Een rondleiding door de showroom van Artemide

On posted by Ilse Severijnen in Interieurtrends

Italiaans verlichtingsmerk Artemide is een succesverhaal. Sinds de oprichting in 1960 door Ernesto Gismondi heeft het merk een iconische staat van dienst. Dit komt door de klassiekers die jaar na jaar populair blijven en door de juiste keuze voor nieuw ontwerpersbloed. Flinders bezocht de Artemide-showroom in Amsterdam tijdens de jubileumeditie van ELLE Inside Design Amsterdam en sprak met salesmanager Armand van Eijkelenburg. Hij leidt ons langs een aantal bijzondere ontwerpen van Artemide. 

Wat is de succesformule van Artemide?

“Enerzijds heeft Artemide iconen in haar collectie, die al jaren ongelooflijk populair zijn. Anderzijds blijf Artemide altijd actief bezig om nieuwe, bijzondere ontwerpers aan te trekken. Hierdoor blijf je je als merk vernieuwen. De recente samenwerking met Issey Miyake heeft geleid tot de prachtige IN-EI lampen die hier voor ELLE Inside Design Amsterdam uitgestald staan. Een sculptuur van schaduw en licht." 

Foto Artemide IN-EI collectie, ontworpen door Issey Miyake (2012)

Welke lampen van Artemide zijn designiconen? 

"Voorbeelden van designiconen zijn de Artemide Pipe hanglamp, de Artemide Tizio tafellamp en natuurlijk de hele Tolomeo familie. Artemide heeft een breed draagvlak: over de hele wereld worden onze Italiaanse lampen omarmd. Sommige van onze lampen zijn inmiddels cultureel erfgoed en staan in toonaangevende musea als het Museum of Modern Art in New York en het Victoria and Albert Museum in London."

 Artemide verlichting

Foto links Artemide Pirce hanglamp (2008); Foto rechts Artemide Halo tafellamp (2011)

Artemide bestaat ruim 50 jaar. Hoe is het merk veranderd in de loop der tijd?

"Artemide kent een aantal kernwaarden en blijft dicht bij zichzelf. Het merk kent haar oorsprong in Italië en is daar erg trots op. Het 'made in Italy'-gevoel wordt in ieder product uitgedragen, dat vindt Artemide belangrijk. Verder werkt Artemide niet echt met trends, trends zijn grillig en vergankelijk, terwijl deze lampen tijdloze klassiekers moeten worden. We hechten veel waarde aan duurzaamheid. Artemide is een mondiale voorloper qua techniek, de eerste die alleen nog maar LED-verlichting is gaan gebruiken. Echt 'human light'. Artemide gaat zo groen mogelijk te werk. Alle lampen worden ecologisch verantwoord geproduceerd." 

Artemide Dementra tafellamp

Foto Artemide Dementra tafellamp, ontworpen door Naoto Fukasawa (2013)

Artemide Lotek tafellamp

Foto Lotek tafellamp, ontworpen Javier Mariscal (2011)