De Vrachtpatser: René Bijsterveld

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze week staat productontwerper René Bijsterveld centraal: "Mijn werk wekt verwondering bij de mensen op".

 

René Bijsterveld portret
Naam René Bijsterveld
Geboortedatum 6 april 1989
Opleiding Product Ontwerp (HKU)
Afgestudeerd
2012
Werkuren p/w 25
Website  www.bijsterveldvormgeving.nl

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

“Kenmerkend voor mijn ontwerpstijl is het gebruik van heldere vormen en materialen, waardoor je rust en eenvoud in een product krijgt. Een product dient geen uitleg te behoeven. Daarnaast vind ik het mooi als je in een product kunt ontdekken hoe het in elkaar zit. Verder kan ik wel stellen dat ik een grote voorkeur heb voor harde materialen, zoals staal, hout en kunststof. “

 Vloerlamp Voetlicht

Beeld: Vloerlamp Voetlicht met touch dimmer.

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

“Inspiratie haal ik uit mijn jeugd, mijn leefomgeving en uit het dagelijks leven. In mijn jeugd heb ik met vriendjes veel hutten en karren getimmerd, daar heb ik warme herinneringen aan. Mijn leefomgeving vormt De Peel en zijn jonge verleden. Ik vind het fascinerend dat het gebied waar ik woon pas vrij laat is ontgonnen vanwege zijn turf en daardoor in rap tempo dorpen en infrastructuur ontstaan zijn. Het dagelijks leven vormt een grote inspiratiebron, omdat je in het leven regelmatig tegen problemen aanloopt. Problemen zijn vaak goede ontwerpvraagstukken. Zo is de Vrachtpatser ook ontstaan uit een dagelijkse irritatie. In die tijd zat ik op de kunstacademie en ging ik iedere dag op en neer met de fiets. Vaak waren er beschouwingen waardoor je veel grote spullen mee moest nemen. Als je op de fiets ging had je daar dan eigenlijk alleen een boodschappentas en rugzak voor, wat soms niet genoeg was. Dus toen wilde ik iets verzinnen om gemakkelijk meer spullen te kunnen vervoeren. Het resultaat daarvan is dus de Vrachtpatser, die over de bagagedrager van een fiets kan worden geplaatst.”

De Vrachtpatser

Beeld: De Vrachtpatser.


Wat is je grootste irritatie in designland?

“Een grote irritatie heb ik niet echt. Wel vind ik het jammer dat mensen vaak producten niet op waarde kunnen schatten. Als zelf producerend ontwerper kun je niet concurreren met grote ketens als Ikea en Hema, maar die grote ketens vormen wel het prijs referentiekader van de meeste consumenten.“

Tafel Sittie en krukje Zittie

Beeld: Tafel Sittie en krukje Zittie.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

“Trots ben ik op tafel Stittie en krukje Zittie. Deze twee producten zijn gevouwen van plastic platen en worden gefixeerd met touw. Het is een heel leuk proces geweest om deze twee producten te ontwerpen, maken en testen tot een bruikbaar product. De reden dat ik er zo trots op ben is de verwondering die het bij mensen opwekt. Mensen zien in eerste instantie niet dat het plastic is, laat staan dat het gevouwen is. Als ik ze dat vertel is de volgende vraag altijd: ‘En is dat dan wel stevig genoeg?’ Een ander product waar ik trots op ben is de Vrachtpatser. Hiermee won ik in 2010 de Hema ontwerpwedstrijd. We moesten vanuit school hieraan meedoen en het ontwerpproces verliep niet bepaald vlekkeloos. Ik had dan ook helemaal niet verwacht dat ik kans zou maken op een prijs, maar toen belde de Hema of ik bij de prijsuitreiking aanwezig kon zijn. De Vrachtpatser ligt in de steden nog steeds in de winkel met mijn naam op de verpakking.

Vuurkorf in fabrieksvorm

Beeld: Vuurkorf in fabrieksvorm, gemaakt van Cortenstaal.

 

Wat is je ultieme droom?

“Ik denk dat we er goed aan doen om onze dromen een beetje reëel te houden. Daarom zou ik al heel blij zijn als ik van mijn ontwerpen kan leven en ik uiteindelijk mijn werkplaats zo kan uitrusten dat ik zoveel mogelijk zelf kan produceren.”

De Vrachtpatser met bagage

Beeld: De Vrachtpatser met bagage.

 

Wat is jouw tip aan René?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van René. Heeft hij goud in handen? Wat zou je hem als tip voor de toekomst willen meegeven?


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.