Designklassieker: De Tolomeo van Artemide

On posted by Hiske Teerling in Interieurtrends

'Ken je klassiekers'. Een veelgehoord verwijt? Wij zorgen er in ieder geval voor dat je alles weet wat je moet weten over de designklassiekers. De designklassieker is een terugkerend item op de Flinders Hot&Gespot. Hierin behandelen we de echte toppers binnen de designwereld. Vandaag: de Tolomeo!

Artemide Tolomeo Tavolo

Alles wat je moet weten over.... De Tolomeo

Als je het hebt over designklassiekers, dan heb je het over de Tolomeo van Artemide. Deze lamp is goed op weg om een van dé designiconen van de 20ste eeuw te worden. En onze zegen heeft hij! Wij roemen deze lamp vooral om zijn veelzijdigheid en –kenmerkend voor een designklassieker – tijdloosheid.

Ontwerpers Michele De Lucchi & Giancarlo Fassina

De Tolomeo is in 1986 ontworpen door het Italiaanse duo Michele De Lucchi en Giancarlo Fassina voor verlichtingslabel Artemide. Door zijn tijdloze karakter past deze designlamp binnen verschillende interieurstijlen. De lichte aluminium constructie en vernuftige mechanismen zorgen dat de lamp kantelbaar is en in elke stand in balans staat. De armen zijn beweegbaar en de lampenkap is 360 graden te draaien. Naast zijn mooie strakke en ranke uiterlijk is de Tolomeo dus ook ontzettend functioneel!

Tafellamp, bureaulamp, plafondlamp...

Vrijheid staat centraal bij de Tolomeo: niet alleen in zijn beweging komt dit thema terug, ook in de uitvoering is genoeg keuzevrijheid. Enkele bekende varianten binnen het Tolomeo programma zijn:

Artemide Tolomeo Tavolo

Foto: Tolomeo Tavola.

Tolomeo Tavola is de klassieker uit de Tolomeo familie. Deze bureaulamp is in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Ook in de lampenkappen kun je variëren: een aluminium kap of liever één van satijn? Aan jou de keuze!

Artemide Tolomeo Terra

Foto: Tolomeo Terra.

De Tolomeo Terra is je beste vriend als je lekker op de bank een boekje wilt lezen. Deze staande lamp voor op de vloer is verkrijgbaar in verschillende maten (167 cm - 327 cm) en in allerlei standen te buigen.

Artemide Tolomeo Decentrata

Foto: Tolomeo Decentrata.

Tolomeo Decentrata is een hanglamp voor aan het plafond. De Decentrata heeft één lamp. Je kunt ook kiezen voor de variant Tolomeo Sospensione: deze heeft twee lampen die je afzonderlijk van elkaar kunt verstellen.

Artemide Tolomeo Sospensione

Foto: Tolomeo Sospensione.

Artemide Tolomeo Parete

Foto: Tolomeo Parete.

Last but not least: de Tolomeo Parete. Deze Tolomeo bevestig je aan de wand en is in een korte versie en in een grotere versie met meer buigpunten verkrijgbaar.

Artemide Tolomeo Pinza

Foto: Tolomeo Pinza.

Binnen de hierboven genoemde Tolomeo lampen zijn er nog verschillende varianten en formaten verkrijgbaar: van spotversies tot lampen met bureauklemmen. Zo kan elke lamp in jouw huis een Tolomeo van Artemide zijn.

 

Welke Tolomeo zou jij willen? Of heb je er al een in huis? Laat het ons hieronder weten!