Even voorstellen: DCW éditions

Posted by Renée IJzerman in Interieurtrends

Een nieuw jaar betekent nieuwe collecties. Daarom laat ik je vandaag een heel bijzonder merk zien dat vanaf nu verkrijgbaar is bij Flinders: DCW éditions. Wat is het verhaal achter dit Franse designlabel? En weet jij wat de link is tussen de Beatles en de lampen van DCW éditions? Je leest het in deze blog! 

Lampe Gras

Ken je klassiekers

Het Franse designlabel Petite Friture staat er met ingang van 2016 niet meer alleen voor: bij Flinders kun je nu ook terecht voor lampen van het merk DCW éditions. Zoals de naam al doet vermoeden is ook dit een op en top Frans bedrijf. Het bijzondere aan DCW éditions is dat dit label vijf unieke collecties van Franse oorsprong opnieuw in productie heeft genomen. Zo dateert de Lampe Gras serie al uit 1921 en werd de Mantis lampenserie in de jaren 60 ontworpen.

DCW éditions
Beeld
Deze ontwerpen dateren al van tientallen jaren geleden, maar zijn door DCW éditions nieuw leven ingeblazen.

De designklassiekers uit de collectie van DCW éditions hebben stuk voor stuk elementen die typerend zijn voor de tijd waarin zij gemaakt zijn. Zo wordt de populaire Lampe Gras collectie gekenmerkt door ingenieuze scharnierpunten. Toen ontwerper Bernard-Albin Gras hier in 1921 mee op de proppen kwam, was het ontwerp echt modern en vooruitstrevend. Nu zijn deze scharnierpunten het handelsmerk van de klassiekers uit de Lampe Gras collectie.

Lampe Gras N210
Beeld
De ‘ingenieuze scharnierpunten’ van de Lampe Gras N210 wandlamp zijn niet alleen functioneel, maar zorgen ook voor een speels effect.

‘Gras’ gaat de wereld over

Met de Lampe Gras collectie hebben we meteen de meest populaire lampenserie van DCW éditions te pakken. Zoals gezegd werden deze lampen al in 1921 ontworpen door Bernard-Albin Gras, één van de meest innovatieve ontwerpers van zijn tijd. De modellen hadden een functionele vorm en verbluffende details als haakjes, armen en een voet. Al snel kreeg deze collectie de naam ‘Gras’ en werden de lampen door de Franse architect Le Corbusier in zijn eigen kantoren én in zijn projecten over de hele wereld verwerkt. Zo werd de Lampe Gras serie de eerste verlichting ter wereld die net zo populair was op de zakelijke als op de persoonlijke markt.

Lampe Gras
Beeld
Zelfs in een hutje op de hei komt de verlichting van Lampe Gras tot zijn recht.

In 2008 werden de lampen van Bernard-Albin Gras opnieuw in productie genomen – door DCW éditions dus. De collectie ging La Lampe Gras heten en werd een doorslaand succes. En dat is ook niet zo gek, want Lampe Gras heeft inmiddels meer dan veertig modellen op de markt gebracht. Hoewel ze variëren van hanglampen tot tafellampen en van vloerlampen tot wandlampen, is echt iedere lamp met de grootste zorg gemaakt. Dankzij de eenvoudige vormgeving doet deze verlichting het perfect in zowel een rauw interieur als een klassieke inrichting.

Lampe Gras
Beeld Er bestaan meer dan 40 modellen van de Lampe Gras, zoals de N201 klemlamp, de N213 wandlamp en de N205 tafellamp.

Lampe Gras
Beeld Nog meer inspiratie!

The Beatles aan het plafond

Maar er is meer! Naast de Lampe Gras collectie heeft DCW éditions ook de Mantis, In the Tube en Here Comes the Sun lampen opnieuw uitgebracht. Die laatste werden in 1969 ontworpen door Bertrand Balas. In datzelfde jaar – hoe kan het ook anders - verscheen het nummer ‘Here Comes the Sun’ op het album Abbey Road van The Beatles. Omdat de lampen van Bertrand Balas een bijna magisch effect hebben wanneer je ze aandoet, paste deze titel natuurlijk perfect bij het ontwerp. Toch durfde hij het destijds niet aan om het ontwerp ‘Here Comes the Sun’ te noemen, om problemen met The Beatles te voorkomen.

Bertrand Balas
Beeld Bertrand Balas met zijn ontwerp, de Here Comes the Sun hanglamp.

Here Comes the Sun
Beeld Als je de Here Comes the Sun hanglampen aandoet, is het net alsof de zon opkomt.

Het moge duidelijk zijn: DCW éditions is een merk met een verhaal! Hebben de lampen uit de Lampe Gras en Here Comes the Sun collectie jou ook weten te verleiden?