Dit was de Dutch Design Week 2015

Posted by Sabine Meekel in Interieurtrends

Met meer dan 7 hectare aan design is de Dutch Design Week met recht één van de grootste evenementen van ons land op het gebied van design, interieur en innovatie. De Dutch Design Week, kortweg DDW, vond zoals ieder jaar plaats in Eindhoven en duurde van 17 t/m 25 oktober.

Onder de vlag 'What if...' verwelkomde het evenement dit jaar een recordaantal bezoekers; maar liefst 275.000 mensen bezochten de DDW 2015. Zij hadden de lastige taak om te kiezen uit 400 unieke exposities en activiteiten, verspreid over 99 locaties door de hele stad. Dit was de Dutch Design Week van 2015!

Dit was de Dutch Design Week 2015
Beeld Design Perron 2015.

What if...

Dat is de vraag waar ieder ontwerp mee begint. Wat als je het ene materiaal met het andere combineert? Of een bestaand product hergebruikt op een nieuwe manier? Het is tevens de vraag die het thema vormde van de Dutch Design Week 2015. Het zal je dan ook niet verbazen dat het evenement volledig in het teken stond van vooruitkijken, toekomstdenkers en dromers. Op basis van alledaagse en minder alledaagse kwesties zoals gezondheid, afval en industrie, keken de ontwerpers van de DDW naar de rol die design voor ons kan vervullen in de toekomst. Eén van die ontwerpers was Dirk van der Kooij. Misschien zijn wij een tikkie bevooroordeeld, want Van der Kooij is onze buurman op het Hembrugterrein. Maar echt, zijn 3D-ontwerpen zijn de toekomst!

Dirk van der Kooij
Beeld Wist je dat het nog maar een half uur kost om één Chubby stoel van Dirk van der Kooij te printen? Wie weet print iedereen binnenkort in een middag zijn eigen eetkamerset bij elkaar!

Dirk van der Kooij Fresnel
Beeld Ook de 3D-geprinte Fresnel Light hanglamp van Dirk van der Kooij was te bewonderen in de Vershal 'Het Veem' tijdens de Dutch Design Week 2015.

3D print
Beeld In de toekomst vul je je huis misschien wel compleet met 3D-geprinte spullen, zoals deze woonaccessoires!

Verbindingen

Het uitgebreide programma van de DDW bestond uit veel meer dan enkel exposities. Zo waren er ook lezingen, workshops, talkshows en netwerkbijeenkomsten. Hier werden persoonlijke contacten opgedaan én inhoudelijke verbindingen voor de toekomst gelegd tussen bedrijfsleven, maakindustrie, kennisinstellingen en overheden. Maar voor bijzondere verbindingen kon je ook 'gewoon' de tentoongestelde ontwerpen bekijken, want spijkers en schroeven zijn passé! Steeds meer designers kiezen voor originele manieren om de onderdelen van hun meubels bij elkaar te houden. Vaak zijn de verbindingen van een ander materiaal of in een contrasterende kleur. 

Verbindingen
Beeld Deze lichtbronnen zijn door middel van een spiraal met elkaar verbonden.

Verbindingen
Beeld Originele verbindingen als inzending voor de Graduation Show in de Dutch Design Academy. 

Verleden en heden

Maar tijdens DDW 2015 werd niet alleen tussen bedrijfstakken, materialen en tafelpoten een brug geslagen. Ook het heden en verleden werden steeds meer met elkaar verbonden. En wel in de vorm van recycling! Zoals DDW-ambassadeur Koert van Mensvoort het prachtig weet te omschrijven: ‘What if we design our future together?’ Het gaat niet meer over de wereld van design, maar over het design van de wereld.’

Handmade
Beeld Neem The Tube Series van Handmade Industrials (rechts). Deze vaasjes zijn gemaakt van gerecyclede, thermoplastische korrels die verhit worden. 

Kuiken & Wiehink
Beeld Deze hanglamp van Kuiken & Wiehink is gemaakt van - ja, echt - vaatdoekjes!

En de winnaars zijn...

Niet alleen voor bezoekers, maar ook voor ontwerpers was de Dutch Design Week een bijzonder hoogtepunt. Op zaterdagavond 24 oktober werden namelijk de jaarlijkse Dutch Design Awards uitgereikt. In de tentoonstelling die bij deze prijsuitreiking hoorde kwamen de beste ontwerpen van afgelopen jaar aan bod. Submarine Channel, een bureau gespecialiseerd in digital storytelling, ging er met maar liefst twee (hoofd)prijzen vandoor: de eerste prijs in de categorie Communication én de Future Award, de prijs voor het meest belovende ontwerp voor de toekomst. De Young Designer Award, de stimuleringsprijs voor jong talent, werd toegekend aan ontwerpster Teresa van Dongen. 

Teresa van Dongen Lumist
Beeld Het winnende ontwerp van de Young Designer Awards: de Lumist lamp van Teresa van Dongen. De hitte van de gloeilamp zorgt ervoor dat het water verwarmd wordt tot net onder de kook, waardoor het blijft borrelen. 

Veemgebouw
Beeld Zie je hoe de lijnen op het bord zijn ontstaan?

Studio Drift Shylights
Beeld Last but not least: de Shylight van Studio Drift. Deze prachtige lamp ontvouwt zich als een bloem wanneer je hem naar beneden laat zakken.

Het moge duidelijk zijn; de Dutch Design Week in Eindhoven is hét evenement op het gebied design en innovatie. Met een vooruitziende blik en vooruitstrevende ontwerpers is de DDW ongetwijfeld van grote waarde voor de toekomst!