ELLE Decoration Live: van exposities tot eten

Posted by Renée IJzerman in Interieurtrends

Afgelopen zondag ging ik naar de kerk. Nee, niet om religieuze redenen, maar vanwege het ELLE Decoration Live evenement! Op 28 en 29 november werd de Posthoornkerk in Amsterdam namelijk omgetoverd tot een klein maar fijn designwalhalla waar je niet alleen bijzondere producten kon bekijken, maar ook masterclasses kon volgen, cocktails leerde shaken en diverse hapjes en drankjes mocht proeven. Nieuwsgierig? Check mijn beeldverslag!

De Posthoornkerk, gelegen in de populaire Haarlemmerstraat vlakbij Amsterdam Centraal, was het eerste kerkelijke ontwerp van architect P.J.H. Cuypers. Dit is dezelfde man die enkele jaren later zowel het Rijksmuseum als het Centraal Station ontwierp. Needless to say dat de Posthoornkerk dus een prachtig bouwwerk is. De drie torentjes die zo kenmerkend zijn voor dit kunstwerk, werden overigens pas 26 (!) jaar na de start van de bouw toegevoegd aan het ontwerp.

Posthoornkerk
Beeld
Links de gezellige Haarlemmerstraat in het centrum van Amsterdam. Rechts de Posthoornkerk met zijn kenmerkende torentjes.

ELLE x Etsy

Voor het kleinschalige live evenement van interieurtijdschrift ELLE Decoration, veranderde de Posthoornkerk gedurende twee dagen in een designwalhalla. Al bij binnenkomst werd je verrast door een kleurrijke expositie van online platform Etsy. Hier komen kopers en verkopers van bijzondere, meestal handgemaakte items met elkaar in contact. Tijdens ELLE Decoration Live werden de collecties van diverse verkopers tentoon gesteld. En daar zaten unieke items tussen!

Posthoornkerk
Beeld Entree! In het midden van de hal stonden diverse behangsoorten van Graham & Brown uitgestald.

Etsy
Beeld
Op Etsy.com wordt van alles verkocht, zoals deze handgemaakte woonaccessoires.

Oud & Nieuw

De feestdagen laten nog een paar weken op zich wachten, maar tijdens ELLE Decoration werd Oud & Nieuw al uitbundig met elkaar gecombineerd. De designexpositie in het midden van de Posthoornkerk liet zowel nieuwe collecties als bestaande klassiekers zijn. En deze combinatie paste natuurlijk perfect bij de gekozen locatie, die met zijn ruim 150 jaar een ‘ode aan het oude’ is.

Transloetje
Beeld
De nieuwe Transloetje tafellamp van Fatboy samen met de CarTools en ArchiBlocks van Floris Hovers, die voor Flinders de Out of the Box kast ontwierp.

Vitra
Beeld
Links zie je onder andere de klassieke Butterfly kruk van Vitra, rechts de moderne Uten.Silo opbergbak aan de muur.

Flos Castiglioni
Beeld
De verlichting van de gebroeders Castiglioni voor Flos, waaronder de enorme Taccia tafellamp en de minuscule Lampadina.

Vitra
Beeld
Pasteltinten, transparanten en glaswerk staan centraal in deze ‘stijlkamer’. Wat vind je van de Vitra Slow Chair?

Dirk van der Kooij
Beeld Perfecte combinatie van de Chubby stoel en Melting Pot tafel van Dirk Vanderkooij met de Clay lamp van Maarten Baas.

Masterclasses

Tegen de prachtige glas-in-lood achtergrond van de Posthoornkerk vonden zowel zaterdag als zondag diverse masterclasses plaats. Deze werden gegeven door grote namen uit de designwereld als Mae Engelgeer, Floris Hovers, Kranen & Gille (ontwerpers) en Anne van der Zwaag (designcurator). Ik heb op zondag maar liefst drie lezingen bijgewoond.

15.00 uur Tatjana Quax van Studio Aandacht

Tatjana is een styliste in hart en nieren en heeft al vele producties verzorgd voor onder andere ELLE Decoration, Residence, het Parool en het Volkskrant Magazine. Onder de naam Studio Aandacht maakt zij samen met fotograaf Ben Lambers stylingconcepten, fotoreportages en reclamecampagnes. Tatjana’s lezing afgelopen zondag besteedde vooral aandacht aan de manier waarop de nieuwe generaties ontwerpers te werk gaat. De focus lag op het recyclen van natuurlijke materialen, zoals plag en mest, tot een designproduct. Maar ook het hergebruik van op Lowlands weggegooide plastic bekertjes kwam aan bod, iets wat Dirk van der Kooij voor één van zijn collecties heeft gedaan. Kortom, een zeer actuele en relevante lezing.

Tatjana Quax
Beeld
Een drukbezochte lezing (links) van Tatjana Quax, die onder andere de styling verzorgde voor het Parool (rechtsboven) en Bloemburo Holland (rechtsonder).

15.40 uur Daniel Dittmar & Ingrid Meijer

Na Tatjana was het tweetal Daniel Dittmar en Ingrid Meijer aan de beurt om een masterclass te geven. Beiden zijn werkzaam bij online verkoopplatform Etsy; Daniel als Art Director en Ingrid als hoofdverantwoordelijke voor Etsy Nederland. Zij geven hun presentatie in de vorm van een vraaggesprek, waarbij Ingrid vragen stelt aan Daniel over het belang van ambacht en authenticiteit voor de designwereld. Het lijkt een beetje alsof Ingrid zich niet goed heeft voorbereid, want als het op ’t Engels aankomt staat ze tijdens de lezing regelmatig met haar mond vol tanden. Helaas…

16.20 uur Patrick Kooiman

Patrick Kooiman is de officiële hekkensluiter van ELLE Decoration Live. Maar dat maakt zijn lezing niet minder interessant! Patrick is een paar jaar geleden uit hobbyisme begonnen met de blog Interiorator en inspireert sindsdien interieurliefhebbers over de hele wereld. Om de vraag “hoe wordt design beïnvloed door internet en social media” te beantwoorden, gebruikt hij diverse invalshoeken. Zo heeft hij Jan en Mounique des Bouvrie om hun ervaringen op dit gebied gevraagd, evenals Tom Dixon. Het motto van laatstgenoemde: keep calm & stay offline. Dit zodat je als ontwerper niet beïnvloed wordt door alle meningen die het internet op geslingerd worden.

Interiorator
Beeld Patrick van Interiorator vertelt over de ervaringen van Jan des Bouvrie met internet en social media.

Patrick signaleert ook een invloed van het internet op onze designsmaak. Waar je vroeger naar het museum of een winkel moest gaan voor een afbeelding van een designproduct, staat nu alles gewoon online. Met als gevolg dat trends en ontwikkelingen ook veel sneller gaan dan voorheen. Patrick beschouwt zijn blog dan ook als een bijdrage die hij levert aan de ontwikkeling van designsmaak in Nederland. En dat kan ik alleen maar beamen!

Interiorator
Beeld
Patrick in zijn appartement in Rotterdam. Bron: Wielaard Photography.

Shops & snacks

Voor de gelegenheid was de kelder van de Posthoornkerk omgetoverd tot een mini-market. Hier kon je onder andere de Edison the Petit tafellamp van Fatboy scoren en bijzonder gezonde plantjes van Ogreen. Ook een cocktailworkshop behoorde tot de mogelijkheden. En voor wie er echt een gezellige zondagmiddag van wilde maken, was er een wodkabar, kaasproeverij en een heleboel hapjes met humus.

Fatboy
Beeld Ondergrondse Fatboy shop. Is weer eens wat anders!

Cocktailworkshop
Beeld Links de cockailworkshop, rechts de Ketel One wodkabar. 

Ogreen
Beeld De planten van Ogreen zetten vervuilde zuurstof om in frisse lucht. 

Fatboy
Beeld De schattige Edison the Medium and Edison the Grand lampen van Fatboy begeleiden je tot slot weer naar buiten.

Zo komt er weer een hele hoop design voorbij op de zondagmiddag. Eén ding is zeker: ik ben volgend jaar weer van de partij!