Design van eigen bodem

Posted by Sabine Meekel in Interieurtrends

Havens, dj’s, tulpenbollen, waterwerken… Iedereen weet dat Nederland hier groot in is. Maar ook op het gebied van design mogen wij trots zijn op ons kikkerlandje! Met ontwerpers als Marcel Wanders, Piet Hein Eek en Bertjan Pot is Nederland sterk vertegenwoordigd als het gaat om unieke meubelcollecties. Niet alleen de oudgedienden Auping, Pastoe en Gelderland maken hier deel van uit: ook jongere merken als Moooi, Design on Stock en Functionals doen het goed in de internationale meubelbranche. Lees verder en ontdek de mooiste designmerken van eigen bodem!

‘Dutch Design’

Het ontwerp van meubelstukken door Nederlandse ontwerpers wordt ook wel ‘Dutch Design’ genoemd. Deze titel staat voor de kenmerken die typerend zijn voor ontwerpen van eigen bodem. Want hoewel Nederland tot de jaren 80 bekend stond om zijn grafische ontwerpen, wordt Hollands design vandaag de dag gekenmerkt door vijf andere eigenschappen: minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en met gevoel voor humor. Hoe ziet dat er precies uit?

Arco Slim tafel fineer

Beeld Minimalistisch: Bij design label Arco kun je geen grammetje teveel ontdekken. Neem bijvoorbeeld de Arco Slim tafel fineer. Ondanks zijn minimalistische karakter is deze superdunne tafel hartstikke elegant. 

Maarten Baas Clay Furniture

Beeld Experimenteel: Wat doe je als je door al je materialen heen bent? Dan probeer je het gewoon eens met klei. Maarten Baas ontwierp zo de Clay Furniture collectie. Omdat er geen mal wordt gebruikt, is ieder ontwerp uniek.

Moooi Heracleum The Big O LED hanglamp
Beeld Innovatief: De prachtige Heracleum The Big O LED hanglamp van het Nederlandse Moooi bestaat volledig uit energiezuinige ledverlichting. Deze combinatie van design en vernieuwing is typerend voor Dutch Design. 

KEK Amsterdam muurstickers
Beeld Onconventioneel: Is het een stekker? Nee, het is een sticker! De KEK Amsterdam muurstickers duiken steeds op daar waar je ze niet verwacht. Een boom op de muur, een leeuw in de kinderkamer: je kunt het zo gek niet bedenken of dit Nederlandse label verkoopt het. 

Droog Milk Bottle hanglamp
Beeld Gevoel voor humor: Ontwerpstudio Droog knipoogt naar het boerenleven met deze Milk Bottle hanglamp. Humor is dan ook kenmerkend voor dit Nederlandse designmerk.  

Meubels maken de man

Behalve uiterlijke kenmerken als minimalisme en gevoel voor humor, delen de ontwerpen van Nederlandse bodem nog een belangrijke eigenschap: ambacht. De meeste van de hedendaagse ontwerpstudio’s en meubelfabrikanten komen voort uit een authentieke meubelmakerij. Het handmatig selecteren van leer, snijden van bekleding en ontwikkelen van vormschuim zijn ambachtelijke taken die zorgen voor meubels van de hoogste kwaliteit. Neem bijvoorbeeld de kasten van designlabel Pastoe. Deze worden grotendeels met de hand bewerkt en in elkaar gezet in de Utrechtse meubelfabriek. Ook het ontwerp en de productie van de zitmeubels van Leolux, het Limburgse designlabel, vinden nog altijd plaats in de fabriek in Venlo.  

Designmerk Gelderland
Beeld Designmerk Gelderland streeft naar perfectie. “Om de belofte van hoge perfectie te kunnen waarmaken, kiest Gelderland opzettelijk niet voor massaproductie maar voor ambachtelijke fabricage”, aldus het bedrijf met een eigen fabriek in Culemborg. 

Pastoe fabriek te Utrecht
Beeld De Pastoefabriek in Utrecht is recentelijk van eigenaar veranderd. Het pand wordt nu, behalve een ontwerpstudio en –fabriek, ook een platform voor horeca, kunst, educatie en retail.

Dutch Design bij Flinders

Trends als ‘lokaal voedsel’ en ‘verantwoorde mode’ lijken nu ook over te zijn geslagen naar de designbranche. Een voorliefde voor materialen van eigen bodem gaat hand in hand met de creatieve manier waarop Nederlandse ondernemers zich weten te presenteren. Het team van Flinders is enthousiast! Want ondanks de crisis en de grote gevolgen daarvan voor diverse meubelfabrikanten, hebben wij een aantal nieuwkomers op dit gebied mogen verwelkomen. We lichten er drie voor je uit.

Design on Stock
#1 Design on Stock De combinatie van een eigen fabriek in Waalwijk, een scherpe prijs en moderne ontwerpers is de drijvende kracht achter dit jonge designlabel. Omdat het hele productieproces in eigen land plaatsvindt, garandeert Design on Stock een levertijd van slechts twee weken. Binnenkort zijn de prachtige banken ook verkrijgbaar bij Flinders!

Designmerk Moooi
#2 Moooi Met topontwerper Marcel Wanders als oprichter en artdirector is Moooi in korte tijd één van de meest populaire Nederlandse designmerken geworden. De collectie is een mix van functionele producten en ontwerpen met een hoog kunstgehalte. Bovendien hebben de ontwerpers van Moooi met de Horse vloerlamp (beeld) bewezen ook over een goed gevoel voor humor te beschikken.

Functionals Bench Wood bank
#3 Functionals Dit oer-Hollandse designmerk is pas vijf jaar oud maar heeft al een aanzienlijke meubelcollectie op zijn naam staan. De ontwerpen van Functionals zijn snel leverbaar, voorzien in een bepaalde behoefte en worden gekenmerkt door eenvoud. Wat vind je bijvoorbeeld van de Bench Wood bank?

Jong geleerd, oud gedaan

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft Dutch Design al flink wat aanzien verworven op de internationale markt. De opkomst hiervan wordt mede mogelijk gemaakt door de designopleidingen van goede kwaliteit in onder andere Amsterdam (Gerrit Rietveld Academie) en Eindhoven (Design Academy). Beide hogescholen staan internationaal zeer hoog aangeschreven. Ook op het vlak van industrieel vormgeven is Nederland een broedplaats voor talent. Op diverse hbo- en wo-opleidingen door heel Nederland leren studenten over productieprocessen, materialen, uitstraling en verkoopbaarheid. Kortom, de nieuwe generatie Nederlandse ontwerpers staat al te trappelen!

Design Academy Eindhoven
Beeld Bijzondere ontwerpen op de Design Academy in Eindhoven. Functionaliteit speelt hier een grote rol.