Flinders in the city: Amsterdam

On posted by Laura Dufour in Interieurtrends

Flinders in the city - Amsterdam

Laura Dufour reist speciaal voor Flinders maandelijks af naar de hipste en mooiste design steden van Europa en daarbuiten. Zij vertelt je haar persoonlijke belevingen en geeft je inside tips over waar je moet eten, slapen en zijn. Tenminste, als je van design houdt! Lees het verslag en ontdek Amsterdam op een manier die je nog niet kent.


 

Alles binnen handbereik

flindersinthecity-amsterdam1-600x300 Foto: Prins Hendrikade in Amsterdam.

Ontdekkingsreis in eigen land

Met alle aantrekkelijke aanbiedingen voor weekeindjes Barcelona en Berlijn zou je haast vergeten wat voor een parel we op onze eigen bodem herbergen. Doe jezelf een weekeindje Amsterdam cadeau en ga op ontdekkingstocht in eigen land.

De mooiste tijd om onze hoofdstad te bezoeken in het voor- of het najaar. Zoek een van die twee heerlijke jaargetijden uit, en doe als een local. Dat begint bij het vervoer - heel belangrijk als je maar kort in een stad verblijft. Je wil immers niet eindeloos in een metro zitten voordat het je begint te dagen dat je de verkeerde kant oprijdt.

Voor wie van buiten komt: neem de trein. Dompel direct onder en stap uit op Amsterdam Centraal Station. Volg dan niet de meute het station uit rechtdoor het Damrak op. Deze strip van toeristische ‘trekpleisters’ in de vorm van gokhallen, striptease tenten en shoarmaboeren is een doorn in het oog. Die slaan we even over…

In de benen

flindersinthecity-amsterdam1-600x300

Aan de Oostzijde van het CS haal ik mijn huurfiets op. De jongens en meisje van de MacBike hebben flitsende rode exemplaren klaarstaan en voor twee tientjes heb ik een weekend lang vervoer. Ik stel het zadel op de juiste hoogte want de gemiddelde Japanner is toch een stuk kleiner dan ik, en ik koers richting de Zeedijk.

 

Stilte voor de storm

Vlak voordat deze straat vol Sodom en Gomorra begint, kom ik langs de indrukwekkende St Nicolaas Kerk en spring ik van mijn fiets.

flindersinthecity-amsterdam1-600x300 Foto: Nicolaas Kerk.

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieurDeze kerk is van binnen mooi gerestaureerd en opgeknapt. Het is een opmerkelijk contrast met de omgeving; openbrekingen op straat vanwege de nieuwe metrolijn, de Wallen om de hoek en het chaotische verkeer. Maar eenmaal binnen heerst de rust, de reinheid en de regelmaat.

De kerk is ontzettend hoog, maar vrij smal. Dit geeft een ruimtelijk en tegelijkertijd beschermd gevoel. Alle schilderingen zijn in piekfijne staat en mijn oog valt op de bijzondere ramen. Die zien er modern uit en ik lees later dat de Nederlandse kunstenaar Jan Dibbets de ontwerper ervan is. Ook een mooi contrast met de rest van het interieur.

Eenmaal terug op het zadel wurm ik me door de mensenmassa op de Zeedijk. Ik wil de eerste fietsbelwaarschuwing al naar een groepje Engelsen slingeren die besluiten midden op de straat te lopen, maar ik bedenk me. Ik heb geen haast en ik blijf rustig achter ze peddelen.

Gewoon, omdat het mag

De Zeedijk heeft een enorme economische impuls gekregen en is goed ‘opgepimpt’. Vandaar dat ook hier nu een vestiging van De Bakkerswinkel zit, waar het heerlijk scones smikkelen is. Dit Engelse cakeje dient vers te worden verorbert, met jam en clotted cream – een soort stijve room. En ja, dit cakeje hoort bij uitstek bij een echte High Tea, maar ik ben er verzot op en tijdens een weekeindje weg mag alles!

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur Foto: Bakkerwinkel.

Het interieur van de Bakkerswinkel is alsof je bij je grootouders in hun woonkeuken zit. Het ruikt er naar versgebakken brood en chocoladetaarten, en het is er warm door alle ovens. De houten tafeltjes, de handschriftbeschrevene bordjes en vooral het verschillende servies en bestek doet knus en huiselijk aan.

China Town

Zoals mijn grootmoeder altijd zei: ‘Verzadigd en verkwikt als ook aanzienlijk aangedikt’, haal ik mijn fiets weer van het slot. Ik rij over de Nieuwmarkt, waar de groentestal al klaarstaat naast de Waag.

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur Foto: De Waag op de Nieuwmarkt.

’t Scheve deurtje

Voor een volgend kopje koffie strijk ik neer op het terras van Café ’t Loosje, pal tegenover De Waag. Vanuit hier heb ik een perfect uitzicht op het plein en van binnen is dit een van de mooiste cafés van Amsterdam. Tegelwerk op de muren, net te kleine houten stoeltjes aan net te kleine houten tafeltjes, de geur van verschraald bier, de hoge ramen, de koperen knoppen en het scheve wc-deurtje.

 Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

Foto: Cafe Loosje.

Maar er is genoeg te doen vandaag, dus vervolg ik mijn weg over een van de mooiste grachten van Amsterdam: de Kloveniersburgwal. Deze - oorspronkelijke verdedigingsgracht - is vernoemd naar het geweer van de schutters; de kloveniers. Deze gracht leidt tot de Amstel. Maar voordat ik daar aankom, maak ik een tussenstop in de Staalstraat om de designwinkel Droog te bezoeken.

Droog Design

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

Foto: Droog Design.

Van het eeuwenoude café sta ik binnen vijf minuten in het nieuwste van het nieuwste. Droog biedt een verzameling aan bekende designklassiekers zoals Marcel Wanders’ Knotted chair, de Sticky Lamp van Chris Kabel en het plaid van Scholten & Baijings.

 Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

Foto: Scholtenbaijings

Het is inspirerend dat hier allemaal design in een oud interieur staat. Op de een of andere manier past dat goed. Het ademt de sfeer van deze tijd.

Sober in stijl

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

Foto: De Hermitage. 

Langs de Amstel is het fijn fietsen. Ik neem de linkeroever en na een paar minuten stap ik af voor De Hermitage. Dit voormalige huis voor ‘oude dametjes’ uit 1683, heeft in 2009 zijn deuren geopend als museum. De Hermitage is een dependance van de Hermitage in St. Petersburg en exposeert kunst uit de schatkamers van zijn grote broertje. Evelyne Merkx is met haar bureau Merkx + Girod verantwoordelijk voor het interieur. Ze heeft het sober en strak gehouden, met respect voor het originele gebouw. Strakke witte wanden waar schilderijen alle ruimte krijgen om te schitteren. De glazen poortjes steken mooi af met de houten vloeren. Ook hier is tref je de ultieme combinatie van oud en nieuw: oud van buiten, nieuw van binnen.

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur Foto: Restaurant Neva in De Hermitage.

In De Hermitage kun je bij restaurant Neva genieten van een verfijnde lunch. Restaurant Neva past perfect in het gebouw en heeft inmiddels een welverdiende status van uitstekende lunchgelegenheid. Ook voor dit interieur is Merkx + Girod verantwoordelijk. De inrichting is subtiel elegant en zeer luxe. Gebroken wit, lichtgrijs en donkerbruin, een hoogpolig tapijt en lage zitjes, leren banken en zacht licht; het is zeer geraffineerd en je waant je direct in een wereldse sfeer. Ik fantaseer over een rendez-vous met een interessant persoon, en we ons laven aan blini’s en kaviaar, wodka en oesters, en eindeloos filosoferen over kunst…

Terug naar het hier en nu en hop op de fiets!

Terwijl ik mijn fiets van het slot haal, valt mijn oog op de woonboot aan de steiger. Het strakke trottoir en de sobere Hermitage bieden een mooi contrast met dit wonder van een woonomstandigheid. De een zou het een rommeltje noemen, de ander een zorgvuldig geconstrueerde wooneenheid. Mijn spionnen vertellen me later dat het een heerlijk hoofdstedelijk twistpunt is; die rommelige woonboot voor het chique museum.

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur  

Een stoere Caesar Salade

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

Foto: Place to be, de Ysbreeker.

De Amstel loopt over in de Weesperzijde, waaraan Café De Ysbreeker is gevestigd. Het is tijd voor een lunch. Het interieur van deze brasserie is door PrastHooft onder handen genomen en vormt een mix van stoer, chique, huiselijk en werelds design. Zo hangen er stoere bouwlampen boven de bar, zorgt het gedempte licht voor een chique sfeer, wordt het huiselijk door de leren fauteuils achterin en het glanzende plafond doet Marokkaans aan. Ik bestel de Caesar salade en knabbel op een crouton. De leestafel in de Ysbreeker is aanlokkelijk, maar ik zoek de frisse lucht weer op.

Thuis bij Flinders!

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur Foto: Flinders Café.

De rit van nog geen tien minuten is heerlijk ontspannen. Joggers met iPod’s in hun oren dribbelen gemoedelijk langs het water. Bij de roeivereniging wordt een boot klaargemaakt voor een tochtje, en op het terras van café Hesp genieten mensen van een biertje. Op de hoek van de Meester Treublaan en de Weesperzijde zie ik mensen achter laptops of een krantje zitten, en als ik mijn fiets parkeer komt de geur van koffie me tegemoet. Eenmaal binnen in het Flinders Café voelt het een beetje als thuiskomen, want er heerst een prettige huiskamersfeer. Links - in het deel van Flinders - zitten twee vrouwen op de zwarte Smoke Chair van Maarten Baas. Hun latte’s staan gemoedelijk op de Pig Table van Moooi. Alsof ze nooit anders doen; koffie vanaf een varken drinken…

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

Foto: De PigTable en de Smoke Chairs van Moooi.

In het rechterdeel van de ruimte waar de Coffee Company zit, doet het geroezemoes gemoedelijk aan. Ik bestel een cappuccino en plof op een bank in het Flinders deel. Rustig bekijk ik de nieuwste design aanwinsten in de collectie. Mijn oog valt op een kussen van Gewoon. Ik besluit die aankoop online te doen, dan heb ik nu mijn handen vrij.

Zonsondergang

Ik koers weer terug naar het Centraal Station voor het beste uitzicht over de stad: de Sky Lounge van het Mint Hotel. Het is de perfecte plek voor een zonsondergang.

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

Foto: Mint Hotel Skylounge.

Het Mint Hotel ligt aan het spoor en als je geluk hebt kun je Haarlem zien liggen, zo ver reikt het uitzicht vanaf de bovenste verdieping. Niet alleen de stadskant, maar ook het IJ met het architectonische Filmmuseum is vanaf de Sky Lounge te bewonderen. Recht vooruit zie ik de koepel van de Nicolaas Kerk. De daktuinen en de Bijenkorf, het Paleis op de Dam; het lijkt Madurodam, maar het is echt. De Sky Lounge moet het meer van het exterieur dan van het interieur hebben. De strakke rode lage stoelen en de donkere vloer zijn niet heel bijzonder. Gewoon naar buiten blijven kijken. Ik nip van een glas wijn en zie de zon langzaam zakken achter de daken van de stad. Na het gepeddel op de fiets vandaag verlang ik naar een verkwikkende douche en een heerlijk diner.

Gerust slapen

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

Foto: Conscious Hotel.

Ik fiets langs de grachten naar mijn hotel bij het Museumplein. Het Conscious Hotel heeft twee vestigingen; een bij het Vondelpark en een bij het Museumplein. Ik slaap vannacht op een steenworp afstand van Rembrandt’s Nachtwacht en de Zonnebloemen van Van Gogh. Het Conscious Hotel is een leuke plek om inspiratie op te doen voor thuis. Alles is namelijk ecologisch verantwoord en mooi. Van het hout van de tafels tot de schoonmaakspullen, je geweten is zo schoon als de badkamers in het hotel. Het vriendelijke personeel zorgt ervoor dat je je onmiddellijk thuis voelt. In de lobby staan Poldersofa’s van Hella Jongerius en ontbijten doe je op Vitra stoeltjes. In het o-zo-chique Amsterdam Zuid is het Conscious Hotel verfrissend down-to-earth.

De perfecte balans

Als ik weer hoentjesfris ben fiets ik naar restaurant Toscanini.

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

Foto: Restaurant Toscanini.

Dit Italiaanse restaurant aan de Lindengracht is legendarisch, maar wel op een subtiele manier. Het schreeuwt geen hippigheid, staat niet in de ‘must-see’ lijst van ieder reisgidsje, maar het zit wel al jarenlang altijd vol. Reserveer dus ruim van te voren. Alles hier is in perfecte balans met elkaar. De bediening is vriendelijk en kundig tegelijk. De gerechten zijn eerlijk, smaakvol en elegant. Het interieur is puur - met een stenen vloer maar wel linnen servetten. Het is altijd vol, maar nooit te druk. Wie achterin een tafel reserveert heeft de meeste privacy. Tijdens een avond in Toscanini staat de tijd even stil.

Na dit heerlijke drie gangen diner zwier ik op mijn fiets terug naar het hotel en plof ik in bed.

Uitgeslapen stad

De volgende dag word ik na een weldadige slaap wakker. Bij een weekeind weg heb je altijd het dilemma: uitslapen of niet. Het is natuurlijk heerlijk om je nog een paar keer om te draaien, maar tegelijkertijd weet je dat er van alles leuks op je wacht in de stad.

In Amsterdam hoef je je daarover echter geen zorgen te maken, want de stad slaapt zelf namelijk ook uit. Voor negen uur kun je bijna nergens terecht, dus draai je gerust nog eens lekker om.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

Foto: Rijksmuseum.

Het leuke van een weekeind weg in eigen land is dat je je volledig als toerist kunt gedragen, maar wel één met ‘inside-info’. Dus ga ik niet vóór 9.00 uur in de rij staan voor het Rijksmuseum, maar kom ik daar om 9.15 uur aan. De rij is dan namelijk al opgelost, en je schiet zo naar binnen. Het museum staat al jaren in de steigers en het nadeel is natuurlijk dat er zo weinig van de collectie ontsloten is. Het voordeel van de verbouwing van ‘het museum van Nederland’ is echter dat je in een paar zalen de topstukken treft. Zoals ‘Het Joodse Bruidje’ van Rembrandt, en ‘Het melkmeisje’ van Vermeer.

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

Dit schilderij is echt een pauze waard. De heldere kleuren blauw en geel, de donkere tinten linksonder bij de tafel en de lichtpuntjes bij de melk en het gezichtje van het meisje; de contrasten zijn perfect in balans. 

 

 

Eitje

Als ik de zalen heb doorlopen ben ik wel toe aan een eitje. Ik ga brunchen bij Café George op de Willemsparkweg en neem onder het genot van een dampende kop koffie rustig de omgeving in me op. George is een brasserie zoals je ze in Londen en New York aantreft. Geraffineerd chique. Veel zwart en wit, tegels en hout, sierlijke letters op de menukaart en mondain publiek. Althans; welgesteld mondain publiek, want de heerlijke eggs benedict zijn hier niet goedkoop.

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

Foto: Café George.

Shopping

Ik koers naar de Nieuwe Spiegelstraat voor een klein maar fijn bonbonwinkeltje: Van der Donk. De twee oprichters maken zelf de heerlijkste bonbon’s, maar vliegen ook bijzondere merken in zoals Dean & Deluca en Donna Elvira. Het interieur is net zo verfijnd als de bonbons. De bakstenen muur is behouden en verder is het strak ingericht. Door de zachte belichting is het knus en chique. Ik neem een klein doosje bonbons mee, dat in een schattig zwart-wit tasje wordt verpakt.

Ik draai de Prinsengracht op en fiets naar de designwinkel Frozen Fountain. Van oudsher de winkel voor het allernieuwste en meest vooruitstrevendste design. Het is er heerlijk rondneuzen tussen Vitra en Flos, en de boekentafel is goed gevuld met mooie boeken over design.

Naar de supermarkt

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

Foto: sprmrkt.

Hier vandaan is het een eindje van niks naar SPMRKT op de Rozengracht. Dit pand herbergde voorheen een echte supermarkt maar is omgetoverd tot een strakke, ruige winkel. De ruimte is on-Amsterdams want groot en gestript van alle opsmuk.

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

De kledingrekken hangen aan het plafond en tussen kleding van Martin Margiela en Acne staan vintage meubels uit de jaren vijftig. Alles is te koop en ik kan het parfum van Maison Martin Margiela niet weerstaan. Fris, fruitig en zwoel tegelijk. Die gaat mee!

 

 

 

Dan koers ik naar de Westerstraat om de winkel van Moooi te bezoeken. Ook weer een gigantische ruimte in de verder zo priegelige Jordaan. Hier staan de ‘showstoppers’ van Wanders prachtig bij elkaar. 

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

Foto: Winkel van Moooi

Na mijn brunch bij George heb ik geen behoefte meer aan een uitgebreide lunch. Wel aan een stuk appeltaart! Die bestel ik bij Winkel aan de Noordermarkt. Het terras is groter dan het café van binnen, en hier is het fantastisch mensen kijken.

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

Foto: Appeltaart bij Winkel.

Ik zak af richting het Centraal Station en bezoek nog snel & Klevering op de Haarlemmerstraat. Hier zijn allemaal kleine spulletjes verkrijgbaar die - heel verleidelijk -makkelijk mee in de tas kunnen. Zoals de Mood Flame lamp en de roomsprays van Esteban.

Flinders - Flinders in Amsterdam - Design voor ieder interieur

Foto: Eén van de filialen van Klevering.

Mijn weekeind Amsterdam zit er weer op. Als ik mijn fiets aflever bij MacBike zijn zij - net als ik - blij dat ik het verkeer heelhuids heb overleefd. Op zo’n onmiskenbare toeristen fiets krijg je toch wel veel voorrang in het verkeer. Alhoewel ik vermoed dat het meer met eigen efficiëntie dan met hoffelijkheid te maken heeft. Toch kan ik het iedereen aanraden om zich in de stad per fiets te verplaatsen.

Tot slot

Een weekeind Amsterdam is een echt uitje. De stad heeft twee pluspunten: 1) het is van alle markten thuis en 2) je bent binnen een mum van tijd overal waar je zijn wil. Die twee elementen dragen echt bij aan de feestvreugde. Doordat oud en nieuw, strak en klassiek elkaar overal afwisselen kun je overal in Amsterdam terecht en voel je je direct thuis. Zelfs op een felrode toeristenfiets… 

Tips & Tricks 

Hotels:

 1. Voor een echte traktatie: Dylan Hotel: www.dylanamsterdam.com
 2. Wie wil slapen in een schilderij: Hotel Seven One Seven: www.717hotel.nl
 3. Wie met een schoon geweten zijn hoofd op het kussen wil laten rusten: Conscious Hotels: www.conscioushotels.com/hotelsMuseumsquare

Eten & drinken:

 1. De Bakkerswinkel: www.debakkerswinkel.nl
 2. Café ’t Loosje op de Nieuwmarkt
 3. Koffie in Restaurant Neva: www.neva.nl
 4. Lunch in De Ysbreeker: www.deysbreeker.nl
 5. Flinders Café: www.flinders.nl
 6. Cocktails in het Mint Hotel: www.minthotel.com/our-hotels/amsterdam/skylounge
 7. Diner in restaurant Toscanini: www.restauranttoscanini.nl 
 8. Brunch in Café George WP: www.cafegeorge.nl
 9. Appeltaart bij Winkel: www.winkel43.nl 

Winkels:

 1. Droog: www.droog.com
 2. Flinders: www.flinders.nl
 3. Frozen Fountain: www.frozenfountain.nl
 4. SPRMRKT: www.sprmrkt.nl
 5. & Klevering: www.klevering.nl
 6. Van der Donk: www.vanderdonkchocolates.nl
 7. Moooi Gallery: www.moooi.com/showrooms/amsterdam

Handig:

To visit:

 1. Nicolaas Kerk Amsterdam: www.nicolaas-parochie.nl/nicolaaskerkamsterdam.html
 2. De Hermitage: www.hermitage.nl
 3. Rijksmuseum: www.rijksmuseum.nl
 4. Wellicht niet voor de collectie, maar wel voor de prachtige inrichting: www.tassenmuseum.nl
 5. De Negen Straatjes: voor je het weet ben je uren zoet, maar slinger tussen de grachten door de vele winkeltjes in: www.de9straatjes.nl

Bekijk ook deze Flinders in the city's: