Cartoonesk ogende ontwerpen: Tom Frencken

Posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Deze keer in Jong Talent staat productontwerper Tom Frencken centraal: "Ik geef de meubels al bouwende vorm".

 

Tom Frencken portret
Naam Tom Frencken
Geboortedatum 1 januari 1983
Opleiding Interieur architectuur en meubelontwerp (KHM Interieur en Design)
Afgestudeerd
2007
Werkuren p/w Het houdt nooit op...
Website  www.tomfrencken.nl

 

Wat kenmerkt jouw stijl van ontwerpen?

"Ik probeer al mijn werk een ziel en een sterk eigen karakter te geven. Of het nu een meubel, tekening, interieur of een sieraad is. Mijn werk is zeer divers maar zeker niet onsamenhangend. De eigenwijze vormentaal en mijn kleurgebruik kenmerken de soms cartoonesk ogende ontwerpen. De eenvoud in constructie, de strakke afwerking en de humor verbindt eigenlijk al mijn werk. "

JOBTOM collectie in samenwerking met JobProps

Beeld JOBTOM collectie in samenwerking met JobProps.

 

Wie of wat is je grote inspiratiebron en waarom?

"Alles om me heen inspireert me, bepaalde verhoudingen of vormen die ik zie in mijn dagelijkse omgeving, of een combinatie van materialen. Ik beperk me niet tot één materiaal of manier van werken, maar laat dit afhangen van het ontwerp en de sfeer die het moet uitstralen. Dingen die mij opvallen, inspireren of interesseren, doen iets met me of geven me een lach op mijn gezicht. Ik hoop dat ik dat ook met mijn werk teweeg kan brengen bij de mensen die het zien."

Vloerlamp Wooden Spot - JOBTOM collectie

Beeld Vloerlamp Wooden Spot - JOBTOM collectie.

 

Wat is je grootste irritatie in designland?

“Over duur betaalde, slechte kwaliteit kan ik me wel erg opwinden. Ook dat ik als ontwerper zo immens veel moeite moet doen om aan iemand een oerdegelijk meubel te slijten. Één waar je de rest van je leven van kan genieten, terwijl diezelfde persoon zich elke vijf jaar een nieuwe auto laat aansmeren. Ik blijf het raar vinden dat de gevoelswaarde van wat iets mag kosten of waard is zo veel verschilt per productgroep of het merkje wat eraan hangt. Wellicht is mijn grootste irritatie dus wel mijn gebrek aan verkooptechnieken...”

Furniture collectie

Beeld Furniture collectie.

 

Kun je twee producten noemen waar je trots op bent?

“Ik ben erg blij met mijn ‘Furniture’ collectie, waarbij ik de meubels al bouwende vormgeef en per plank de positie bepaal zodat er bewust niet één hetzelfde is. Elke haakse hoek binnen deze collectie is toeval. Het is een familie unieke meubelstukken die zowel herkenbaar als vervreemdend zijn. Het grote ossenbloed-rode kabinet met de vele lijnen laat wellicht het beste het concept van deze meubellijn zien.

Deze stoel met de dikke gebogen poten was de aanzet voor de ‘Legs’ collectie met onder meer tafels en kasten. De opvallende dikke poten die de dunne multiplex zitting ondersteunen en het subtiel en evenwichtig lijnenspel maken het voor mij een zeer geslaagd ontwerp.”

Legs stoel

Beeld Legs stoel.

 

Wat is je ultieme droom?

“Ik zou heel graag samen werken met producenten, samen tot nieuwe ideeën komen en deze ontwikkelen tot goede producten. En zo mijn ontwerpen aan een veel groter publiek kunnen tonen dan dat ik nu kan bereiken. Een huis ontwerpen en bouwen zou ik ook nog graag doen, maar de ultieme droom is toch wel het ontwerpen van een auto. Dat is, nog veel meer dan bij een huis, een ontwerp waar je écht inzit.”

Tom Frencken werkplaats prototype STRIEP

Beeld Tom Frencken in zijn werkplaats met het prototype STRIEP.

 

Wat vind je van de producten van Tom?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Tom. Heeft hij goud in handen? 


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.