Crisis geeft boost aan verkopen wanddecoratie

On posted by Geert-Jan Smits in Interieurtrends

Ondanks de crisis in de woonbranche stijgt de verkoop van behang en muurstickers enorm. Dit blijkt uit een analyse van de omzetcijfers van woonwebsite Flinders.

Minder woningverkopen

De cijfers van CBW-Mitex geven aan dat sinds 2008 de omzet in de meubelbranche met meer dan 20% is gedaald. Belangrijkste oorzaak is de grote daling van woningverkopen en uitgestelde verbouwingen. Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen is gezakt van 82.000 in 2009 naar 50.000 in 2012. Doordat minder mensen nieuwbouwwoningen betrekken of verhuizen wordt er beduidend minder uitgegeven aan woninginrichting.

Woontrend wanddecoratie

Een duidelijke uitzondering op deze neerwaartse trend is de verkoop van wanddecoratie. Woonwebsite Flinders ziet al drie kwartalen (Q4 2011 – Q2 2012) een sterk groeiende omzet in behang en muurstickers. Grootschalige verbouwingen lijken uit de gratie. Dat is terug te zien in de verkopen van tafels, banken en verlichting. “Consumenten accepteren dat ze langer in hun bestaande woning blijven en besluiten hun interieur op een goedkopere manier te verfraaien”, aldus Geert-Jan Smits, directeur van Flinders.

Flinders - wanddecoratie - Design voor ieder interieur

Foto: Behang Remix en muursticker Birdcage van Ferm Living.

De woontrend van 2012 lijkt daarmee muurdecoratie te zijn. Design labels uit Nederland en Scandinavië springen hier op in en bieden een uitgebreide collectie wanddecoratie voor de woonkamer, keuken en kinderkamer. Smits: “Bedrijven als Ferm Living, KEK Amsterdam, Studio Ditte en NLXL doen momenteel goede zaken en ontspringen de recessiedans.”