Zo maak je je huis hyggeproof

Op gepost door Agnes Nijholt in Instructies & Tips

Het is weer zover: de herfst heeft zijn intrede gedaan. Hoogtijd om je huis klaar te maken voor de herfst. En dat doe je dat door je huis hyggeproof te maken. Hygge-wat? We leggen het je uit.

Wat betekent hygge?

Nog meer dan in Nederland zijn de winters in Denemarken lang, koud en donker. Voor veel mensen niet direct de ingrediënten voor een gelukkig leven. Toch hebben de Denen een positieve draai gegeven aan de grauwe wintertijd. Ze hebben het recept voor geluk gevonden in hygge. Meik Wiking, auteur van het boek Hygge: De Deense kunst van het leven, omschrijft het werkwoord - want dat is het - als volgt: ‘Hygge staat voor intiem samenzijn met mensen met wie je kunt ontspannen, vergezeld van haardvuur, kaarsen, warme dranken en veel koek en snoep. “Waarom kom je vanavond niet langs om met ons te hygge?” is een veelgebruikte zin bij de Deense bevolking’, zo schrijft Wiking. Toen het boek in de schappen verscheen, werd het fenomeen direct omarmd door de Nederlanders, want ja, ook wij hebben te kampen met korte winterdagen en kunnen ons wel vinden in die Deense ‘gezelligheid’. Maar hoe voer je hygge nu door in je interieur? We laten het je zien aan de hand van een paar voorbeelden.

Tip 1: een zee van plaids

De ultieme manier van hygge is natuurlijk onderuitgezakt op de bank, met een plaid over je heen, genieten van een grote mok warme chocolademelk. Het zal je dan ook niet verbazen dat er bij de Scandinavische interieurmerken flink wat plaids in de collecties zitten. Zo’n dekentje is natuurlijk niet alleen een praktisch item in huis dat je erbij kunt pakken als de temperaturen dalen, het is in veel interieurs ook een belangrijk accessoire op de bank. Ga voor een contrasterende kleur en textuur en kies voor een lekker groot formaat. Zeker als je een ruime bank in je woonkamer hebt staan mag het plaid flink van omvang zijn; anders valt het volledig weg.

Door voor een plaid te kiezen in een andere kleur die wel past bij je bank, creëer je een compleet geheel en valt hij niet weg in je bank.

Beeld Door voor een plaid te kiezen in een andere kleur die wel past bij je bank, creëer je een compleet geheel en valt hij niet weg in je bank. 

Tip 2: een vleugje fluweel

Terwijl je in de zomer vaak kiest voor lichte en luchtige stoffen, mogen richting de herfst de zware, comfortabele varianten weer uit de kast getrokken worden. Een van de fijnste - en helemaal van nu - is fluweel. Je vindt de stof om poefs, stoeltjes en kussens. Afhankelijk van de rest van jouw interieur zijn kleuren als donkergroen, donkerblauw en mosterdgeel prachtig om in een fluwelen variant in je huis terug te laten komen.  

Tip 3: kaarslicht toevoegen

Hoe kun je de donkere herfst- en winteravonden beter verlichten dan met kaarsen? Kaarsen geven een veel zachter en warmer licht dan reguliere lichtbronnen, wat direct zorgt voor sfeer in huis. Zeker in de avonden is het belangrijk om te kiezen voor geel licht in plaats van blauw licht, zodat je lichaam alvast kan ontspannen en zich langzaam klaar kan maken voor bedtijd. Zet je huis niet alleen vol met waxinelichtjes, maar probeer te spelen met verschillende vormen en maten: wissel ze af met stompkaarsen en mooie standaards.

Het maakt niet uit wat voor kaarsen je in huis hebt staan, want ze dragen hoe dan ook bij aan de sfeer in deze ruimte.

Beeld Het maakt niet uit wat voor kaarsen je in huis hebt staan, want ze dragen hoe dan ook bij aan de sfeer in deze ruimte. 

Tip 4: liters warme chocolademelk

In Scandinavië hebben ze het talent om vrijwel alles wat ze doen in een mooi jasje te steken. En dat geldt zeker voor de drankjes die ze serveren. In ieder koffietentje krijg je het in een mooie mok gepresenteerd, of het nu een simpele kop thee is of een koffie met latte art. En waarom zou je dat thuis niet ook doen, dat beetje extra aandacht? Je zult zien dat je nóg meer van die warme chocolademelk met slagroom geniet als je moeite doet voor de presentatie. 

Tip 5: zacht aan de voeten

En tot slot: een vloerkleed mag ook niet ontbreken. Kies bij voorkeur voor een hoogpolige óf extreem zachte variant. Een vloerkleed heeft natuurlijk niet alleen de eigenschap om je voeten te voorzien van iets zachts en warms; het zorgt er ook voor dat je meubels bij elkaar getrokken worden en dat je echt een hoekje creëert. Leg een vloerkleed niet helemaal los van je meubels, maar schuif ‘m een stukje onder je bank en/of stoelen.

Een hoogpolig vloerkleed zorgt voor een nonchalant, warm effect zoals te zien op deze foto.

Beeld Een hoogpolig vloerkleed zorgt voor een nonchalant, warm effect zoals te zien op deze foto.

Met deze producten en tips maak je je huis helemaal hyggeproof. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is de chocolademelk opwarmen, het haardvuur ontsteken en jezelf omringen met fijne mensen. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoe je je huis hyggeproof maakt? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 - 30 30 630. 

Agnes Nijholt

Over de auteur

Agnes Nijholt

Agnes is de oprichtster van Fika Magazine, een website die in het teken staat van Scandinavië. Ze brengt je op de hoogte van de trends en ontwikkelingen uit het hoge noorden.