Bijzondere duurzame hanglampen: Studio Waarmakers

On posted by Mark Lubbers in Interieurtrends

Flinders volgt aanstormend designtalent op de voet en houdt je graag op hoogte van de laatste designtrends. In de rubriek Jong Talent bieden we hoogvliegers een platform waarop ze vertellen over hun werk en ambities. Deze keer staat het duo van Studio Waarmakers centraal, ontwerpers Maarten Heijltjes en Simon Akkaya: "De schoonheid van een individueel stuk kan me nog steeds verbazen".

 

Maarten Heijltjes Portret
Naam Maarten Heijltjes
Geboortejaar 1982
Opleiding Industrieel Ontwerpen (TU Delft)
Afgestudeerd
2010
Werkuren p/w 50
Website  www.waarmakers.nl

 

Simon Akkaya Portret
Naam Simon Akkaya
Geboortejaar 1983
Opleiding Industrieel Ontwerpen (TU Delft)
Afgestudeerd
2009
Werkuren p/w 50
Website  www.waarmakers.nl

 

Wat kenmerkt jullie stijl van ontwerpen?

"Onze stijl zou je kunnen omschrijven als minimalistisch, maar dit is meer achteraf benoemen. Het nastreven van een ‘stijl’ staat haaks op hoe wij ontwerpen. Beschouwd als werkwoord, ontwerpen, is voor ons een oefening in de essentie van een object zelf - Wat is het? Wat doet het? Wat moet het zijn? - en naar de details of samenstelling van onderdelen - Is dit noodzakelijk/zou het zonder kunnen? Kan het simpeler? Daarbij proberen we altijd een open, begrijpelijk ontwerp te maken. Iets wat zichzelf uitlegt.

Als de reden van een ontwerp-beslissing ‘slechts’ stijl is, dan zitten we niet op het goede pad. Ons belangrijkste punt van focus en wat voor de materialisatie uitgaat is de betekenis van een product voor mens/maatschappij. Dat is onze start, en daarmee wordt duurzaamheid een vanzelfsprekendheid."

Ninebyfour hanglamp
Beeld De Ninebyfour hanglamp. 

 

Wie of wat is jullie grote inspiratiebron en waarom?

"Alles iedere dag. Alles wat wij (mensen) soort van ‘dulden’ in onze fysieke maar ook non-fysieke omgeving heeft een reden waarom het mag blijven, én heeft concurrenten of verschijningsvormen die verdwenen zijn, die dus niet mochten blijven. Het waarom hierachter is superinteressant. Waarom hechten mensen zich aan een product, en is dit bewust, of onbewust? Misschien wat abstract, maar of iets je inspireert heeft denk ik het meest met je eigen benadering en instelling te maken."

Voorraad voor de Ninebyfour hanglamp
Beeld Een deel van de voorraad voor de Ninebyfour hanglamp. 

 

Wat is jullie grootste irritatie in designland?

"We zijn positieve jongens, dat voorop. Maar natuurlijk ergeren we ons aan dingen. De grenzen van ‘ontwerpland’ zijn in mijn ogen troebel en ondefinieerbaar. Ergernis ontstaat denk ik als men juist probeert om die grenzen strak te definiëren. Dat, en ondoordachte dingen."

Be.e elektrische scooter
Beeld De Be.e elektrische scooter, de duurzaamste scooter ooit.

 

Kunnen jullie twee producten noemen waar jullie trots op zijn?

"Kiezen tussen je ontwerpen/kinderen is natuurlijk onmogelijk, maar semi-willekeurig;

Ninebyfour is een product dat vanaf tekentafel tot prototype tot de eerste serie in alle opzichten past binnen onze ontwerp-filosofie. Een houten armatuur voor een Led-tubelight, gemaakt van Amsterdamse iep. Van ieder onderdeel en gebruikt materiaal zijn de kracht en specifieke eigenschappen optimaal gebruikt. Het resultaat is een transparant ontwerp, welk een canvas vormt voor het unieke Amsterdamse iepenhout. De schoonheid van een individueel stuk kan me nog steeds verbazen. Maar belangrijker, na ruim een jaar te produceren en verkopen; de lamp klopt, dit ervaren we zelf.

De moeilijke tweede; de Be.e elektrische scooter. Dit is de eerste frame-loze scooter gemaakt van biocomposiet - vlas en hennep met een biohars - de duurzaamste scooter ooit. Om iets volledig nieuws te maken binnen een productgroep met zo’n lange traditie is een enorme uitdaging. Uiteindelijk hebben we een scooter ontworpen die volledig nieuw en origineel is en dit unieke materiaal en de unieke constructie uitdraagt. Maar die desondanks tóch binnen de productcategorie heel erg goed gewaardeerd wordt. Succesmoment; bij een testrit respect krijgen van een groepje 16-17 jarigen (hangend) op benzinescooters die hem ‘gruwelijk vet’ vonden.

Stiekeme derde: R16. Een armatuur zonder afval, een lasergesneden kartonnen koker die verpakking en lamp tegelijk is."

R16 hanglamp
Beeld De R16 hanglamp.

 

Wat is jullie ultieme droom?

"Persoonlijk; flexibel blijven, beter worden, blijven leren en groeien. Als bedrijf; nieuwe standaarden kunnen introduceren en met ons werk echt een bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van de wereld."

Ninebyfour hanglamp
Beeld De Ninebyfour hanglamp.

Twee Ninebyfour hanglampen
Beeld Twee Ninebyfour hanglampen.

 

Wat is jouw tip aan Studio Waarmakers?

Geef hieronder je mening over de ontwerpen van Maarten en Simon. Hebben zij goud in handen? Wat zou je ze als tip voor de toekomst willen meegeven?


Flinders zoekt Jong Talent

Ben jij ook een opkomend talent en zoek je publiciteit voor je ontwerpen? Wil je graag je producten tonen aan een groot publiek en feedback ontvangen? Neem dan contact met ons op via mark.lubbers@flinders.nl.