Eén systeem voor alles: Arend Groosman

On posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze keer staat productontwerper / kunstenaar Arend Groosman centraal in Jong Talent: "Ik hou er van om systemen te ontwerpen die 'zichzelf uitvinden'."

Arend Groosman portret
Naam Arend Groosman
Geboortejaar 1983
Opleiding Aki Monumentale kunst, Enschede
Afgestudeerd
2008
Werkuren p/w 40-50
Website  www.arendgroosman.com

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

"Mijn ontwerpen slaan een brug met de wereld die ik ambieer als kunstenaar. Het zijn onderdelen van een groter geheel die tezamen een, experimentele, architectonische wereld vormen. Dit is vooral zichtbaar door het verhaal achter het product en de vaak oneindig speelse en modulaire mogelijkheden. Een goed voorbeeld is het systeem '24mm', een modulair bouwsysteem waarmee ik naast oneindig veel constructies en meubels ook productiemachines bouw. Het is een bouwsysteem voor de menselijke maat."

Maatkast van het 24mm systeem
Beeld Maatkast van het 24mm systeem.

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

"Aan de ene kant ben ik altijd geïnteresseerd geweest in systemen, vormen en architectuur en de hieraan gekoppelde logica. Aan de andere kant haal ik veel inspiratie uit mysteries. De geschiedenis van verschillende volkeren, science-fiction, wetenschappelijk onderzoek en de daarmee gepaard gaande mysteries. Ook inspireert de onrust in onze snel veranderlijke samenleving. Een deel van mijn zoektocht is dan ook gewijd aan het vinden van een uitweg uit deze maatschappij. Hierbij is de utopische gedachte zelf belangrijker dan het daadwerkelijk bereiken van dit doel. Hieruit ontstaan schetsen en uitvindingen. Hiermee blijf ik spelen en daardoor kan ik mezelf blijven verrassen. Ik hou er van om systemen te ontwerpen die 'zichzelf uitvinden'."

Arend Groosman omringd door zijn systeem
Beeld Arend Groosman omringd door zijn systeem.

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

"Lastige vraag. Ik houd mij hier niet echt mee bezig."

Basic Bar Stool and Dining Chair van Arend Groosman
Beeld Basic Bar Stool and Dining Chair van Arend Groosman

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

"De producten waar ik nu mee bezig ben, ben ik heel blij mee. Al deze producten maken onderdeel uit van het '24mm' systeem. Een bouwsysteem waarmee je alles kan bouwen. De naam '24mm' is afgeleid van de maten van het materiaal waar de meubels uit bestaan: 24 millimeter. Ik zaag het hout in zorgvuldig berekende stroken van 24 millimeter dik multiplex, waar 24 millimeter dikke latten uit worden gezaagd. Hiernaast zijn de maten van de gebruikte onderdelen ook nog eens een veelvoud van deze zelfde maat. Het mooie hiervan is dat er heel weinig restmateriaal overblijft. Wat ook bijzonder is, is dat je het systeem ook weer uit elkaar kan halen wanneer je er bijvoorbeeld iets anders van wilt maken of het wilt verbeteren, eenvoudig een onderdeel wilt vervangen of na jaren van gebruik er op een eenvoudige manier er een andere kleur aan wilt geven.

De 'Basic' eetkamerstoel vind ik een goed voorbeeld van een uitgekristalliseerd ontwerp binnen het '24mm' systeem, omdat het naast de mooie vorm, een degelijk, sterk en eenvoudig product is. Het wordt helemaal met de hand gemaakt met behulp van mijn eigen ontwikkelde en gebouwde machines. Om hoge kwaliteit meubilair te kunnen produceren tegen een betaalbare prijs, lever ik de eetkamerstoel bij voorkeur als bouwpakket.

Als tweede voorbeeld vind ik de tafels van de 'Concept' versies erg mooi. Dit zijn de meest chique versies van de '24mm' meubels. Deze edities slaan een duidelijke brug tussen de twee werelden waarin ik mezelf bevind: de toepasbare wereld die draait om vormgeving en functionaliteit, en de autonome artistieke wereld, die van de kunstenaar. Bij het ontwerpen van deze editie heb ik de vorm voorrang gegeven op de functie. Deze meubels doen daardoor visueel gezien enigszins architectonisch aan, waarbij de sierlijkheid van de technische formule van de meubels naar voren komt. De constructie is niet ondergeschikt, maar vormt het uiterlijk door de structuur, de technische kant op een esthetische manier naar de voorgrond te laten treden. "

Concept Side Table door Arend Groosman
Beeld Concept Side Table door Arend Groosman.

 

Wat is je ultieme droom?

"Op het moment is mijn ultieme droom om een compleet mobiel en transformeerbaar huis te bouwen met het '24mm' systeem. Dat houdt in dat het hele systeem vervoerd kan worden in een vrachtauto en zo de wereld kan doorreizen. Het kan dan op allerlei plekken worden opgebouwd en dan elke keer op totaal verschillende manieren, met verschillende vormen. Zowel de muren, plafonds, trappen en deuren als de etages kunnen worden veranderd, en het volledige interieur zoals de meubels, kasten, tafels en stoelen maken onderdeel uit van het geheel. Op deze manier wordt het mogelijk om op verschillende locaties constructies te bouwen die inspelen op de omgeving, en volledig kunnen worden aangepast aan de plek.

Om je er een beeld van te vormen, kun je denken aan lego en hoe verschillend dat in vorm kan variëren, ondanks dat alles tot hetzelfde systeem behoort.

Het is misschien ook leuk om te vermelden dat ik al begonnen ben met de voorbereidingen om dit project, deze droom, te realiseren. "

Maatkast zijaanzicht door Arend Groosman
Beeld Maatkast zijaanzicht door Arend Groosman.

 

Wat vind je van de producten van Arend?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Arend. Heeft hij goud in handen?

Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.