Dromen van design in het Andaz Hotel

On posted by Renée IJzerman in Interieurtrends

Dat Marcel Wanders de mooiste designproducten ontwerpt, wisten we al. Maar hoe zit het met dat prachtige hotel aan de Prinsengracht in Amsterdam? Juist, ja! De hele inrichting van het Andaz Hotel is van de hand van deze Nederlandse topontwerper. Flinders had het geluk een kijkje te mogen nemen op deze prachtige locatie en deelt het beeldverslag graag met jou!

Dinsdag, 16.00 uur. Beeldredacteur Iva en ik komen aan op een zonovergoten Prinsengracht om het Andaz Amsterdam Prinsengracht, zoals het hotel voluit heet, van binnen te mogen bekijken. Dit prachtige 5-sterren hotel in hartje Amsterdam is onderdeel van de wereldwijde Hyatt-keten en werd in oktober 2012 geopend. Met een toprestaurant, bar, spa- en fitnessfaciliteiten heeft dit hotel alles in huis voor een koninklijk verblijf in Amsterdam. Maar wat wij nog veel interessanter vinden: de vormgeving!

Andaz Amsterdam Prinsengracht
Beeld 
Zwevend bestek! En dit is pas de buitenkant…

We hebben een afspraak gemaakt met Irma, die werkzaam is als Assistent to the General Manager and Marketing Communications Manager bij het Andaz Hotel. Zij geeft ons een korte rondleiding door het hotel en biedt ons zelfs een kijkje in één van de hotelkamers. Ondertussen mogen wij haar van alles vragen over – natuurlijk – de ontwerpen van Marcel Wanders. Het gehele hotel is namelijk ontworpen, ingericht en uitgedacht door deze Nederlandse topontwerper. Pas toen we van Irma begrepen dat hij samen met de heer Geertman ook eigenaar is van dit hotel, begrepen we waarom nu juist Wanders verantwoordelijk is geweest voor het ontwerp ervan. 

Tulip ChairsBeeld De wereldberoemde Tulip Chairs van Marcel Wanders. Ga erin zitten en al het geluid om je heen valt weg!

Entree!

Al bij binnenkomst blijkt de invloed van Marcel Wanders op de vormgeving van het hotel. “De smalle, verlaagde gang direct na de voordeur doet je denken aan Alice in Wonderland,” legt Irma uit. “Zo voelt het dus net alsof je in een sprookje bent beland als je het Andaz Hotel binnenkomt.” De zwarte deuren aan beide zijden van de gang worden onderbroken door kleine vensters, waarachter je diverse ‘typische’ Marcel Wanders-vazen ontdekt. Delfts Blauw voert hier, net als in de rest van het hotel, de boventoon. 

Andaz Amsterdam PrinsengrachtBeeld Welkom in Wonderland. Zelfs over het plafond is nagedacht!

Andaz Amsterdam PrinsengrachtBeeld Zwart-wit en Delfts blauw zijn de voornaamste kleuren van het Andaz Hotel.

In de centrale hal van het hotel valt zoveel te zien, dat je nauwelijks weet waar je moet beginnen. Aan je linkerhand vind je een prachtige salon met uitzicht over de Prinsengracht. Daar bevindt zich ook de bar, die op dit moment helaas under construction is. Never mind, onze aandacht wordt toch direct getrokken door het middelpunt van de hal. Drie immense tafels, die zo uit de Container New Antiques serie lijken te komen, doen dienst als ontvangst- en receptiebalie. Alle drie hebben zij iets boven ’t hoofd hangen: een gigantische bel.

Andaz Amsterdam PrinsengrachtBeeld Bijzonder ontvangst in het Andaz Hotel. De enorme bel lijkt een uitvergroting van de Bell Lamp die Marcel Wanders voor Moooi ontwierp.

Zoals je op bovenstaande foto al kon zien, verbergt iedere bel bovendien een prachtige kroonluchter. Deze maken onderdeel uit van het toch al bijzondere lichtplan van het hotel. Need we say more?

From hell to heaven

Andaz Amsterdam PrinsengrachtBeeld Random Light, Prop Light… Welke ontwerpen uit de collectie van Moooi herken je nog meer?

Op bovenstaande foto vang je een glimp op van het indrukwekkende wand- en plafondwerk van het Andaz Amsterdam Prinsengracht. “De tekening op de wand is in zijn geheel door Marcel Wanders ontworpen,” vertelt Irma. “Het idee is van beneden naar boven gelijk staat aan from hell to heaven”. Om dit goed te kunnen zien, nemen wij de lift naar boven en stoppen op elke verdieping. De liftkoker is namelijk recht tegenover ‘de’ muur gelegen en heeft glazen wanden, zodat je je kunt blijven verbazen over de bijzondere tekening. Grappig detail: als je de lift instapt, is het eerste wat je ziet een prachtige (nep)boekenwand. “Een ode aan de bibliotheek die hier voorheen was gevestigd,” aldus Irma. Helaas, de weerspiegeling van de lift maakte een foto van de boekenwand onmogelijk.

Andaz Amsterdam Prinsengracht
Beeld Onze favoriete foto! Ontdek jij de handtekening van Marcel Wanders op de muur?

Andaz Amsterdam prinsengrachtBeeld Op de bovenste verdieping waan je je in de zevende hemel, helemaal als de zon door het glazen dak schijnt.

Ieder vertrek ’n eigen bestek

Eenmaal boven krijgen wij de unieke kans om een kijkje te nemen in één van de prachtige hotelkamers van het Andaz Amsterdam Prinsengracht. De 122 kamers van dit hotel zijn verdeeld over de voor- en achterkant, waardoor je vanuit de ene kamer uitzicht hebt over de grachten en vanuit de andere over de bijzondere binnentuin van het hotel. Irma: “Ik zou eerlijk gezegd niet kunnen kiezen tussen die twee. Allebei de uitzichten zijn fantastisch!” De kamer die wij bezoeken ligt aan de voorkant van het hotel. Kijk mee en verbaas je over de unieke inrichting ervan. 

Andaz Amsterdam PrinsengrachtBeeld Welkom in de kamer van je dromen…

Andaz Amsterdam PrinsengrachtBeeld Iedere kamer is voorzien van een lepel met unieke tekening. Ook vind je op het bureau een koffie- en theegerei waar een lepeltje met soortgelijke inscriptie bij hoort. 

Andaz Amsterdam PrinsengrachtBeeld Op het toilet hoef je je in ieder geval niet te vervelen.

Andaz Amsterdam PrinsengrachtBeeld De wastafel is in geen enkele kamer hetzelfde. Door simpelweg een dot verf over ieder exemplaar te gooien, hebben alle wastafels een unieke print. 

Monsterlijk mooi

Als we weer beneden zijn, nemen we afscheid van Irma. Met de boodschap “kijk gerust nog een uurtje rond” vertrekt zij weer naar haar werkzaamheden en stappen wij het restaurant binnen dat bij het hotel hoort. Hadden we voorheen nog onze twijfels over de logge Monster Chairs van Moooi, dan zijn we daar na het zien van dit restaurant helemaal van genezen: ze staan fantastisch! In de eetzaal treffen we zowel de Monster Armchair stoel als de Monster barkruk – beiden geven het restaurant een unieke uitstraling.

Andaz Amsterdam PrinsengrachtBeeld Achter zie je de barkrukken uit de Monster serie, op de voorgrond de eetkamerstoel met armleuning. Daar kun je wel een paar uur op doorbrengen!

Het restaurant heeft een verhoogd gedeelte dat overgaat in de (open) keuken. Ook worden licht en donker op een bijzondere manier met elkaar gecombineerd: enerzijds is er het felle daglicht en uitzicht op de binnentuin, anderzijds wordt de ruimte afgesloten door een kolossale, zwarte scheidingswand. Ook op tafel zie je deze contrasten terug: de basis is zwart, aangevuld met het inmiddels welbekende wit en Delfts blauw.

Andaz Amsterdam PrinsengrachtBeeld De combinatie van zwart, wit en Delfts blauw geeft de tafel een stoer maar elegant uiterlijk. Zo kun je onmogelijk vergeten dat je in Nederland bent.

Andaz Amsterdam PrinsengrachtBeeld Aan ieder detail is gedacht, dus ook aan het heft van ieder mes. Herken je de inscriptie?

Loungen in stijl

Onze ontdekkingsreis door het Andaz Amsterdam Prinsengracht eindigt in de salon met uitzicht op de grachtengordel. Deze bevindt zich direct rechts naast de ingang van het hotel. Er hangt hier een mysterieuze, maar ontspannen sfeer. Ook hier is het grootste gedeelte van de inrichting zwart: van de grote eettafel tot de stoelen en van de enorme kastenwand tot de loungebank.  Wat betreft designproducten is de salon ook weer een feest van herkenning. Zo zien we de Smoke Chair fauteuil, de Two Tops tafel, Chess bijzettafel en de V.I.P. Chair fauteuil.

Moooi Smoke ChairBeeld In deze Smoke Chair fauteuil zit je niet alleen heerlijk, je hebt ook een prachtig uitzicht over de grachtengordel van Amsterdam.

Moooi Chess TableBeeld Potje spelen?

Praten met de Prins

Of het hotel nu volgeboekt is of niet, er is altijd een bijzonder persoon te gast: The Prince of Lost Dreams. De legende vertelt dat een zekere prins, naar wie ook de beroemde gracht is vernoemd, er steeds weer in slaagde om mensen een boost te geven wanneer zij met hun levensvragen bij hem aanklopten. Wil jij dat ook ervaren? Steek dan je hoofd tussen de handen van de Prins en laat hem tot jouw onderbewustzijn spreken… Je vindt maar liefst twaalf Prinsen verspreid door het hele hotel.

Andaz Amsterdam PrinsengrachtBeeld Eén van de twaalf Prinsen van het Andaz Amsterdam Prinsengracht.

Zoals je kunt zien hebben wij enorm genoten van ons bezoek aan het Andaz hotel! Als designliefhebber is het een feestje om dit hotel binnen te stappen en je in de bijzondere wereld van Marcel Wanders te begeven. Maar ook voor wie minder geïnteresseerd is in vormgeving en ontwerp, is dit een absolute aanrader. Wil jij dus een nachtje doorbrengen op een unieke locatie in hartje Amsterdam? Boek dan snel via amsterdam.prinsengracht.andaz.com!

Met dank aan Fardau van Galen, Irma Djie en Eveline van Gaalen van Andaz Amsterdam Prinsengracht. Fotografie: Iva Horrevorts.