Fenna Oosterhoff: 'Ik wil de fantasie prikkelen met mijn producten'

On posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Productontwerper Fenna Oosterhoff staat deze keer centraal in Jong Talent: "Ik wil aan alles voelen".

 

Fenna Oosterhoff portret
Naam Fenna Oosterhoff
Geboortedatum 7 oktober 1983
Opleiding Product Design (Artez Arnhem)
Afgestudeerd
2007
Werkuren p/w 30-40 uur
Website  www.fennaoosterhoff.nl

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

“De sterke vormtaal en het ingetogen kleur- en materiaalgebruik zijn kenmerkend voor mijn ontwerpen. Heldere vormen en gebalanceerde verhoudingen fascineren me. Ik produceer mijn ontwerpen zelf, in mijn atelier in Arnhem. Ik maak graag producten die op zichzelf staan en die tegelijkertijd in dienst staan van hun functie.”

Tafellampen Fenna Oosterhoff

Beeld De tafellampen van Fenna.

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

“Ik laat me inspireren door de materialen en texturen die in de natuur te vinden zijn, maar ook mijn 3D-printer biedt interessante mogelijkheden. De tactiele waarde van een product is voor mij belangrijk. Van kinds af aan wilde ik aan alles voelen. Daarom werk ik ook graag met keramiek, het is het perfecte materiaal om te experimenteren met vorm en texturen. Ik houd ervan om met mijn handen te werken. Ik zit graag met mijn handen in de klei, of dat nu op mijn werkplaats is of in de moestuin.”

Workshop Fenna Oosterhoff

Beeld De workshop van Fenna in Arnhem.

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

“Eerlijk gezegd erger ik me niet zo snel. Als ik me op designgebied irriteer dan is dat vaak aan mijn eigen stommiteiten. Het is belangrijk om lol te hebben in wat je doet en om een beetje met beide benen op de grond te blijven staan.”

Hanglampen Fenna Oosterhoff

Beeld De hanglampen van Fenna.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

“Ik word blij van mijn hanglampen. Deze lampen zijn gemaakt van twee kleuren steengoed en hebben een robuuste, warme uitstraling. Ze zijn mat, leemzwart van buiten en crèmekleurig, glanzend van binnen, zodat het licht goed gereflecteerd wordt. Dit is mijn eerste lampenontwerp geweest, waarna ik de smaak te pakken kreeg en een tafellamp heb ontworpen. Voor de tafellamp ben ik nog op zoek naar een producent, zodat de lamp op de markt kan komen.

De High Edged vazenserie is ook één van mijn favorieten. Tijdens het ontwerpproces zocht ik naar een interessante en mooie balans tussen de vormverhouding van de drie vazen samen en tegelijkertijd moesten ze elk op zichzelf kunnen staan. Naar mijn idee is dat goed gelukt. Vaak krijg ik te horen dat mensen de vazen een tijdloos karakter vinden hebben. Dat vind ik een groot compliment. Met mijn producten wil ik de fantasie prikkelen. Mijn vormtaal roept herkenning op en nodigt mensen tegelijkertijd uit om er een eigen interpretatie en invulling aan te geven.”

High Edged vazen

Beeld De High Edged-vazenserie. [Fotografie: Louise te Poele.]

 

Wat is je ultieme droom?

“Het lijkt me geweldig om met mijn vriend samen een houten huis te bouwen. Een huis met veel groen eromheen en een ruime, lichte werkplaats erbij. Niet te groot, maar knus, praktisch en inspirerend.”

 

Wat vind je van de producten van Fenna?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Fenna. Heeft zij goud in handen? 


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.