Beurs in beeld: Salone del Mobile

Posted by Renée IJzerman in Interieurtrends

Vorige week vond hét interieurevenement van het jaar plaats in Milaan: Salone del Mobile. Het team van Flinders spotte de mooiste producten en nieuwste trends op deze internationale designbeurs. Welke kleuren, vormen en materialen zijn helemaal hot? Wie zijn de veelbelovende ontwerptalenten van komend jaar? En wat heeft het "Year of Light" voor ons in petto? Kijk mee en geniet van ons beursbezoek aan de Salone del Mobile!

Salone del Mobile 2015

Kleuren maken je huis

De beurs in Milaan was (voor het eerst weer) een vrolijk geheel. Overal straalden de kleuren je tegemoet, waaruit bleek dat de recessie definitief voorbij is. Kleurgebruik in huis - en daar volop van genieten - mag weer. Vooral de primaire kleuren rood, geel en blauw zagen we vaak voorbij komen. Ook groen was volop aanwezig. Hoewel de pasteltinten nog steeds populair zijn, was het overduidelijk dat het interieur weer uitbundigere kleuren kent. Leve de economie, breng kleur in je huis.

Normann Copenhagen Era Lounge Chair Low
Beeld Je zit zó op een roze wolk met deze Era Lounge Chair Low van Normann Copenhagen

Moooi op Salone del Mobile
Beeld Een gedurfde combinatie van rood en oranje bij de stand van Moooi op Salone del Mobile. Meer weten over de nieuwe ontwerpen van Marcel Wanders? Check onze blog 'Moooi in Milaan'.

Tom Dixon verlichting
Beeld Tom Dixon geeft kleur aan zijn verlichting.

Mixen van materialen

Als er iets is wat steeds weer naar voren kwam, dan was het wel het mixen van materialen. Aluminium en kunststof, leer en hout, hout en kunststof... Mixen en matchen mag. Zelfs Kartell, bekend om zijn ontwerpen waarin enkel en alleen plastic is verwerkt, komt met een stoel die naast dit materiaal ook carbon bevat. Hierdoor wordt de stoel slanker, mooier en tevens matter van kleur. Prachtig.

Kartell op Salone del Mobile
Beeld Kartell combineert good old plastic met het ultralichte carbon in een nieuwe serie eeetkamerstoelen.

 Lambrate
Beeld Ventura Lambrate is een onderdeel van de Milanese designweek gericht op jonge ontwerpers. Hier zie je een werk van één van deze designers waarin verschillende materialen moeiteloos met elkaar worden gemixt. 

Led there be light

Dit jaar was het jaar van Euroluce, een verlichtingstentoonstelling die eens in de twee jaar wordt georganiseerd. Daarnaast is 2015 uitgeroepen tot internationaal "Year of Light", dus designverlichting stond letterlijk in de spotlights in Milaan. Alle topverlichtingsmerken, zoals Artemide, Flos, Foscarini, Luceplan, Vibia, gaven dan ook acte de présence. Zo zorgde designlabel Flos voor rumoer op de beurs door een naakte vrouw te tonen naast de nieuwe lampen van Philippe Starck. Ook Foscarini en Artemide toonden vele nieuwe, prachtige ontwerpen. Luceplan, tot slot, pakte het heel anders aan door met 'domotica' aan de slag te gaan. Dit wil zeggen dat de lampen van Luceplan door middel van sensoren automatisch in- en uitschakelden.  

Foscarini op Salone del Mobile
Beeld Prachtige nieuwe en bestaande ontwerpen van het Italiaanse merk Foscarini. Links zie je de Foscarini Rituals serie.

Eén ding is zeker: er worden enkel nog led-lampen gemaakt. En wel hele mooie! Veel led-lampen zijn gemaakt van transparant of gekleurd glas. Zo zijn ze niet alleen functioneel, maar ook decoratief. De kwaliteit van de led-lampen is ondertussen zo hoog dat ze op het gebied van lichtkleur en kleurechtheid niet meer onder doen voor de traditionele gloei- en halogeenlampen.

Artemide hanglamp
Beeld Pure kunst, de nieuwe modellen van verlichtingsmerk Artemide.

Flos staande lamp
Beeld Deze staande lamp van Flos is ultradun, maar niet te missen. 

Flexibiliteit in productietechniek

Design wordt niet langer op 'starre' wijze geproduceerd. Op de Salone del Mobile werd duidelijk dat flexibiliteit in de productie van design steeds meer opkomt. Dit betekent dat de klant meer en meer invloed kan uitoefenen op het uiteindelijke resultaat. Het creëren van een one-of-a-kind product is dan ook één van de trends die we veel hebben gezien op de beurs. Hoewel we nog geen designproducten op maat hebben gespot, zijn de eerste tekenen van custom made design wel degelijk zichtbaar. Zo maakt het nieuwe, Braziliaanse designlabel TOG het mogelijk om een 'naakte' kinder- of tuinstoel helemaal te personaliseren. De ontwerpen van TOG zijn overigens van de hand van Philippe Starck, die we blijkbaar nog steeds niet kunnen afschrijven.

TOG stoel
Beeld Bij TOG konden kinderen hun eigen stoel ontwerpen. Want jong geleerd, is oud gedaan.

Rossanna Orlandi
Beeld Het Italiaanse designlabel Rossanna Orlandi, vernoemd naar de gelijknamige 68-jarige eigenaresse, presenteerde prachtige nieuwe werken op de beurs.  

Kortom, de Salone del Mobile heeft ons ook voor 2015 weer een flinke dosis inspiratie gegeven. Zo waren wij bij Flinders al fan van led-lampen, maar na het zien van de prachtige verlichting op Euroluce zijn we helemaal overtuigd. Ook is design-op-maat een concept wat maar al te goed bij ons past. Over niet al te lange tijd kun je bij Flinders zelfs je eigen tafel samenstellen door een afmeting, onderstel en tafelblad te kiezen wat bij jouw interieur past. Keep you posted!