Dutch design: Flos Kroonluchter Zeppelin van Marcel Wanders

On posted by Lieve Gorter in Interieurtrends

Flos Kroonluchter Zeppelin van Marcel Wanders is Dutch design van de week. Ik had kroonluchter Zeppelin al een aantal keer op verschillende plaatsen zien hangen, maar kwam er niet achter wie de ontwerper was. Toen kwam ik hem tegen, en hij bleek door niemand anders dan door Marcel Wanders te zijn ontworpen.

Marcel Wanders voor Flos

De reden dat je deze kroonluchter niet heel vaak voorbij ziet komen is omdat hij niet wordt verkocht door Marcel Wanders eigen designmerk MOOOI, maar dat hij op de markt wordt gebracht door het exclusieve Italiaans designmerk Flos.

Dutch design: Kroonluchter Zeppelin van Marcel Wanders voor Flos - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Flos Zeppelin ontworpen door Marcel Wanders.

Wanders ontwierp Flos kroonluchter Zeppelin in 2005. Het ontwerp van Zeppelin geeft de stoffige kroonluchter met spinnenwebben een nieuwe dimensie. Een heel gaaf idee dat uiteraard op een geweldige manier is uitgevoerd. Marcel Wanders liet zich inspireren door lamp Taraxacum Cocoon (wat zoiets als 'paardenbloem cocon' betekent) van Achille Castiglioni uit 1960. Achille Castiglioni is de mentor van Marcel Wanders geweest.

Dutch design: Kroonluchter Zeppeling van Marcel Wanders voor Flos - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Lamp Taraxacum Cocoon ontworpen door Achille Castiglioni.

Het spinnenweb-effect

Het spinnenweb-effect weet Wanders te creëren door gebruik te maken van kunstharsvezels die met een blanke lak worden bewerkt, waardoor de vezels hun vorm behouden. Een techniek die we vaker in Marcel Wanders zijn werk zien terugkomen, maar niet eerder in deze vorm. Een geslepen kristallen bol aan de onderkant van de lamp geeft een 'sparketing effect', terwijl het spinnenweb voor een mysterieus diffuus licht zorgt.

Dutch design: Kroonluchter van Marcel Wanders voor Flos - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Flos Zeppelin kroonluchter vanaf de onderkant.

Versies van de Zeppelin

Er zijn twee versies van Zeppelin. Een kleintje voor in de hal van 1,1 meter breed en 74 centimeter hoog, verkrijgbaar voor zo'n 2700 euro. De grote variant is meer geschikt is voor openbare ruimtes zoals hotellobby's of winkelcentra. Deze is 1,8 meter breed, 85 centimeter hoog en kost 8300 euro.

Bron: www.nederlandsdesign.com. - Nederlandsdesign.com is een initiatief van STAAAL Dutch Design.