Scandinavisch wonen, hoe doe je dat?

On posted by Merel Kosters in Instructies & Tips

De tijd waarin we bij ‘Scandinavisch design’ enkel en alleen aan IKEA dachten, is definitief voorbij. De Scandinavische trend is alweer een paar jaar hip en happening op interieurgebied en de benaming heeft allang niet meer alleen te maken met het gebied van herkomst. ‘Scandinavisch’ is inmiddels een stijlaanduiding geworden, een label voor interieurs die minimalistisch zijn en tegelijkertijd sfeervol ogen. Maar hoe ziet dat er nu precies uit? En belangrijker: hoe tover jij je huis om tot Scandinavisch designpaleis?

Normann Copenhagen
Beeld Het zal je niet verbazen dat de designmeubels en -accessoires van Normann Copenhagen perfect in een Scandinavisch interieur passen.  

Sfeervol minimalistisch

Op het eerste gezicht lijken het twee tegenpolen: sfeervolle interieurs (lees: zachte kleuren, natuurlijke materialen, warme verlichting) en minimalistische interieurs (lees: zwart en wit, strakke lijnen, lege ruimtes). Scandinavische interieurs staan er juist om bekend deze twee uitersten te combineren. Het resultaat: een interieur met voor ieder wat wils. Vandaar ook dat deze ‘stijl’ zoveel mensen aanspreekt. De kunst is om een beperkt aantal elementen uit zowel de sfeervolle hoek als de minimalistische hoek te kiezen en bewust samen te brengen. Het contrast tussen deze elementen maakt een interieur interessant. Je voorkomt dat de boel rommelig wordt door een neutraal kleurenpalet en natuurlijke materialen te gebruiken.

Scandinavische contrasten

Contrasten tussen sfeervol en minimalistisch kunnen in de praktijk heel verschillend uitpakken. Het ligt er maar net aan welke accenten je legt en welke interieurstukken voor welke uitstraling zorgen. Als je bijvoorbeeld veel aan de eettafel zit te werken, dan kies je wellicht een strak design om zo min mogelijk 'afgeleid' te worden. De stoelen of decoraties daaromheen moeten het geheel in zo’n geval sfeer geven. Maar het kan natuurlijk ook andersom, door grote meubelstukken met een natuurlijke uitstraling in huis te halen (de steigerhouten tafel is bijvoorbeeld al enige jaren aan een opmars bezig). Die vormen dan juist een mooi contrast met minimalistische decoraties. Enkele voorbeelden:

Scandinavisch design bij Flinders
Beeld Een glanzend witte tafel doet het goed op zo’n mooie, natuurlijk houten vloer (links), maar andersom kan het uiteraard ook: de grillige vorm van deze houten tafel is perfect in evenwicht met de wit geschilderde vloer (rechts). 

Scandinavisch design bij Flinders
Beeld Zwart associëren veel mensen met industriële, minimalistische interieurs. In combinatie met zachte stoffen (links) of in de vorm van sfeervolle accessoires (rechts), is deze ‘kleur’ verre van kil te noemen.

Scandinavisch design bij Flinders
Beeld Een strak lijnenspel van wanden en muren (links) of in meubelstukken zelf (rechts) krijgt direct meer warmte als dit is uitgevoerd in natuurlijke kleuren en/of materialen.

Scandinavische merken

Als je het evenwicht tussen sfeervolle en minimalistische elementen in je interieur bewaakt, kom je dus al een heel end. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel designproducten op de markt die ook echt van Scandinavische bodem komen en je een handje helpen bij het creëeren van een 'noordelijke' inrichting. Zo vind je het minimalistische bij &tradition, een Deens merk dat strak design met natuurlijke materialen combineert. Ferm Living, een populair en bekend merk in Nederland, kenmerkt zich door geometrische vormen en een unieke vormgeving: strak, maar toch persoonlijk. De kenmerkende witte meubels die je vaak in Scandinavische interieurs tegenkomt, shop je bij Fritz Hansen, terwijl je zwart design tegenkomt bij Gubi. House Doctor, tot slot, verzorgt de zachte stoffen en pasteltinten. Meer informatie over Scandinavisch wonen en Scandinavische merken vind je op de themapagina Scandinavisch Design.

Scandinavische designproducten

Beeld Deze meubels en accessoires van Scandinavische bodem helpen je een handje op weg. Van links naar rechts & van boven naar beneden zie je: 

Zo voorzie je je interieur in een handomdraai (bijna dan) van een Scandinavische touch!
 
Onder redactie van Sabine Meekel.