Dutch Design: Empty chair van Maarten Baas

On posted by Renée IJzerman in Interieurtrends

Maarten Baas ontwierp de Empty chair in 2011 voor Amnesty International.

Dutch Design: Empty chair van Maarten Baas - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Empty Chair van Maarten Baas.

Empty Chair

De Empty chair (lege stoel), staat symbool voor de lege stoel van Liu Xiaobo bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede in 2010 in Oslo. De Chinese dissident kon zijn prijs niet zelf ophalen omdat hij een celstraf van 11 jaar uitzit. De Empty chair is 5 meter hoog. Het is natuurlijk niet alleen een lege stoel, maar ook een symbolische trap naar de hemel.

Empty Chair als speld

De Empty chair is ook als speld uitgebracht. De speld is onder andere geschonken aan enkele Nederlandse schrijvers die vlak na de uitreiking van de Nobelprijs deelnamen aan een boekenbeurs in Beijing. Hij veroorzaakte veel ophef doordat schrijvers het weigerden te dragen of zelfs zouden hebben weggegooid (Herman Koch). Maarten Baas en Amnesty hebben met de Empty chair bereikt wat ze wilden, namelijk extra aandacht voor de mensenrechten in China.

Dutch Design: Empty Chair van Maarten Baas - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Speld van de Empty Chair waar zoveel ophef over is geweest.

Dutch Design Maarten Baas

Het ontwerp van de Empty chair is natuurlijk geweldig, maar dat kan je wel aan Maarten Baas overlaten. Ik denk dat Baas dezelfde techniek heeft gebruik als dat hij ook op zijn Clay furniture heeft toegepast, maar dat heb ik verder nergens kunnen terugvinden. Het is eigenlijk geen design meubel, maar een kunstwerk. Het geweldige ontwerp en nobele doel heeft ervoor gezorgd dat wij de Empty chair van Maarten Baas hebben gekozen tot Dutch design van de week!

Bron: www.nederlandsdesign.com. - Nederlandsdesign.com is een initiatief van STAAAL Dutch Design.