5vie: de 9 straatjes van Milaan

On posted by Renée IJzerman in Interieurtrends

We zien het steeds vaker: één van de oudste wijken van een grote stad verandert plotseling in de meest hippe, gewilde en geliefde buurt. Zo kennen we in Amsterdam de zogenaamde '9 straatjes' in de Jordaan. Hier wisselen vintage boetiekjes af met moderne designshops en healthy koffiebars. Ook Kopenhagen heeft zo'n gedeelte: de wijk Vesterbro. En nu is het de beurt aan Milaan, waar ruim een jaar geleden '5vie' op de kaart werd gezet. 

Geinspireerd op een artikel in De Smaak van Italië, het Nederlandse magazine voor liefhebbers van dit Mediterrane land, nemen wij je vandaag mee naar 5vie. Deze wijk ligt in het oudste gedeelte van de prachtige stad Milaan. De kern van 5vie is een knooppunt van, jawel, vijf historische straten: Via Santa Maria Podone, Via Santa Maria Fulcorina, Via Bochetto, Via del Bollo en Via Santa Marta. Ik hoor je inmiddels denken: wat heb ik, als designliefhebber, hiermee te maken? Kijk maar mee!

Google Maps 5Vie
Beeld Het knooppunt van de vijf wegen op de kaart. Met rood is het gedeelte gemarkeerd dat tot de 5vie behoort. 

Van Salone del Mobile naar 5vie

Al sinds 1961 vormt Milaan ieder jaar weer het decor voor de grootste desigbeurs van de wereld, de Salone del Mobile. Hoewel de beurs van oudsher plaatsvindt in congrescentrum Fiera Milano, worden er steeds meer buurten, wijken en straten door de hele stad betrokken bij dit evenement ('satelliti'). Hier vinden voornamelijk kleinschalige tentoonstellingen plaats waar jonge, talentvolle ontwerpers hun werk kunnen promoten. Voorbeelden zijn het Tortona district (industrieel design) en het Ventura Lambrate, waar onderzoekers van internationale designopleidingen samenkomen. Sinds 2014 is daar een nieuwe wijk bijgekomen: 5vie.

5Vie Salone del Mobile 
Beeld Drukte in de 'vie' tijdens Salone del Mobile, 2015.

De kronkelende straatjes van 5vie bleken tijdens de 2014-editie van Salone del Mobile een perfecte locatie. Sindsdien wint dit historische gedeelte van de stad ieder jaar aan populariteit. Bijzonder aan 5vie is dat klassiek en modern hier naadloos in elkaar overgaan. Op de ene hoek vind je een eeuwenoude, ambachtelijke schoenmakerij, terwijl je op de volgende hoek verrast wordt door de creativiteit van een jonge ontwerper. Ook de gebouwen in 5vie variëren van karakteristiek pand tot moderne woning en hippe boetiek. Spannend natuurlijk, die contrasten. Maar wat kunnen we hier verwachten op 't gebied van design?

5Vie
Beeld Historisch versus modern in 5Vie.

Americano in Milano

Wie 5vie bezoekt, kan niet om de Via Santa Marta heen. Dit is één van de belangrijkste straten van dit district en dat is onder andere te danken aan BDDW. Deze Amerikaanse meubelmakerij is in 2014 neergestreken in Milaan en trekt daar bijzonder veel bezoekers. Opvallend aan de handgemaakte, houten meubels van BDDW is dat zij stuk voor stuk zijn ontworpen door oprichter Taylor Hays. Er wordt alleen gebruik gemaakt van binnenlands hardhout van de hoogste kwaliteit. Bovendien worden de meubels ter afwerking met de hand ingewreven met natuurlijke oliën. Het resultaat is dan ook méér dan mooi!

BDDW
Beeld De 'imperfectie' maakt deze tafel nog mooier dan hij al was.

BDDW
Beeld Links: een authentieke meetlat van BDDW. Rechts: de flagshipstore in Milaan.

De wijsheid in pacht

Maar er is meer! Net op het randje van het gebied dat men 5vie noemt, staat de 'Biblioteca Pinacoteca Accademia Ambrosiana', oftewel 'the Ambrosian library'. Zoals de naam al doet vermoeden biedt deze 16e eeuwse bibliotheek niet alleen plaats aan boeken maar ook aan kunst, cultuur en wetenschap. In één van de kapellen van de 'Pinacoteca', de fotogalerij, is sinds kort een bijzondere onderneming gehuisvest: YOOX. Dit is een grote, internationale online retailer van lifestyle- en designmerken.

Pinoteca Ambrosiana
Beeld In de Pinacoteca Ambrosiana vind je onder andere werken van de grote Leonardo da Vinci. 

Onder de noemer Made in Milano is YOOX een bijzonder project gestart. Je vindt hier negen talentvolle, jonge ontwerpers uit kleine ateliers, industriele studio's en ambachtelijke werkplaatsen in Milaan. Neem Valentina Cameranesi: zij ontwierp drie verschillende containers van plexiglas in de kleuren roze en turquoise. Of de veelhoekige kaarsen van ontwerperstrio Borromeo & de Silva, die handwerk en industrie perfect met elkaar combineren. Benieuwd naar hun verhalen? Bekijk onderstaand filmpje!


Beeld De ontwerpers van Made in Milano aan het woord. 

Van rommeltje tot Residenze

In 5vie beperkt het design zich niet alleen tot studio's, boetiekjes en galerieën. Je kunt er zelfs gaan wonen in een designerappartement! Het project 'Residenze Litta' ligt rondom het recentelijk gerenoveerde Palazzo Litta, waarbij onder andere topontwerper Michele de Lucchi zijn stem heeft laten gelden. Reminder: hij is tevens de bedenker van de wereldberoemde Artemide Tolomeo serie! Residenze Litta bestaat uit drie prachtige, klassieke gebouwen die zijn omgetoverd tot moderne woongebouwen met een klassiek tintje. En dat ziet er dan zo uit:

Residenze Litta
Beeld Residenze Litta vóór (links) en na (rechts) de renovatie.

Residenze Litta
Beeld Buitenaanzicht Residenze Litta.

Residenze LittaBeeld Er is veel aandacht besteed aan de details.

Tijdens de Design Week afgelopen voorjaar in Milaan werden vijf appartementen opengesteld voor publiek. Kunstenaars van over de hele wereld maakten van de gelegenheid gebruik om hun werk te exposeren, waaronder de Israelische 'Magenta Workshop'. En wat dacht je van de nieuwe Carrara Design Factory? Dit project daagt designers uit om het bijzondere Carrara marmer, van Italiaanse afkomst, een nieuw leven in te blazen. Het resultaat is een verzameling unieke, exclusieve en kostbare ontwerpen waarin deze steensoort centraal staat. 

Magenta
Beeld De door Magenta Workshop ingerichte ruimte die onderdeel uitmaakt van Residenze Litta. 

Carrara Design factory
Beeld Bijzondere kunstwerken gemaakt van het Italiaanse Carrara marmer. 

Tips van de redactie

Het moge duidelijk zijn: 5vie is the place to be. Dat was ook de redactie van De Smaak van Italië al opgevallen! Voor het najaarsnummer van het gelijknamige tijdschrift zijn zij afgereisd naar de hotspot van Milaan. Daarom een greep uit de tips die zij geven, oftewel 5 x 5vie!

Smaak van Italie 

1. Modeliefhebber? Neem dan een kijkje bij Wait and See van stylist en art director Uberta Zambeletti. De bijzondere items in deze winkel variëren van vijftig cent tot zevenhonderd euro, dus laat je verrassen!

2. Wie niet bang is voor een beetje pit in het interieur, gaat naar de Alberto Levi Gallery. Deze textielzaak verkoopt namelijk alleen maar vloerkleden in felle kleuren en met opvallende prints. Geliefd bij de Milanezen zelf. 

3. Het is even zoeken, maar als je het atelier van Laboratorio Paravicini hebt gevonden, begrijp je waarom 't de moeite waard is. Moeder en dochter werken hier met de dunste keramieken borden, die je naar wens kunt laten beschilderen. 

4. Een soort Flinders Café in 5vie: the Boidem. Deze winkel is tevens een restaurant waar je, net als in de Flinders Cafés, alle meubels waar je op zit ook kunt kopen. De gerechten zijn heerlijk én 100% vegetarisch!

5. Breng tot slot een bezoek aan Museo del Novecento. Niet alleen vind je hier kunst uit de twintigste eeuw maar je hebt er ook een prachtig uitzicht over het plein van de Duomo, waar het museum naast ligt. 

Wil je meer tips en tricks van de redactie van De Smaak van Italië? Bestel dan het septembernummer en lees het hele artikel!