Citytrip voor designlovers: Kopenhagen

On posted by Renée IJzerman in Interieurtrends

Als designliefhebber mag een bezoek aan Kopenhagen absoluut niet ontbreken op je to-do lijstje. Ik ben er vorig weekend geweest en kan niet anders zeggen! Tijdens een vierdaags tripje naar de hoofdstad van Denemarken struikelde ik letterlijk over het design. Daarom deel ik in dit artikel de beste tips voor jouw bezoek aan het designwalhalla.

Kopenhagen ligt op slechts een uurtje vliegafstand van Amsterdam. De ideale bestemming voor een citytrip, dus! Deze stad is ook zeer geschikt om te bezoeken in de wintermaanden, maar kleed je wel warm aan. Tussen november en april komt de maximum temperatuur namelijk niet boven de 10 °C uit. Who cares, er is genoeg te zien en te doen in deze prachtige stad!

Kopenhagen
Beeld Uitzicht over de stad vanaf het parlementsgebouw.

THUIS IN HET HAY HOUSE

Flinders is officieel dealer van meer dan twintig Scandinavische designmerken. Een groot deel hiervan vindt zijn oorsprong in Denemarken, zoals Normann Copenhagen, Ferm Living, Menu, &tradition en natuurlijk HAY. Omdat dit één van mijn favoriete merken is, stond ik amper drie uur nadat ik geland was in Kopenhagen al voor het HAY House. Hier voel je je alsof in het hart van de Deense design scene waant. Je vindt er werkelijk alles wat het geliefde Deense merk te bieden heeft – evenals de collectie van Wrong for Hay. Van de nieuwste Uchiwa stoel tot de wereldberoemde HAY Mini Market; ’t HAY House heeft het allemaal.

Hay House
Beeld
Het HAY House is gelegen aan één van de gezelligste pleinen van de binnenstad, waar de populaire winkelstraten Strøget en Østergade elkaar kruisen.

Hay House
Beeld
Niet te missen, hè?

Hay House
Beeld
De bovenverdieping van het HAY House.

Hay House
Beeld
Met de klok mee, te beginnen links: HAY Mini Market, de nieuwe Pallisade collectie, Woody Column High kast, de nieuwe Uchiwa Chair loungestoel en de verlichtingscollectie van Wrong for Hay.

HIGHLIGHTS VAN DEENS DESIGN

Natuurlijk mag een bezoek aan het Danish Design Museum niet ontbreken als je in Kopenhagen bent. Dit is het grootste museum van Denemarken op het gebied van Deens en internationaal design. Je vindt hier een continu wisselend aanbod van exposities en een vaste tentoonstelling over de geschiedenis van de Deense vormgeving. Ook kun je iedere zondag een rondleiding volgen en natuurlijk souvenirs kopen in de museumshop.

Design Museum
Beeld
Ingang van het Design Museum. De Louis Poulsen Artichoke hanglamp ziet er al veelbelovend uit.

Arne Jacobsen
Beeld
De toppers van ontwerper Arne Jacobsen (Denemarken, 1902-1971) op een rijtje: de Drop Chair stoel, de Egg Chair loungestoel en de Swan Chair loungestoel.

Poul Henningsen
Beeld
De permanente tentoonstelling in het Design Museum heeft één ruimte helemaal ingericht met de ontwerpen van Poul Henningsen. Rechts: ontwerp van de Louis Poulsen Artichoke hanglamp.

Design Museum
Beeld
De Point of View bank van Jakob Wagner was onderdeel van de tijdelijke expositie MINDCRAFT15.

SHOPPEN IN STIJL

Weekendje Kopenhagen? Ga dan ook zeker een dagje (of twee) shoppen! Kopenhagen kent twee grote warenhuizen: Magasin du Nord en ILLUM. Magasin du Nord is het oudste warenhuis van de stad en de flagship store bevindt zich op een prachtige locatie. Ook ILLUM bestaat al meer dan 120 jaar. Hier vind je de mooiste kledingmerken, schoenen, een beauty-afdeling en natuurlijk de nieuwste items voor je interieur. Maar ook op afdelingen die niets met design te maken hebben, struikel je over de bekende ontwerpen!

Magasin du Nord
Beeld
Het Magasin du Nord is een kunstwerk op zich.

Shell Chair
Beeld
De wereldberoemde Shell Chair loungestoel van Hans Wegner kom je overal tegen, zoals in het ILLUM warenhuis (links) en levensgroot in het Design Museum (rechts).

HAY About A Chair
Beeld Bij de sapjesbar in het Magasin du Nord vind je alleen maar stoelen en barkrukken uit de HAY About A Chair serie.

Moooi Paper ChandelierBeeld Gelukkig hebben we ook een Nederlands designmerk gespot! Hier zie je de Paper Chandelier kroonluchter van Moooi.

KNUS IN KOPENHAGEN

Voor je vakantie in Kopenhagen heb je twee opties: een hotel boeken of een verblijf regelen via Airbnb. Wij hebben het laatste gedaan en zijn zodoende vier dagen lang als een ‘echte’ Deen door het leven gegaan. Dit betekent een knus, klein appartement met een houten vloer, geen gordijnen en een douche in het toilet (echt!). Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een stijlvol hotel in het centrum van Kopenhagen.

Airbnb
Beeld Ons typisch Deense appartement via Airbnb.

Radisson Blu
Beeld
Een kort bezoekje aan het Radisson Blu Scandinavia Hotel. Dit is het hoogste hotel van Kopenhagen en tevens het eerste designhotel van de wereld. In de lobby zie je onder andere de Swan Chair van Fritz Hansen en Artichoke hanglamp.

Hotel Alexandra
Beeld
Ook bij hotel Alexandra, op loopafstand van het centrum van Kopenhagen, prijken de namen van diverse Deense designers op de gevel.

ER IS ÉÉN PLEK…

… Waar je absoluut geen design gaat tegenkomen. En dat is ‘vrijstad’ Christiania, net buiten het centrum van Kopenhagen. In dit kleine wijkje gelden kort door de bocht genomen geen wetten en regels. Nadat een groep hippies in 1970 de voormalige militaire kazerne kraakte, die het middelpunt vormt van de buurt, riepen zij de semi-onafhankelijke staat Christiania uit. Drugshandel, belastingontduiking, slapende mensen op straat: het wordt allemaal getolereerd. Als je onder één van de toegangspoorten doorloopt (Christiania is vrij toegankelijk voor iedereen) lijkt het alsof je een compleet andere wereld binnen stapt.

Christiania
Beeld
De gebouwen in Christiania voldoen nog niet aan openbare bouw- en ruimtevoorschriften. Dit is één van de dingen waarover het bestuur van Christiania en de Deense staat het niet met elkaar eens worden.

Christiania
Beeld
In Christiania vind je enkele kruidenierswinkeltjes en een postkantoor, bibliotheek, 'stedelijk museum', eigen vuilnisdienst en zelfs een school. Het centrum heeft verschillende kroegjes en restaurantjes.

MUST-DO

Tot slot: pak ergens in de stad een White Bike en ga lekker op pad! Je unlockt en betaalt deze fietsen met je creditcard en vindt door de hele stad plekken waar je ze kunt inleveren en ophalen. Ideaal! Geniet van de vrolijk gekleurde huisjes langs het kanaal van Nyhavn, bewonder het uitzicht vanaf het parlementsgebouw Christiansborg of ga op zondagochtend brunchen te midden van Deense families bij café Oscar. Hier kun je meteen even je taal bijspijkeren met één van de designmagazines die er liggen!

White Bikes
Beeld
De witte fietsen zijn voorzien van navigatie, trapondersteuning en versnellingen.

Christiansborg
Beeld
Je kunt met de lift helemaal omhoog, de toren van het parlementsgebouw in. Vanaf hier kun je zelfs de brug naar Zweden zien liggen bij helder weer.

Nyhavn
Beeld
Deze kleine haven van Kopenhagen heet Nyhavn. Sprookjesschrijver Hans Christian Andersen heeft in meerdere van de gekleurde pandjes gewoond.

Café Oscar
Beeld
Leer meer over je favoriete Deense ontwerpers en designmerken tijdens een typisch Deense brunch bij café Oscar.

Je ziet, ik kan nog wel even doorgaan over de (design) hotspots van Kopenhagen! Eén ding is zeker: deze stad is absoluut een bezoekje waard, ook voor degenen die minder geïnteresseerd zijn in design. Je kunt hier namelijk ook prima terecht voor een weekendje eten, drinken en stappen!