Fascinatie voor licht: Sam van Gurp

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze keer staat productontwerper Sam van Gurp centraal in Jong Talent: "Het levert me constant nieuwe ideeën op en dit is precies wat ik had gehoopt.".

Sam van Gurp portret
Naam Sam van Gurp
Geboortedatum 18 mei 1990
Opleiding Vormgeving, Man & Leisure (DAE)
Afgestudeerd
2014
Werkuren p/w 66+
Website  www.samvangurp.nl

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

"In mijn ontwerpen ga ik aan de slag met een simpel gegeven. Hoe werkt iets? Dit interpreteer ik op een nieuwe frisse manier. Iets technisch, meestal mechanisch, met een vleugje humor. Ik hou er van als een ontwerp vertelt hoe het in elkaar zit. Dat je er door er naar te kijken wijzer van wordt en dat dit op zo’n manier in het ontwerp wordt verwerkt dat het ook esthetisch wat toevoegt."

 Exploded View hanglamp
Beeld Exploded View hanglamp door Sam van Gurp.

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

"Ik heb een fascinatie voor licht. Licht is een oneindige inspiratiebron, we proberen met behulp van objecten de ruimtes zo sfeervol en natuurlijk mogelijk uit te lichten maar het licht wat de zon door ramen geeft blijft ongeëvenaard. Onze huizen richtten we in bij daglicht wat meestal vanuit het raam aan de zijkanten van de ruimte komt terwijl, als het donker is, we de ruimte verlichten door middel van centraal geplaatste- of hangende objecten. Dat vind ik interessant."

Exploded View hanglampen meerdere varianten
Beeld Exploded View hanglampen meerdere varianten.

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

"Als iets wordt her-ontworpen maar er niet beter van wordt."

 Exploded View hanglamp donker
Beeld Exploded View hanglamp donker.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

"Mijn afstudeer project "Exploded View" waarin ik een serie lampen heb ontworpen waarbij je het licht op verschillende manieren kan veranderen door de lichtbron ten opzichte van de kap te bewegen. Ik ben tevreden over hoe het ontwerp er uiteindelijk uit is komen te zien en dat het overal goed word ontvangen. Maar ik ben vooral blij met de inspiratie die ik uit dit project haal. Het levert me constant nieuwe ideeën op en dit is precies wat ik had gehoopt.

Daarnaast het project van mijn vriendin Esther Jongsma, die ook ontwerper is. Zij maakt houten vloerdelen met een lasertechniek. Doordat we een stel zijn inspireren we elkaar enorm. We hebben allebei een eigen kijk op ontwerpen en hebben andere kwaliteiten maar doordat we zo nauw samenwerken zouden onze projecten er zonder elkaar compleet anders uit zien."

Exploded View hanglampen
Beeld Exploded View hanglampen.

 

Wat is je ultieme droom?

"Wat een lastige vraag. Ik droom er van om in een grotere maat te kunnen ontwerpen. Ik zou het bijvoorbeeld fantastisch vinden om een brug of stadspoort te mogen ontwerpen. Voor mijzelf droom ik stiekem om ooit mijn eigen droomhuis te kunnen ontwerpen."

Workshop Sam van Gurp
Beeld Workshop van Sam van Gurp.

 

Wat vind je van de producten van Sam?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Sam. Heeft hij goud in handen?

Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.