Naar boven

Rolgordijnen opmeten: hoe doe je dat?

Op gepost door Renée IJzerman in Instructies & Tips

Rolgordijnen bestaan in allerlei (stof)soorten, kleuren en materialen die elk voor een andere sfeer in je huis zorgen. Wanneer je de keuze hebt gemaakt voor een bepaald soort rolgordijn, is het belangrijk dat je de afmetingen in kaart brengt. Hoe meet je een rolgordijn op? In dit artikel laten we zien welke typen rolgordijnen er zijn, leggen we uit waar je op moet letten en vertellen we hoe je rolgordijnen het best kunt opmeten. 

Soorten rolgordijnen

Om voor een bepaald soort rolgordijn te kiezen, is het handig om te weten wat de specifieke eigenschappen zijn. Hieronder vind je kort de kenmerken van de rolgordijnen die Flinders verkoopt:

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn populair en dat komt doordat je ze voor bijna elk type raam kunt gebruiken. Ze zijn ook in veel verschillende soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Voor welk rolgordijn je ook kiest, je kunt hem in elk geval eenvoudig oprollen en afrollen. Je kunt kiezen uit verschillende transparanties: transparant, semi-transparant, zichtdicht en lichtdicht. Een lichtdicht rolgordijn komt goed van pas in de slaapkamer terwijl een transparant rolgordijn voor extra sfeer zorgt in de woonkamer of keuken.   

Duo rolgordijnen

Het duo rolgordijn is helemaal van deze tijd. Het is een unieke vorm van raamdecoratie die het je mogelijk maakt om zowel van daglicht als privacy te genieten. Dit komt door de combinatie van transparante en dichte banen op het rolgordijn. Deze banen zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Door de samenstelling van dit gordijn, heb je zelf in de hand hoeveel licht je naar binnen laat vallen. Zo kun je oneindig spelen met de lichtinval. Dit rolgordijn kun je bijvoorbeeld ophangen in de woonkamer of werkkamer.

Een rolgordijn opmeten: ‘in het kozijn’ of ‘op het kozijn’

Voordat je begint met een rolgordijn opmeten, dien je jezelf één vraag te stellen: ‘Wil je het rolgordijn in het kozijn of op het kozijn bevestigen?’ Een vakterm voor in het kozijn is ‘in de dag’. In de dag betekent dat je het rolgordijn in het kozijn of tussen twee muren ophangt. Hierdoor komt je rolgordijn ergens tussen te hangen. Het voordeel van deze manier van ophangen is dat je kozijn goed zichtbaar is. Vooral wanneer je een diep kozijn hebt, is het mooi om het rolgordijn in de dag op te hangen. Het rolgordijn past hierdoor in de kozijnen en tussen de muren.

Een vakterm voor op het kozijn is ‘op de dag’. Dat betekent dat je rolgordijn tegen de muur of aan het plafond hangt. Het gordijn komt dan ergens geheel voor te hangen waardoor de zijkanten vrij hangen. Deze manier van ophangen heeft een aantal voordelen. Er komt minder tot geen licht binnen. Dat kan handig zijn in de slaapkamer. Ook kun je zelf de overlap bepalen. Het is minder erg als de maten niet helemaal kloppen doordat het gordijn nergens tussen komt te hangen. Zijn je kozijnen of muren niet goed afgewerkt? Dan kun je ze verbergen met een rolgordijn.

Dit beeld laat het verschil zien tussen 'in de dag' en 'op de dag'

Beeld Dit beeld laat het verschil zien tussen 'in de dag' en 'op de dag'.

Als je weet op welke manier je rolgordijn komt te hangen, kun je de breedte en hoogte opmeten. Om een rolgordijn op te meten, heb je een rolmaat, een potlood en papier nodig. Het is verstandig om rekening te houden met obstakels en belemmeringen als raam- en deurknoppen, uitzetijzers, plinten, tegelwerk, verwarmingsbuizen en tuimelramen die het rolgordijn uiteindelijk in de weg kunnen zitten. Deze aspecten vind je in of rondom het raam en kunnen daarom van invloed zijn op dat je een rolgordijn in de dag of op de dag hangt. Bij raam- of deurknoppen kun je je rolgordijn het best op de dag hangen. Dit geldt overigens ook voor uitzetijzers. Heb je verwarmingsbuizen dichtbij je raam? Dan kun je je rolgordijn bijvoorbeeld beter in de dag hangen. Voor een tuimelraam kun je je rolgordijn ook het best in de dag hangen.

Heb je een passend rolgordijn in de webshop van Flinders gevonden? Dan kun je via de ‘raamdecoratie op maat’ module bij stap 4 de opgemeten afmetingen in millimeters invullen en zie je in een oogopslag wat het oppervlak is dat je nodig hebt.

Rolgordijn ‘in de dag’ opmeten

Kies je ervoor om het rolgordijn ‘in de dag’ op te hangen? Dan is het in elk geval belangrijk dat je de breedte opmeet tussen het kozijn of de muren op drie verschillende plekken. Dit doe je bovenin het raam, maar ook in het midden en onderin. Uiteindelijk kies je voor de kleinste maat en verminder je deze met 3 millimeter. Zo ben je er zeker van dat je op de juiste manier opmeet en houd je wat (noodzakelijke) speling over. Nu is het tijd om de hoogte op te meten. Meet de hoogte op tussen het kozijn en je vensterbank of vloer. Dit doe je ook op drie verschillende plekken waarbij je weer kiest voor de kleinste maat. Voor de hoogte hoef je geen extra rekening te houden met een stukje speling. 

Op het bovenstaande beeld zie je een duo rolgordijn van Sunway die tussen de muren hangt waardoor dit rolgordijn ‘in de dag’ hangt

Beeld Op het bovenstaande beeld zie je een duo rolgordijn van Sunway die tussen de muren hangt waardoor dit rolgordijn ‘in de dag’ hangt.

Rolgordijn ‘op de dag’ opmeten

Als je voorkeur uitgaat naar het rolgordijn op het kozijn, dan dien je het net op een iets andere manier op te meten. Start met het opmeten van de breedte tussen het kozijn en voeg daarbij de gewenste overlapping toe. Handig om te weten: het is gebruikelijk om 26 millimeter overlapping te hebben per kant. Hierdoor kom je op een totaal van 52 millimeter overlapping. Ook voor de hoogte dien je de maat op te meten tussen het kozijn en de vensterbank of de vloer. Wanneer je ervoor kiest om je rolgordijn op het kozijn te hangen, hoef je geen rekening te houden met een extra reductie.

Handig om te weten…

Om ervoor te zorgen dat het opmeten van het rolgordijn soepel verloopt en het rolgordijn mooi hangt, hebben we nog een aantal tips voor je geselecteerd:

  1. Houd er rekening mee dat wanneer je kiest voor een rolgordijn in de dag, je vaak toch last houdt van een (klein) kiertje tussen het gordijn en je kozijnen of muren. Dit omdat je ook iets speling wilt houden zodat je er zeker van bent dat je rolgordijn past.  
  2. Om nauwkeurig je rolgordijn op te meten en uiteindelijk in de dag op te hangen, vraag je de Smart meethulp aan bij Sunway. Hierdoor kunnen raamrubbers en schuine raamlijsten niet van invloed zijn op je meting.
  3. Let er op dat sommige stoffen in bepaalde lengtes of breedtes beschikbaar zijn. Er wordt met plaknaden gewerkt indien de stof van het rolgordijn kleiner is dan de oppervlakte die je nodig hebt om het gordijn te verlengen.
  4. Om je rolgordijn stil te laten hangen, kun je kiezen voor een zijgeleiding. Dat is een rail aan de zijkanten van je rolgordijn die er op bepaalde punten voor zorgt dat je rolgordijn ‘vast’ hangt. Komt goed van pas wanneer de (voor)deur naast een raam zit en open gaat.
  5. Sommige rolgordijnen overschrijden de breedte-hoogteverhouding 1:3 waardoor ze mogelijk scheef oprollen. Dit probleem los je op met een zijgeleiding.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het opmeten van rolgordijnen? Neem dan gerust contact op met de afdeling Klantadvies via info@flinders.nl of 020 – 30 30 630 (elke werkdag van 09:00 tot 22:00 uur en in het weekend van 09:00 tot 18:00 uur). Of kom langs in onze winkel.

Renée IJzerman

Over de auteur

Renée IJzerman

Renée is contentmarketeer bij Flinders. Ze geeft je advies bij de indeling & styling van je huis, brengt je op de hoogte van de laatste interieurtrends, helpt je bij de aankoop en het onderhoud en biedt je how to's van de mooiste designproducten.