Dagverslag van ELLE Inside Design 2013   

Posted by Marian Olijkan in Interieurtrends

ELLE Inside Design jubileert: voor de tiende keer staat Amsterdam in het teken van ontwerptalent en design. Het event was dit jaar groter dan ooit. Álle deelnemende winkels en galeries afgaan bleek onmogelijk, dus het was een kwestie van keuzes maken en de snelheid erin houden. Flinders-stylist Marian Olijkan neemt je mee op pad.

In deze tiende editie van ELLE Inside Design bleek het aantal deelnemers flink gegroeid. Tijd is een schaars goed, dus een kwestie van selecteren en meters maken, om zoveel mogelijk te zien en te praten met de deelnemende winkeliers en ontwerpers. Startpunt van de route was de ELLE Decoration Studio op het Frederiksplein, waar je na betaling het boekje met de route ontving. Een veel gehoorde klacht was dat je daardoor niet van tevoren kon plannen wat je wilde gaan zien.

ELLE Decoration Studio

De zon scheen voor deze feestelijke en bijzonder uitgebreide tiende editie. Bezoekers werden ontvangen door een dame in een grote taart. De presentaties en sfeerbeelden van Theone van Eerden en Evelien Reich voor ELLE Decoration achterin de ontvangstruimte waren aantrekkelijk en bevorderlijk voor het overzicht. Hier kon je route afstemmen op de meest aansprekende stijlen.

ELLE Inside Design 2013 - ELLE Decoration Studio

Foto Theone van Eerden en Evelien Reich voor ELLE Decoration

Café Oosterling en Centre Neuf

Om dichtbij te beginnen: Café Oosterling was als traditioneel bruin café gemixt met jaren vijftig (mid-century modern) meubels van Co van der Horst, waar met name de Roll & Hil Endless verlichting boven de bar en de uitnodigende ronde Arflex Madame en Sir zitjes goed in pasten. Het totaalbeeld was een veelvormige bonte mix (voor mij persoonlijk volstaat het pretentieloze authentieke sfeertje). Stagiaires van het Hout- en Meubilerings College (HMC) hadden de barkrukken gestoffeerd met doek in reliëfstof met felle tinten, een paar van zulke accenten (kussens op de houten stoelen en banken) in combinatie met de grote planten kunnen al veel doen.

In de Utrechtsestraat werd duidelijk dat zondag geen topdag voor Inside Design was: slechts één winkel had zijn deuren om 11.00 uur geopend: Centre Neuf, die de etalage en zijn hele interieur had getransformeerd met Linteloo meubels, een prachtige stijlmix die zo voor dagelijks gebruik zou kunnen dienen.

ELLE Inside Design 2013

Foto boven Café Oosterling met jaren vijftig meubels van Co van der Horst; beneden Centre Neuf met Linteloo meubels

Schram Keukens

Overige winkels gingen om 13.00 uur open, geen tijd om hier op te wachten. Op naar de Pijp voor de firma Duikelman. Helaas: de hele dag gesloten! Door naar Schram Keukens, lange tijd niet bezocht. Er was veel te zien, terecht dat deze firma groeit! Strakke keukens en veel ruimte voor ontwerpers: David Keune met een giga staande lamp en een kleine tafelvariant met papier als basis en een eveneens geometrisch maar warm houten wandlampje. Daarbij een fauteuil van metaal met leer bekleed en een uitschuifbare kast.

Floris Hovers was er met zijn inmiddels bekende stoelen uit één plank geverfd vurenhout (die ook gestoffeerd geleverd kunnen worden) en de hoekige gekleurde houten speelgoedautootjes met bijpassende vitrine.

Chris Slutter presenteerde zijn robuuste tafel. Nieuw was de bijpassende lamp met wit porseleinen kap, de voet van warm roodbruin gebogen metaal, net als de tafel. Ook van zijn hand: een tweedelige houten boekenkast van gebeitst plaatmateriaal met sterke belijning, waardoor de kast speelser wordt. Goed passend in de gewilde jaren vijftig stijl.

Tot slot had het duo Jos Kranen en Johannes Gille een frisse presentatie, waar gebruik is gemaakt van staal en keramiek, bijvoorbeeld in de serie lampen die door een erfenis van glazen weckpotten tot stand is gekomen. De potten zijn gezandstraald en staan op zijn kop. Ook de bijzettafeltjes en strakke maar sfeervolle zwarte industriële lichtbak, geïnspireerd op een zeppelin zijn van hun hand.

ELLE Inside Design 2013 - Schram Keukens

Foto linksboven tweedelige houten boekenkast van Chris Slutter; rechtsboven weckpotlampen van Jos Kranen en Johannes Gille; onder ontwerpers bij Schram Keukens

Ruigrok, WeBuildHomes en Dum

In de Kerkstraat bij Ruigwerk wordt gewerkt met doordachte concepten in food & design, bijvoorbeeld 'meng je eigen wijn', of 'eten uit de natuur'. Een mooi staaltje van toegepast food design zag ik in de vorm van de Kiemoogster van Maaike Fecken. Dit is een geheel nieuw ontwerp dat je in de keuken kunt gebruiken om zelf je verse groenten of kruiden te kweken en te snijden, zoals alfalfa of tuinkers.

WeBuildHomes zijn architecten met een verrassend woonconcept: via een online bibliotheek kun je een huis samenstellen met behulp van de voorbeelden en toevoegingen van verschillende architecten. Zij boden in hun stijlvolle pand aan de Herengracht onderdak aan fotografe Danielle Kwaaitaal met portretten van meisjes die totaal in zwart kant zijn gehuld, en aan Marc de Groot met zijn diamantvormige verlichting. De lampen zijn opgebouwd uit plaatmateriaal van onder een speciale hoek gevouwen driehoeken, gebaseerd op een wiskundige theorie van Fibonacci. Mijn voorkeur ging uit naar de witte ‘diamanten’, omdat de lichtreflectie in de naden daar het sterkste is, waardoor de belijning in het ontwerp nog krachtiger wordt. Daarnaast lijkt deze kleur lamp met het licht uit van papier (maar het is aluminium).

Het was even zoeken, maar op de Prinsengracht 486 sous was Dum te vinden, met zijn collectie verlichting en meubels. De bekende ‘foute’ staande schemerlamp met plissé bekleding, uitgebreid met grotere hangende varianten. De krukjes en stoelen vinden vooral aftrek bij projecten, maar zullen ook voor huiskamergebruik niet misstaan.

ELLE Inside Design 2013

Foto linksboven diamantvormige lampen van Marc de Groot; rechtsboven portret van Danielle Kwaaitaal; linksonder Kiemoogster van Maaike Fecken; rechtsonder Dum Design

Hay winkel en Frozen Fountain

In de Spuistraat is de eerste Hay winkel gevestigd, met Deens Design, met ondermeer een presentatie van Raw Color: een collectie theedoeken en kleurstalen van met natuurlijke kleurstoffen geverfde wollen gordijnstoffen. Kleurechtheid 4, een goede score voor een natuurproduct. Aaibare producten, zo ook de petstools van Hanna Emelie Ernsting.

In de Frozen Fountain een altijd boeiende collectie, zoals de Suspension pendels Antenna en Bodyless green en de in alle standen buigbare Softy tafellamp met zijn zachte kunststof coating.

ELLE Inside Design 2013

Foto boven Raw Color kleurstalen in Hay winkel; linksonder Hay petstool van Hanna Emelie Ernsting; rechtsonder Softy tafellamp bij Frozen Fountain

Anouk Beerents

Bij Anouk Beerents was haar atelier op de Prinsengracht met gerestaureerde Franse en Italiaanse klassieke spiegels verrijkt met het werk van Frederik Roijé, waaronder zijn gekleurde stalen pendels, geïnspireerd op de skyline van New York. In gesprek met vakvrouw Anouk werden we afgeleid door een ongeval: een bakfiets kapseisde pal voor de deur. Hierbij vloog een reusachtige houten bierfles door de lucht, in een regen van flyers. In plaats van gebruik te maken van dit unieke fotomoment (…) snelden we te hulp. De schade bleef beperkt tot wat krassen en butsen.

ELLE Inside Design 2013

Foto linksboven Frederik Roijé bij Anouk Beerents; rechtsboven gekapseisde kornuit; onder klassieke spiegels met het werk van Frederik Roijé bij Anouk Beerents

Tjalle en Jasper

Eindigend om 17.30 uur in de (voormalige kerkers) krochten van het bruggenhoofd bij het Multatuli-standbeeld op het Singel, drong het door dat je de volle drie dagen nodig hebt om alle deelnemers te bekijken. Onder de Singelbrug presenteerden vijf jonge ontwerpers, waaronder het duo Tjalle en Jasper met meubels en verlichting. Hier kon je ter plekke een CP-lampje laten maken (speciale vereenvoudigde editie) op de computer met laser voor 25 euro. Deze lampen vonden grif aftrek. De lampen zijn opgebouwd uit ribben die in elkaar geschoven worden. Door de buitenzijde te kleuren (speciaal procedé) krijg je prachtige lichtreflecties.

ELLE Inside Design 2013

Foto boven staande lamp Tjalle en Jasper; onder Tjalle en Jasper aan het werk

Mijn complimenten voor ELLE voor het selecteren en matchen van winkeliers en ontwerpers! Mijn dank aan alle deelnemers voor de tomeloze energie die ze in deze jubileumeditie hebben gestoken! De energie spatte er aan alle kanten vanaf.

 

Marian Olijkan geeft interieuradvies via AAND8 Interieurontwerp. Van restyling en optimale indeling tot kleuradvies en inkoopbegeleiding. Al deze zaken en meer deelt ze met je via Flinders Magazine.