Beurs in beeld: Design District

Posted by Sabine Meekel in Interieurtrends

Afgelopen week vond één van de grootste design(vak)beurzen van Nederland plaats op loopafstand van de Flinders winkel: Design District. Dit evenement wordt ieder jaar op het Hembrugterrein in Zaandam georganiseerd. Er komen op Design District niet alleen nieuwe collecties aan bod, maar er is ook ruimte voor innovatieve ontwerpen. Natuurlijk bracht het Flinders team een bezoekje aan dit bijzondere evenement bij ons om de hoek!

Design District 2015
Beeld Entree van Design District 2015.

'100% Design in Nederland'

Ruim tien jaar geleden werd voor het eerst het evenement '100% Design in Nederland' neergezet. De veelbelovende start van dit evenement vond zowel in 2002 als 2003 plaats in de Cruise Terminal in Rotterdam. Voor de edities daarna reisden designliefhebbers uit het hele land af naar de Van Nelle Fabriek, ook in Rotterdam, en nu heeft de organisatie gekozen voor het Hembrugterrein in Zaandam. Bovendien is de naam van het evenement gewijzigd in Design District, herkenbaar aan het zwart-witte logo met een grote letter 'D'. De insteek van de vakbeurs is nog steeds hetzelfde: zo'n 150 deelnemers tonen op een beursvloer van 6.000 m² hun nieuwste en beste producten op het gebied van interieurdesign.

Design District 2015
Beeld Op Design District presenteren maar liefst 150 kwalitatieve deelnemers hun (nieuwe) collecties.

Naar buiten!

Het zal je niet ontgaan zijn dat we in de eerste week van juni werden getrakteerd op ongelofelijk zonnig weer. Dit kwam goed van pas voor de buiten-exposanten op Design District. Omdat je bij binnenkomst van het evenement een soort oven leek binnen te wandelen dankzij de zwarte doeken die over het glazen dak waren gespannen,  bracht de prachtige tuin direct verkoeling. Hier kon je onder andere de collecties van EMU, Kartell en Viteo bewonderen. Wij waren meteen verkocht toen we onderstaande loungebank van Dedon zagen!

Dedon Design
Beeld Model Dala is ontworpen door Stephen Burks en verkrijgbaar in vele kleuren en maten.

EMU
Beeld Ook EMU liet zich van zijn meest zonnige kant zien met knalgeel tuinmeubilair.

Planking

Eenmaal binnen bleek de beursvloer veel groter dan wij hadden verwacht. De stands varieerden in oppervlakte van 12 m²  tot zelfs 20 m² en waren stuk voor stuk prachtig aangekleed. Neem nu de stand van het oer-Hollandse designmerk Strackk: de manier waarop zij met eenvoudige planken omgaan is wel heel bijzonder. De zwevende Strackk-plank is namelijk oersterk en kent allerlei toepassingen. Wat dacht je van een uitsparing voor wijnglazen, boekensteun, gleuf voor kledinghangers en haakje voor je koekenpan? En dat allemaal op, aan en in één plank!

Strackk
Beeld Met de zwevende planken van Strackk kun je echt alle kanten op.

Jacco Maris MrsQ
Beeld De stand van Jacco Maris bevond zich naast die van Strackk, direct aan de ingang van de beurs. Toch viel deze prachtige lamp van hem ons pas op bij een andere stand. Het is de Mrs.Q staande lamp met een kap van echt leer.

Nieuwe Kartell-kleuren

Tegen de achterwand van de beurs bevond zich de stand van Labordus Agenturen, officieel dealer van de Italiaanse designlabels Kartell, Cappellini en Cassina. Ook hier was een heleboel moois te bewonderen! Zoals we van hem gewend zijn, trok de Kartell Masters stoel alle aandacht. De prachtige goud-, koper- en zilverkleuren waarin deze klassieker nu leverbaar is, zijn niet te missen. En wat dacht je van de Kartell Bourgie tafellamp? Ook deze is vanaf nu verkrijgbaar in bijvoorbeeld koperkleur en titanium. Daarnaast wees de standhouder ons nog eens op de Kartell Clap stoel. Een tijdloos ontwerp wat ook nog eens bijzonder lekker zit, zoals ook collega Bram heeft ondervonden. 

Labordus
Beeld Links zie je de Kartell Masters stoel in goudkleur. Daarachter de tafellampen van hetzelfde merk in de nieuwe kleurstellingen. Rechts probeert collega Bram de Clap stoel van Kartell uit. 

Licht in de duisternis

Goed, het was een beetje donker op de beurs in vergelijking met de zonnestralen buiten. Maar dat gaf helemaal niet, want zo kwam alle verlichting het beste tot zijn recht. Neem de waanzinnig mooie Melt lampen van Tom Dixon, op de beurs gezien in de kleuren 'koper' en 'chrome'. Het bijzondere aan deze lampen is, naast de vorm, dat zij doorzichtig worden als je ze aandoet, en spiegelend wanneer ze uit zijn. 

Tom Dixon Melt
Beeld De Melt lampen van Tom Dixon, gespot bij de stand van Kusch+Co. 

Ook het Spaanse verlichtingsmerk Vibia, verkrijgbaar bij Flinders, showde zijn mooiste lampen op Design District. Wat vind je bijvoorbeeld van de Wireflow hanglamp?

Vibia Wireflow hanglamp
Beeld Wat een eyecatcher, die Vibia Wireflow hanglamp!

Creativiteit kent geen tijd

Tot slot hebben we ook ontzettend veel creativiteit gezien op Design District. Van zelfgemaakte, houten meubels tot wanddecoratie bestaande uit een oneindig aantal beschilderde tegeltjes. Het moge duidelijk zijn: upcycling is hot! Door van laagwaardige materialen iets waardevols te maken, creëer je zo de mooiste designproducten. Eén van de ontwerpers die dit maar al te goed heeft begrepen, is 'onze' Floris Hovers. Speciaal voor Flinders bedacht en ontwikkelde hij de Out of the Box kast, die gemaakt is van een constructie van karton en touw.  We vonden het dan ook een hele eer om deze unieke kast tegen te komen op de beurs!

Out of the Box kast
Beeld De Out of the Box kast is speciaal ontworpen voor de Flinders huiscollectie door Floris Hovers. 

Creativiteit
Beeld Op Design District werd een heleboel creativiteit aan de dag gelegd.

Het bezoek aan onze buren bij Design District heeft ons weer oneindig veel inspiratie opgeleverd. Ben jij ook naar de beurs en/of één van de lezingen geweest? Laat het ons weten, we zijn benieuwd naar jouw ervaring!