Design uit Italië: de ins and outs

On posted by Renée IJzerman in Interieurtrends

Design uit Italië is zo oud als de weg naar Rome. Het is niet weg te denken uit de designwereld. Wat is kenmerkend voor Design uit Italië? En welke merken horen bij Design uit Italië? Flinders heeft het voor je uitgezocht. Lees hieronder meer.

Kenmerken design uit Italië

Design uit Italië is toonaangevend in de wereld van interieur. Voornamelijk op het gebied van verlichting. Italiaanse ontwerpers weten keer op keer de wereld te verrassen met innovatieve en vooral ook mooie ontwerpen en producten. Duidelijke kenmerken van design uit Italië zijn lastig te benoemen, aangezien ontwerpen heel uiteenlopend kunnen zijn. Woorden als innovatief, vooruitstrevend en tijdloos hoor je vaak bij design uit Italië. Wij hebben een aantal voorbeelden van voor je uitgezocht.

Design uit Italië is innovatief design

Een vooraanstaand kenmerk is dat design uit Italië innovatief is. Zoals eerder gezegd, staat design uit Italië bekend om haar verlichting. Bekende verlichtingsmerken zijn Artemide, Flos en Luceplan. Een heel bekende lamp van Artemide is de Tolomeo tafellamp. Die is ontworpen door Giancarlo Fassina en Michele de Lucchi. De eerste lamp van Artemide (1960) is de Alfa tafellamp.

Design uit Italië: de ins and outs - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Artemide Alfa tafellamp ontworpen door Sergio Mazza.

Design uit Italië: de ins and outs - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto:
1. Artemide Tolomeo tafellamp €178,-
2. Flos Parentesi hanglamp €197,-
3. Luceplan Costanza vloerlamp met aan/uitschakelaar €271,-
4. Artemide Nesso tafellamp €242,-.

Design uit Italië en kunststof

Een groot deel van het Italiaanse succes is te wijden aan het gebruik van nieuwe materiaalsoorten, zoals polyester en andere synthetische stoffen. Het designlabel Kartell weet hoe ze deze technieken op de juiste manier kan toepassen. Zonder dat het er goedkoop uitziet. De Kartell Bourgie tafellamp is niet weg te denken uit de wereld van design. Ook de Kartell Louis Ghost eetkamerstoel is een bekend ontwerp. Bekijk hieronder meer producten van Kartell.

Design uit Italie: de ins and outs - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto:
1. Kartell Bourgie tafellamp €222,-
2. Kartell Louis Ghost eetkamerstoel €242,-
3. Kartell La Bohème 2 bijzettafel €115,-
4. Kartell Big Ghost Buster €644,-
5. Kartell T-table bijzettafel €169,-.

Tijdloos design

Tijdloos design is design dat je over twintig/dertig jaar, of langer, nog steeds mooi vindt. Tijdloos design is vaak ook universeel. Uiteraard vindt niet iedereen hetzelfde mooi. Toch zijn er bepaalde producten die in zijn algemeenheid als mooi gezien worden. Dit komt vaak ook doordat deze awards hebben gewonnen en hierdoor bekend zijn geworden.

Design uit Italie: de ins and outs - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto:
1. Flos Ara tafellamp ontworpen door Philippe Starck in 1988
2. Luceplan Costanza tafellamp ontworpen door Paolo Rizzatto in 1986
3. Alessi Fluitketel ontworpen door Michael Graves in de jaren '80.

Design uit Italië en de bekende ontwerpers

Om een beeld te geven welke bekende Italiaanse ontwerpers er zijn en wat ze ontworpen hebben, heeft Flinders er een aantal op een rijtje gezet. Bij de meeste zal je denken: o ja, die heb ik eerder gezien of: hé, die stoel ken ik. En dat is precies waar het om draait bij het design uit Italië. De stijl van de ontwerper herkennen en (leren) waarderen. Overigens is Philippe Starck geen Italiaanse ontwerper. Toch wordt hij hier wel genoemd, hij heeft een behoorlijk steentje bijgedragen aan design uit Italië.

Design uit italie: de ins and outs - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Philippe Starck en Driade Soft Egg stoel en Alessi Juicy Salif design citruspers.

Design uit Italië: de ins and outs - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Achille Castiglioni en Flos Toio vloerlamp en Flos Frisbi hanglamp.

Design uit Italie: de ins and outs - Flinders - Design voor ieder interieur

Foto: Patricia Urquiola en Foscarini Caboche hanglamp en Kartell Frilly eetkamerstoel.

Italië heeft een weg afgelegd om bij de besten te horen. Nu ze eenmaal die positie hebben, weten ze op hun plek te blijven. Dit doen ze door hun kwaliteit en kenmerken te waarborgen en steeds met nieuwe, verrassende producten te komen. De jaarlijkse beurs Salone del Mobile is natuurlijk niet voor niets in Italië :-).

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op via 020 - 30 30 630 of mail ons: info@flinders.nl.