Verlichtingsplan voor de tuin

Posted by Renée IJzerman in Instructies & Tips

Binnenhuisverlichting is onmisbaar. Soms vergeten we het belang van buitenverlichting. Naast de praktische doeleinden, zorgt buitenverlichting ook voor extra sfeer. Hierbij is het leuk om te spelen met schaduw en verlichte plekken: hier een beetje meer licht en daar een beetje minder licht. Zo breng je tuin, tuinkamer, terras, balkon en vijver in de avonduren tot leven!

Verlichting buitenkamer

Lichtplan

Een doordacht lichtplan is ook buiten van belang, want ook hier onderscheiden we functie, accent en sfeerverlichting. Het lichtplan speelt zich af op verschillende hoogtes in het exterieur. Door details uit te lichten worden accenten gemaakt en krijgt het exterieur sfeer en karakter.

Soort verlichting

Het benodigde licht breng je op de juiste plaatsen aan:

Verlichting looproute

1. Functionele verlichting verlicht de looproutes en de toegangsdeuren. Verder zorgt een goed verlichte tuin voor een gevoel van veiligheid en controle.

2. Accentverlichting verlicht de mooiste punten van je tuin, want zij verdienen die aandacht. Denk hierbij aan een waterpartij, beeld, boom of struik die je in het spotlicht plaatst.

3. Sfeerverlichting is een subtiele verlichting die je tuin nog nodig heeft om de juist sfeer te creëren. Het is bijvoorbeeld sfeervol om langs de schutting, een muur of haag nog enige verlichting te plaatsen.

Verlichting tuin en muur

Effect van verlichting

We kunnen veel leren van de winterse maanden. Het in- en exterieur wordt vooral in december versierd met tientallen kleine lichtpuntjes en kaarsvlammetjes. Hun mooie schaduw- en reflectiepuntjes op de vloer, wanden en plafond geven veel sfeer.

Je zult het met mij eens zijn dat dit veel sfeervoller is dan een paar grote lichtbronnen. Juist deze kleine lichtpuntjes met hun schaduw- en verlichte plekken voegen speelse elementen aan ons in- en exterieur toe. Natuurlijk is het niet mijn bedoeling dat je de kerstverlichting het hele jaar laat branden. Probeer deze eens te vervangen voor andere speelse lichtbronnen op de plekken die juist rond de kersttijd voor zoveel sfeer zorgen.

Advies lichtplan

Zie je het niet zitten om zelf een goed lichtplan te maken? Ik adviseer en ontwerp het graag voor je!

Wilma KorrelWilma Korrel is oprichter van Int. Interior Styling & Design een interieuradviesbureau dat adviezen geeft aan particulieren en bedrijven. Dit kan variëren van enkel kleuradvies tot het volledig inrichten, aankleden en verlichten van woning of bedrijfspand.