Combinatie van twee uiterste materialen: Sannen Jacobs

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze keer staat het duo van SannenJacobs centraal, ontwerpers Joep Jacobs en Ruben Sannen: "We gedragen ons als ambachtsmannen".

 

Joep Jacobs Portret
Naam Joep Jacobs
Geboortejaar 1982
Opleiding AKV Sint Joost, Breda
Afgestudeerd
2008
Werkuren p/w 40
Website  www.sannenjacobs.nl

 

Ruben Sannen Portret
Naam Ruben Sannen
Geboortejaar 1985
Opleiding AKV Sint Joost, Breda
Afgestudeerd
2008
Werkuren p/w 40
Website  www.sannenjacobs.nl

 

Wat kenmerkt jullie stijl van ontwerpen?

“Onze belangrijkste drijfveer is het experiment met twee klassieke materialen: hout en staal. Voortdurend proberen we deze materiaaleigenschappen op te rekken en het productieproces naar onze hand te zetten. We gedragen ons dus in beginsel als ambachtsmannen maar ons werkveld begeeft zich ook ver buiten onze werkplaats. Met een inschrijving in het architectenregister zijn we in staat om ook complexere opgaves te hanteren. Altijd vanuit de analyse van de materie maken we ontwerpen voor landschap, architectuur, renovatie, meubels en drukwerk.”

BoleniusstoelBeeld Boleniusstoel wit en zwart.

 

Wie of wat is jullie grote inspiratiebron en waarom?

“Voor ons is Gerrit Rietveld nog steeds de ongeëvenaarde ontwerper van Nederlandse bodem. Jean Prouvé is naast Gerrit Rietveld onze zichtbare inspiratiebron. Een pionier in het produceren van meubelen en architectuur op grote schaal. Zijn producten zijn snel en duurzaam te vervaardigen en zien er ook nog eens elegant uit, zelfs na zeventig jaar. Beide ontwerpers staan symbool voor niet alleen het eindproduct maar ook door de vertaling van de visie in een oeuvre door alle schaalniveaus heen. “

Crane Dressoir
Beeld Crane dressoir. 

 

Wat is jullie grootste irritatie in designland?

“Misschien geen irritatie maar eerder een zorg; tijdens de Dutch Design Week van vorig jaar waren er ongeveer 4.000 ontwerpers die hun producten toonden, exclusief de ontwerpers die zich niet hadden ingeschreven. Het aanbod is hoog en ieder jaar worden nieuwe producten verwacht waardoor het meezeilen op trends opeens aanlokkelijk lijkt. Opvallen met een design wordt een op zichzelf staand doel. Vervolgens vloeien hier een aantal irritaties uit: het eindeloze vlakke aanbod aan webshops, blogs, tijdschriften en labels. “

BoleniusstoelBeeld Boleniusstoel grijs. 

 

Kunnen jullie twee producten noemen waar jullie trots op zijn?

“Met een stoel van Balsahout en staal is het voor ons allemaal begonnen. Wat eigenlijk een uitzichtloos experiment leek heeft juist dit project onze fascinatie ontketend in de combinatie van twee uiterste materialen.

Als vervolg is hier de Boleniusstoel uit ontstaan. Een stalen kuip die het maximaal haalbare uit een vlakke staalplaatbewerking haalt en ook nog lekker zit. Een magnetische kussentje is de geniale toevoeging voor een warmer comfort.”

Crane Dressoir
Beeld Crane Dressoir.

 

Wat is jullie ultieme droom?

"Eigenaar zijn van een internationaal ontwerpbureau waarin verschillende ontwerpdisciplines van stadsontwerp tot de vormgeving van meubeldetails door elkaar heen lopen."

Werkplaats van Ruben en Joep
Beeld De werkplaats van Ruben en Joep.

 

BoleniusstoelBeeld Boleniusstoel zwart en wit.

 

Restaurant BoleniusBeeld Restaurant Bolenius.

 

BoleniusstoelBeeld Boleniusstoel.

 

Wat is jouw tip aan SannenJacobs?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Ruben en Joep. Hebben zij goud in handen? Wat zou je ze als tip voor de toekomst willen meegeven?


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.