtige appartementen te koop staan. Het is een interessant inkijkje in wat er hier allemaal voor moois achter de gevel schuilt. Ik droom even weg bij een veel te duur appartement. Daar zou ik dan de Eames stoel zetten, in die hoek een mooie tafel van Saarinen… een kelim op de vloer, die prachtig kleurt bij het hout eronder, en dan die kleitint-verf van Farrow & Ball op de muur bij de ramen…

Chocoholic

Het verleidelijke dromen houdt niet op als ik verder loop, want als chocoholic kan ik mijn hart ophalen in de Grand Sablon. De ene na de andere chocolatier toont hier zijn lekkers in de etalage. De macaron is echt een delicatesse die je geproefd moet hebben. Om er zeker van te zijn dat ik de lekkerste meeneem naar huis, proef ik er nog een paar….

Flinders - Flinders in the city Brussel - Design voor ieder interieur

Foto: Lekkerij macaron.

Je vindt hier ook de ene galerie na de andere. Weer een bron van inspiratie. Een doodshoofd in een keurige glazen bol doet mijn ogen meteen glanzen. Niet dat ik het ding nu direct op mijn nachtkastje wil zetten, maar als idee vind ik het interessant.

Taschen-winkel

Hoe heerlijk is de Taschen-winkel, op de rotonde van de Grand Sablon. Hier kun je elk prachtboek van de fijne Duitse uitgeverij bemachtigen. Het enige nadeel is dat je vervolgens de hele dag met zo’n zwaar boek loopt. Hopelijk kun je de boeken snel online bestellen bij Flinders, dat voorkomt lamme armen.

Flinders - Flinders in the city Brussel - Design voor ieder interieur

Foto: Boeken bij Taschen.

De Grote Markt

Ik vervolg mijn weg naar de Grote Markt, want ook die is echt een bezoekje waard. Een fris pintje op een terras is nu heel erg welkom. Ik doe als alle toeristen en nestel me in een Grand Café. Je kijkt hier 360 graden in de rondte en ziet het ene prachtige gebouw naast het andere. Er is maar een beetje fantasie voor nodig om terug te gaan in de tijd en je voor te stellen hoe de Grote Markt vroeger was. Huifkarren en handelsmannen, vrouwen die met elkaar staan te keuvelen in jurken van Brussels kant, mannen met hoge hoeden en overal dieren…

 Flinders - Flinders in the city Brussel - Design voor ieder interieur

Foto: Gezelligheid op de Grote Markt.

Het Musée Magritte

Na jezelf op ontspannen wijze te hebben opgeladen, is een bezoek aan het Musée Magritte zeer de moeite waard. Dompel je onder in René Magrittes surrealistische kunst. Ook de museumshop is de moeite waard, net als de Museum brasserie.

Flinders - Flinders in the city Brussel - Design voor ieder interieur

Flinders - Flinders in the city Brussel - Design voor ieder interieur

Foto: Musée Magritte

Flinders - Flinders in the city Brussel - Design voor ieder interieurEn dan is het tijd voor een heerlijk hapje. Het restaurant Belga Queen is gevestigd op de Wolvengracht in een voormalig bankgebouw, met alle bijbehorende allure. Het gebouw is groot en ruim en heeft een gewelfd plafond. Het interieur bestaat uit houten tafels en bruine leren stoelen, maar doet toch modern aan. De kaart is typisch Belgisch. Geniet van een Steak Tartare of een heerlijke kreeft.

 

 

 

Foto: Eten bij Belga Queen

Dommelend de trein in

Ik ben een tikje rozig geworden, en stap in een taxi naar het station. Hier komt de Thalys perfect op tijd binnengezeild en ik stap weer de eerste klas in. Na twee uurtjes dommelen kom ik aan op het Centraal Station van Amsterdam. Verkwikt stap ik op de fiets richting huis.

Flinders - Flinders in the city Brussel - Design voor ieder interieur

Foto: Vanmoof stadsfiets.

Conclusie

Brussel heeft het allemaal. De allure van Parijs met het overzicht van een kleine stad. Oude en moderne kunsten en design bestaan er naast elkaar. Heerlijk eten, mooie winkels en een elegant publiek. Ik heb het gevoel dat ik drie dagen ben weggeweest en ik heb veel nieuwe indrukken opgedaan, een hele andere sfeer geproefd en heb ook nog eens inspiratie opgedaan voor mijn eigen interieur. Daarvoor heb je eigenlijk helemaal niet eens zoveel nodig. Een retourtje Thalys. Eersteklas, dat dan weer wel…

Lijstje met tips:

Hotel:

 • Wie toch wil overnachten; het Pantone Hotel is het hotel voor de designliefhebber.

 Eten:

 • Atelier de Jean
 • Belga Queen
 • Alle chocolatiers rond het Zavel

Doen:

 • Rondlopen in ’t Zavel
 • Musee Magritte

Winkels:

 • H&M COS
 • Zara Home
 • Massimo Dutti
 • De Taschen-winkel
 • Flamant
 • Vitrapoint

Praktisch:

 • Boek hier online een Thalys-ticket


Bekijk ook deze Flinders in the city's: