Een vleugje vintage

Posted by Kiki Bosch in Interieurtrends

Vintage? Ja, ik hoor je denken, alweer? Je kunt geen woon-of modetijdschrift openslaan of je komt het woord vintage wel een keer tegen. Maar wat betekent het nu eigenlijk? Sommige mensen vinden 'vintage' gewoon een sjiek woord voor tweedehands, maar er schijnt wel degelijk verschil te zijn. Vandaag neem ik je mee in de wereld van kringloopwinkels, gemixte stijlen en een vleugje vintage in een moderne inrichting. Lees snel verder en ontdek waarom 'vintage' een blijvende trend lijkt te zijn.

Wil jij een Vintage Furniture muursticker van KEK Amsterdam aan de wand? Check de winactie onderaan deze pagina!

De term 'vintage'

De term vintage wordt over het algemeen gebruikt voor authentieke artikelen die minimaal 30 jaar oud zijn. Anno 2015 betekent dit dat producteren dateren uit de vijftiger, zestiger, zeventiger en begin jaren tachtig. De term ‘vintage’ kan betrekking hebben op heel veel verschillende artikelen zoals kleding, meubels, stoffen en accessoires. In het geval van kleding gaat het vaak om dure merken van hoge kwaliteit uit de jaren 60 of 70. Daarnaast kan vintage ook 'uit een goed jaar' betekenen, in de zin dat een artikel kenmerkend is voor een bepaalde periode. Dit zie je vaak terug in specifieke wijnen. 

Vintage bij Flinders

Vintage bij Flinders
Beeld Vintage zie je niet alleen terug in de woonkamer, maar ook in de bad- en werkkamer. 

Kringloopwinkels afstruinen

Hoe je het ook wilt noemen, vintage finds of tweedehandsspullen zijn een aanwinst voor je interieur. In mijn vorige blog over souvenirs schreef ik al over spullen van vroeger met een verhaal die je huis sfeervol en persoonlijk maken. Datzelfde heb ik met vintage. Ik struin graag kringloopwinkels af op zoek naar servies, vazen, leren stoeltjes of gewoon andere mooie 'afdankertjes' die prachtig in je interieur kunnen staan. Onlangs stuitte ik tijdens mijn wekelijkse bezoek aan de kringloopwinkel op een leren kuipstoeltje, een item dat al een tijd op mijn wishlist stond. Nu staat dit pareltje te pronken in mijn woonkamer, naast mijn moderne, strakke koffietafel. Ook voor huisraad (lees: servies, bestek, vazen, potten etc.) kun je flink je slag slaan in tweedehands- en kringloopwinkels. Recentelijk heb ik zo een puntgave voorraadpot in Spaanse stijl, koffiekopjes en theeblikken van Droste en Douwe Egberts op de kop getikt voor een fijn prijsje.

Moooi Zio stoel & Eames Lounge Chair

Beeld Ben je niet zo’n fan van kringloopwinkels maar wil je toch een vintage gevoel creëren? Deze Moooi Zio Loungestoel is een gaaf alternatief! Of ga voor de klassieke Vitra Eames loungechair met Ottoman loungestoel.

Mix van stijlen

De mix van moderne meubels & accessoires met een vleugje vintage vind ik erg gaaf. Vooral meubels met de elementen hout en leer hebben mijn voorkeur. Deze geven een modern interieur vaak net even dat beetje sfeer of warmte wat je soms maar moeilijk kunt creëren met moderne meubels en accessoires. Dacht ik altijd dat ik wel voor één stijl te vangen was, namelijk clean & simpel, nu blijkt steeds vaker dat ik het eigenlijk heel erg leuk vind om verschillende stijlen met elkaar te mixen. En waarom ook niet? Zeker als je vaak spullen koopt bij een kringloopwinkel, houd je waarschijnlijk meer over voor iets anders in of om het huis. 

Vintage kast met moderne lamp
Beeld Tip: combineer eens een vintage kast met een moderne lamp.

Experimenteren

Hoewel ik het persoonlijk erg mooi vind om je complete huis of appartement in dezelfde stijl in te richten, kun je prima experimenteren met vintage in een (moderne) inrichting. Zo kun je beginnen met een leuk stoeltje, accessoires voor in de keuken, of loop je zomaar tegen een te gekke lamp aan. Als het bevalt, kun je natuurlijk helemaal los gaan en tweedehands- en kringloopwinkels leegkopen. Een voor veel mensen bekende vlooienmarkt zijn de IJhallen, gegarandeerd dat je daar iets tegen het lijf loopt dat écht mee naar huis moet. Ook als je wel van een opknappertje houdt zijn kringloopwinkels een aanrader. Zo kun je van een oud meubelstuk of accessoire een one of a kind item maken. 

Vintage leren stoel
Beeld Een grote, leren kuipstoel geeft deze moderne ruimte veel sfeer.

Vitra Suita sofa
Beeld Ben je nu al tijden op zoek naar een bank met een vintage look, maar kom je deze maar niet tegen? Wat dacht je dan van deze Suita sofa van Vitra, perfecte combinatie van vintage en modern!

Zoals je hebt kunnen zien, doet vintage het ook goed in het interieur. 'Tweedehandsjes' zijn al lang geen afdankertjes meer en kringloopwinkels zijn de nieuwe meubelboulevards. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met vintage meubels!

Heb jij ook een vintage artikel gecombineerd met een moderne inrichting? Upload je foto op onze Facebookpagina of mail naar redactie@flinders.nl en maak kans op deze fantastische Vintage Furniture muursticker van KEK Amsterdam!

KEK Amsterdam Vintage Furniture Lamp muursticker